– Jeg har kjørt kroppen min gjennom mye i fortida, og jeg vil nødig måtte gjøre det igjen, sier Lily-Rose Depp, her på vårslippet til Chanel i kjølvannet av filmrollen hun har i «Danserinnen».

– Jeg er ikke perfekt

Hun forholder seg ikke til alt som skrives om henne i mediene, men Lily-Rose Depp er seg sitt ansvar bevisst når hun som superkjendis danser seg inn på arenaen i filmen «Danserinnen».

Filmer

 

PARIS (Dagsavisen): – Alle ting du gjennomgår som er vanskelige gir deg selvtillit, også i form av en erkjennelse om at du ikke kan gå gjennom alt alene uten å be andre om hjelp, for da bukker du under. Jeg virker nok sterkere utad i dag enn jeg gjorde da jeg først sto fram i offentligheten, sier Lily-Rose Depp til Dagsavisen.

«Danserinnen»-aktuelle Lily-Rose Depp sitter henslengt i en sofa på et luksushotell i Paris, klar for å fortelle om rollen som Isadora Duncan, litt mindre klar for å fortelle om sine to verdensberømte foreldre, Johnny Depp og Vanessa Paradis. Selv er hun med sine tre millioner følgere på Instagram, en lysende filmkarriere og motehuset Chanels nye ansikt utad, på god vei til å følge i foreldrenes fotspor. Først i slutten av denne måneden fyller hun 18 år.

– Det å fylle 18 er jo et veiskille så klart, da kan ikke mamma og pappa lenger bestemme over meg, sier Depp, som etter foreldrenes mye omtalte skilsmisse dels bor i Paris hos moren, dels i Los Angeles.

– Jeg føler meg voksen når jeg jobber, og jeg reiser på egen hånd og har stort sett mulighet til å styre livet mitt slik jeg vil, men hjemme er det annerledes fordi familien min fortsatt forteller meg hva jeg skal og kan gjøre og ikke, selv om de stoler på at jeg kan ta mine egne valg, sier hun.

Dagsavisen møtte også Lily-Rose Depp i forbindelse med verdenspremieren på «Danserinnen» i Cannes: På sporet av Isadora Duncan

Skrives mye stygt

Rollen i «Danserinnen», som har norsk kinopremiere i dag, og filmen «Planetarium» der hun spiller mot Natalie Portman, har gjort henne kjent for et større publikum også utenom de rene ungdomsmiljøene som følger henne steg for steg, og motebransjen som krever hver trevl av henne. Jo sterkere lyset blir på henne, jo mer må hun også tåle av kritikk, sier hun, og forklarer at kommentarer og skriverier på nettet er grunnen til at hun kun er å finne på Instagram, ikke på andre sosiale medier, selv ikke Facebook.

– Det skrives mye stygt om meg. Det er ikke noe jeg ønsker å forholde meg til på en aktiv måte.

Årsaken er ikke bare misunnelse over det å være datter av Karibiens verste pirat, Jack Sparrow, eller at hun er Karl Lagerfeldts fortrukne modell. Det har også å gjøre med hvordan hun framstår i dag, knyttet til en nær fortid som anorektiker, og fortsatt syltynn selv til fransk modell å være.

– Folk sier at jeg sulter meg for utseendes skyld, at jeg er et dårlig forbilde for andre unge jenter og at jeg er sykelig mager. Jeg prøver å ikke forholde meg til det, men det går inn på meg fordi jeg har hatt spiseforstyrrelser tidligere og det er noe jeg alltid vil ha med meg. Det ville være knusende om jeg fikk vite at unge jenter slutter å spise fordi de vil se ut som meg. Derfor er det viktig å være åpen om at jeg har hatt de problemene tidligere. I dag er jeg sunn og frisk og jeg eter, og selv om jeg fortsatt er tynn kan jeg ikke si ofte nok at alle må akseptere hvem de er og hvilken type kropp de har.

– Er du en rollemodell i dag?

– Jeg er ikke perfekt, og jeg har ikke noe uttalt ønske om å være en rollemodell, men jeg tror at hvis man har en plattform og har fans som følger med på og etterstreber det du gjør, så har du et ansvar for å framstå som ekte. Ikke i form av å være perfekt. Derfor er jeg åpen om de problemene jeg har hatt. Som du ser er jeg temmelig syltynn fortsatt, og det er viktig for meg å fortelle at det ikke er noe å etterstrebe. Til det er omkostningene altfor høye, sier Depp.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Valget

At fotografer jager henne og alle kommer bort til henne er noe som er uunngåelig om man er født Depp, har Frankrikes største nålevende moteikon som mor og har valgt å gå samme veien, både som skuespiller og modell. Lily-Rose Depp mener likevel at hun har hatt nettopp det, et valg.

– Jeg kunne absolutt valgt å gjøre noe helt annet. Jeg kunne for eksempel tenke meg å bli lærer, selv om alt jeg noensinne har tenkt på har dreid seg om kunst og det å være kreativ. Jeg har vokst opp med offentlighetens søkelys rettet mot meg, jeg er vant til det og det plager meg ikke, men det ville antakelig plaget meg mer om jeg valgte meg et mer anonymt yrke. Men at det at begge foreldrene mine er skuespillere har heller ikke gjort at jeg har ønsket å ta avstand fra skuespilleryrket og den familien jeg har.

Les om da Dagsavisen var tilstede da Karl Lagerfeldt viste kolleksjonen «Chanel Cosmopolite 2016/17» med Lily-Rose Depp på catwalken: Motemakt i drakt

Problemer

– Men hvordan påvirker det deg yrkesmessig at begge foreldrene dine er blant verdens mest kjente?

– De er åpenbart gode til det de gjør på hver sin måte, og begynner jeg å tenke på det blir jeg helt svett. Så jeg er nødt til å nullstille meg og ikke sammenligne meg selv med det de gjør. Heldigvis har jeg ikke et så utviklet konkurranseinstinkt at jeg føler jeg må utfordre mamma og pappa på det de gjør. Kan jeg bli halvparten så god som dem er jeg fornøyd, sier Depp, som mener det er klare begrensninger for hva hun kan påta seg på film.

– Er en rolle definerende for resten av karrieren, rett og slett noe som vil prege deg resten av livet, tror jeg at jeg er villig til å gjøre ganske mye, men jeg vil ha problemer med å påta meg en rolle som krevde at jeg gikk gjennom store fysiske endringer. Jeg hadde alvorlige utfordringer da jeg var mindre, med dårlig selvbilde og gjennom det problemer med å holde vekten min oppe på et sunt nivå. Så det å måtte slanke meg eller legge på meg for en rolle er noe jeg ville vegret meg mot. Jeg vet mange skuespillere har gjort slike roller, og ikke alle har kommet ut av dem uten spiseforstyrrelser i ettertid knyttet til problemer de hadde i barndommen. Jeg har kjørt kroppen min gjennom mye i fortida, og jeg vil nødig måtte gjøre det igjen, sier Depp, som har sine klare forbilder når det kommer til andre skuespillere utenom foreldrene.

– Jeg elsker Meryl Streep, jeg kan ikke se meg mett på Isabelle Huppert, jeg synes hun er helt utrolig til å tolke de vanskeligst tenkelige rollene. Emma Stone og Julianne Moore, det er så mange fantastiske forbilder der ute, sier hun, og legger til: – Og selvsagt mamma! Da jeg var liten ville jeg bli sanger, rett og slett fordi moren min har en så fantastisk stemme og er så rå på scenen, men jeg tror kanskje ikke stemmen min er i samme liga som hennes, så det har jeg slått fra meg, sier hun om Paradis, som slo gjennom da hun var like ung som datteren, med hiten «Joe le taxi».

Les anmeldelse av «Danserinnen»: Svinser rundt sannheten

Lois Fuller

Moren har vært en av Depps nærmeste støttespillere i arbeidet med «Danserinnen», der hun spiller danselegenden Isadora Duncan og hennes forhold til Lois Fuller, en revolusjonerende danser som i filmen spilles av den franske indieikonet Soko, og som øvde vesentlig innflytelse på utviklingen av moderne dans.

– Å se Lois Fuller danse, enten det er på gamle filmer eller å se Soko gjøre det samme i filmen, er som en blomst som åpner seg, samtidig er det en galskap i det som jeg aldri har forestilt meg tidligere. Det er synd at Fullers historie, som er så fascinerende, er blitt glemt på bekostning av statusen til Isadora Duncan. Derfor er det så bra at filmen valgte å fortelle hennes historie snarere enn Duncans, fordi både Fuller og den revolusjonerende dansen hennes fortjener å bli husket for ettertiden, sier hun.