I Norge er hun på heimebane. I USA roses hun opp i skyene for rollen som desperat mor i ny film

Ane Dahl Torp spiller en mor som kidnapper sine egne barn i den svenske filmen «Charter», som nå konkurrerer om pris på den viktige Sundance-festivalen i USA.

Ane Dahl Torp imponerer internasjonale kritikere med innsatsen i filmen «Charter» etter verdenspremiere på prestisjefestival.

«Det er en skjør og sulten kvalitet over Ane Dahl Torps utmerkede skuespill, en ødelagt desperasjon som griper inn i selv de lykkelige øyeblikkene», skriver The Guardian- og Screen Magazine-anmelder Wendy Ide i det prestisjetunge bransjemagasinet Screen etter premieren på den amerikanske Sundance-festivalen.

Ane Dahl Torp er en av Norges mest kjente skuespillere etter filmsuksesser som «Bølgen» og «Skjelvet», og som fotballtreneren Helena Mikkelsen i NRK-serien «Heimebane». Nå har hun hovedrollen i «Charter», den nye spillefilmen til «Sameblod»-regissør Amanda Kernell, den svenske filmskaperen som i 2016 ble valgt ut til noen av de aller største filmfestivalene i verden med historien om hvordan den samiske befolkningen i Sverige og Norge ble stigmatisert og tvunget til å ta valget om de ville være samer eller forsvinne inn i anonymiteten under det som her i landet betegnes som fornorskningsprosessen.

Les også: Fra minus 32 grader til Sundance for Ane

Norsk suksess med «Sameblod»

Norske Lene Cecilia Sparrok spilte hovedrollen i «Sameblod» og mottok flere nominasjoner og priser, blant annet prisen for beste skuespiller under Gullbagge-utdelingen i Sverige og ved festivaler i Tokyo og Seattle. Filmen selv fikk en rekke priser ei kjølvannet av at den ble kåret til Beste europeiske film etter premieren på filmfestivalen i Venezia.

Nå løfter Kernell en annen og langt mer kjent norsk skuespiller inn på den internasjonale arenaen. Hun valgte norske Ane Dahl Torp til hovedrolle i «Charter», til tross for at hun etter «Sameblod»-suksessen kunne valgt hvilken som helst svensk skuespiller til å spille en mor som tar et drastisk valg når idet hun skjønner at hun risikerer å miste foreldreretten til sine to barn. Etter en opprivende telefon fra sønnen på nattestid forstår hun at den bitre eksmannen gjør alt for å hindre at hun ikke skal ha noe med barna og gjøre. Hun kidnapper dem og reiser på chartertur til Tenerife.

Les også: Tre norske nominert til Göteborg-priser

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Nordisk FIlm/Sundance

Amanda Kernell er full av lovord når det gjelder sin norske hovedrolleinnehaver i «Charter».

– Ane hadde energien jeg lette etter. Det var veldig viktig at hun også hadde en karismatisk, rockestjerneaktig side, evnen til å være underholde og overraskende på en måte som gjør at du vil være i lyset av henne, sier Kernell i et intervju med bransjetidsskriftet Variety i Sundance, hvor hun legger til: – Selv en tenåringsdatter skal kunne bli imponert av henne. Og så syns jeg Ane har denne utrolige levende energien. Du kan ikke snu deg bort fordi du aldri vet hva som kan hende. Du er aldri «trygg».

Les også: – Nå er det vår tur til å skinne

Anmeldelsene av «Charter» har begynt å tikke inn etter den første av flere visninger av filmen i Sundance, på festivalen som avsluttes 2. februar. Screen Magazine svært positiv både til Kernells historie og regi, og løfter fram Ane Dahl Torps innsats. Også magasinet The Film Stage roser filmen mens Seventh Row-kritiker Alex Heeney sier tvitrer at «Charter» er en skatt i World Cinema Dramatic-programmet under Sundance-festivalen, der den er med i konkurranse. Sundance ble stiftet av Robert Redford i Park City i Utah. Festivalen regnes i dag som ett av de viktigste springbrettene i filmverdenen for uavhengig amerikansk og internasjonal film.  

– Det er klart dette er kjempestas. Sundance er jo en prestisjetung festival, jeg kunne merke at de på filmselskapet ble veldig gira da nyheten kom, fortalte Ane Dahl Torp til Dagsavisen da nyheten ble kjent. Hun er ikke i Sundance under premieren, da hun har prøver på teaterstykket «Lear» på Det Norske Teatret, der hun spiller kong Lears eldste datter Goneril.

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Charter»-regissør Amanda Kernell (til venstre), her sammen med «Sameblod»-skuespiller Lene Cecilia Sparrok i 2017. Foto: Mode Steinkjer

I «Charter» spiller Torp en nyskilt 40-åring som står midt i en opprivende konflikt om foreldretten til barna. Regissør Kernell har i intervjuer fortalt at hun har hentet historien dels fra sin egen bakgrunn som skilsmissebarn, dels fra hva hun ser av skilsmisse- og omsorgshistorier i sin egen venne- og bekjentskapskrets, og gjennom inngående research.

– Filmen handler om en foreldrekonflikt som er gått dypt og blitt stygg, mellom to foreldre som har gått fra hverandre. Jeg spiller Alice, som i desperasjon kidnapper barna og stikker til Syden, kunne Ane Dahl Torp fortelle før Sundance.

Filmens produsent Nordisk Film Production har fått et tilskudd på nær 1.3 millioner i samproduksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt, og den nordiske premieren på «Charter» er på filmfestivalen i Göteborg nå i februar.