Annonse
James Franco og Bryan Cranston. FOTO: FOX

Hvorfor ikke?

«Why Him?» er ny variant av «Meet the Fockers» pakket inn i glanset julepapir og røffere språkbruk.

Annonse
Filmer

3

Komedie

«Why Him?»

Regi: John Hamburg

USA, 2016

Tre liksomvoksne julekomedier på kino samtidig er minst to for mange, men etter «Bad Santa 2» og «Office Party» rundes høytiddsesongen av med «Why Him?», regissert av manusforfatteren bak (nettopp) de tre «Fockers»-filmene. John Hamburg. I rettferdighetens navn er ikke «Why Him?» bare en skamløs kopi av «Fockers»-serien. Den er dessuten en skamløs kopi av BBC-serien «Cockoo». Uansett ikke et særlig oppfinnsomt utgangspunkt, dette med en stram far som stresser med svigersønnen fra helvete, men «Why Him?» er litt kvikkere enn forventet. Oscar-vinneren Jonah Hill har punchet opp manuset med noen sporadiske gullkorn, og det er lite å utsette på utvalget av skuespillere. De har dessuten fått rikelig med alburom til å improvisere frem replikkene sine selv, og en streng «R»-grense i statene forsikrer at de ikke konstant må sensurere seg selv. Alltids noe.

Den konservative papirfabrikkeieren Ned Flemming (Bryan Cranston) står på randen av konkurs da han dytter kona Barb (Megan Mullally) og den tenårige sønnen Scotty (Griffin Gluck) inn i familiens stasjonsvogn, og kjører i retning California. Her skal de feire julen sammen med sin velutdannede datter Stephanie (Zoe Deutch), og for første gang møte hennes kjæreste Laird Mayhew (James Franco). Ned er instinktivt skeptisk, men blir direkte fiendtlig innstilt da han oppdager at datteren er forelsket i en vulgær villmann som umiddelbart insisterer på å kalle ham «pappa». Det er et hardt nok slag at Stephanie har flyttet inn hos en innpåsliten slubbert med kjeften full av stygge ord og null respekt for intimsfære, men det svir litt ekstra at han dessuten er skamløst rik. Mens Ned strever for å holde firmaet sitt flytende har Laird bygget opp en personlig formue på nærmere to hundre millioner dollar, takket være et «Angry Birds»-aktig mobilspill. Han er den typen dotcom-millionær som impulsivt tatoverer svigerfamiliens julekort på ryggen, bygger en bowlingbane i kjelleren for å glede faren til kjæresten, leier inn Steve Aoki som DJ på den uformelle julefesten sin – og har en Damien Hirst-aktig kunstinstallasjon med en elg nedsenket i egen urin stående i stuen.

Så ja, dette er den typen film der noen før eller senere er dømt til å bli dynket i flere hundre liter elg-urin. «Why Him?» er akkurat like forutsigbar som den høres ut, men skuespillerne er i det minste opplagte. James Franco tilfører filmen ukarakteristisk mye energi, selv om han bare spiller en mer godmodig kombinasjon av idioten Alien i «Spring Breakers» og idioten ham selv i «This is the End». Keegan Michael-Key er et vittig høydepunkt som den personlige assistenten Gustav; en tysk eksentriker som med jevne mellomrom plutselig går til angrep på Laird for å skjerpe kampsportferdighetene hans (uten å noensinne ha hørt om Cato i «The Pink Panther»-filmene). I hvor sterk grad du er villig til å la deg more av «Why Him?» er ellers avhengig av toleransegrensen for gjøgling om bukake, japanske toaletter, ord som «double dicking» og foreldre som er vitne til at barna deres har sex. «Why Him?» kunne ha blitt mye morsommere hvis den våget å være litt slemmere, men forsøkene på å skildre alle karakterene med empati gjør i alle fall filmen ganske lett å like - og mer tolerabel enn fryktet.

Annonse