Film

Her er vårens norske filmer

Flere dokumentarer og Per Pettersons prisbelønte og internasjonale suksess «Ut og stjæle hester».

Bilde 1 av 2

Per Pettersons roman «Ut og stjæle hester» har gått sin seiersgang internasjonalt etter at den kom ut i 2003. Spenningen er stor og forventningene veldig høye når filmatiseringen av boka har premiere i mars.

Men den norske filmvåren har mer å by på. Først ut er

«Psychobitch»

Premiere: 11. januar.

Handlingen: Om suksessjag og umulig kjærlighet i «generasjon prestasjon», der den tilsynelatende vellykkede ungdomsskoleeleven Marius må gjøre gruppeoppgave med tittelens Frida, klassens utskudd.

Regi: Martin Lund («Knerten gifter seg»).

Hovedroller: Elli Rhiannon Müller Osbourne, Jonas Tidemann, Henrik Rafaelsen, Jannike Kruse og Tale «Helsesista» Krohn Engvik.

Fra «Psychobitch», årets første norske filmpremiere.

Fra «Psychobitch», årets første norske filmpremiere. Foto: Norsk Filmdistribusjon

«Born2Drive»

Premiere: 8. februar.

Handlingen: Dokumentar som følger verdens yngste rallycrossjåfør, 15 år gamle Oliver Solberg og hans reise mot å bli nordisk mester i rallycross. Men midt i forberedelsene blir faren Petter alvorlig syk.

Regi: Daniel Fahre, gjorde stor suksess med sin forrige dokumentar «Marcus & Martinus – Sammen om drømmen».

«Amundsen»

Premiere: 15. februar.

Handlingen: Kalt en dramatisk og episk film om livet til en bemerkelsesverdig og fascinerende mann, som lyktes i sitt profesjonelle liv – men betalte en svært høy pris som menneske.

Regi: Espen Sandberg, gir seg alene i kast med nok en norsk nasjonalhelt, etter at han sammen med sin ellers faste makker Joachim Rønning ga oss «Max Manus» i 2008. Se egen sak.

Hovedroller: Pål Sverre Hagen, Katherine Waterston, Christian Rubeck, Ida Ursin Holm og Ruby Dagnall.

«Kamel»

Premiere: 15. februar.

Handlingen: Dokumentar om et nordnorsk søskenpar som ønsker seg hest, men i stedet får to baktriske kameler som de må reise til Mongolia for å lære å trene.

Regi: Karl E. Rikardsen.

«Ut og stjæle hester»

Premiere: 8. mars.

Handlingen: Kona er død, og Trond velger å lever i nyfunnet ensomhet. Så oppdager han at naboen, som han kjente sommeren 1948 – da han fylte 15.

Forventningene er skyhøye når regissør Hans Petter Moland tar for seg Per Pettersons 2003-roman «Ut og stjæle hester», prisbelønt og med lesere i 50 land. Filmen har et totalt budsjett på nærmere 40 millioner kroner.

– Boka har solgt over 500.000 i USA og 200.000 i Tyskland. Per Petterson er blitt en litterær sensasjon utenfor Norge. Filmen har stort internasjonalt potensiale. Vi merket interessen i Cannes i år, der vi jobbet med den videre finansieringen, sa produsent Turid Øversveen i 4 1/2 Fiksjon til Dagsavisen da filmprosjektet i 2017 fikk 11,8 millioner i produksjonsstøtte fra Norsk Filminstitutt.

Hovedroller: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Pål Sverre Hagen, Gard B. Eidsvold og Jon Ranes.

Les Dagsavisens intervju med Stellan Skarsgård om bl.a. «Ut og stjæle hester»: – Det er et helvetes vær i disse filmene

«Jeg ser deg»

Premiere: 15. mars.

Handlingen: Dokumentar om Michael Winger, kjent fra «Åndenes makt», som hjelper pårørende med å finne sine savnede. Regi: Maria Salazar, gjør sin debut som helaftens dokumentarfilmregissør.

Mer fra Dagsavisen