Film

«Free Solo»: Glem denne om du har høydeskrekk

En av årets store Oscar-favoritter i kategorien beste dokumentarfilm vil garantert skremme vettet av alle med høydeskrekk.

Dagsavisen anmelder

5

DOKUMENTAR

«Free Solo»

Regi: Jimmy Chin & Elizabeth Chai Vasarhelyi

USA, 2018

National Geographic-produserte «Free Solo» følger den amerikanske frisolo-klatreren Alex Honnold gjennom den mest nervepirrende, livsfarlige klatringen noensinne fanget opp på film. Vi blir fortalt at bare en prosent av klatrere våger seg på frisoloklatring, og rystende mange av dem har blir drept i fallulykker. Alex Honnold akter å gjøre noen ingen av dem noensinne har våget å prøve tidligere: å bli den første personen i verden til å frisolo-klatre opp den over ni hundre meter høye El Capitan-veggen i nasjonalparken Yosemite. Helt uten rep eller sikkerhetsutstyr. Bare en ung mann, alene opp en bratt granittvegg som det etter alle normale målestokker burde være beint umulig å skalere.

Les også: «The House That Jack Built»: Selv fanden vil føle avsky

Selv med klatreutstyr og rep regnes El Capitan som en av de mest utfordrende storveggklatringene på kloden. At Alex akter å klatre den til topps helt uten sikkerhetsutstyr virker som ren og skjær galskap. «Free Solo» hadde vært en fascinerende dokumentar hvis den bare var et portrett at Honnold, som er langt fra et adrenalinavhengig kjøtthode med lav selvoppholdelsesdrift. Han viser seg å være en intelligent, lavmælt og tørrvittig eksentriker som de siste ti årene har bodd alene i en campingbil. Hele livet hans sirkler rundt klatringen, med en altoppslukende intensitet jeg ikke nødvendigvis vil beskrive som sunn. Filmen tar seg også til å gi en psykologisk profil av Alex, uten å finne noen klare svar på spørsmålet: «hvorfor i alle hellige dager gjør noen dette frivillig?!».

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Foto: National Geographics/Jimmy Chin

Les også: Høyere, brattere og raskere

At faren døde mens Alex var i tenårene hadde trolig en enorm påvirkning, det samme er en mor som har lagt stor vekt på å yte maksimalt. «Free Solo» skisserer et portrett av en litt utilpass, depressiv einstøing drevet av «bunnløs selvforakt» og en hvileløs jakt på perfeksjonisme. Det antydes at Alex muligens befinner seg på Aspergers-skalaen (i likhet med den avdøde faren), og vennene sammenlikner ham med Mr. Spock fra «Star Trek». En MR-undersøkelse av hjernen til Alex avdekker at fryktsenteret hans trenger abnormt mye stimulering for å gi utslag, noe som til dels forklarer hvordan han er i stand til å holde hodet så iskaldt i en høyrisikosport der hvert minste feiltrinn kan lede til en sikker død. Situasjonen bli mer komplisert av at Alex for første gang har innledet et stabilt kjærlighetsforhold, noe som ikke nødvendigvis er forenelig med livsstilen hans. Kjæresten Sanni McCandless gir inntrykk av å være både en sprudlende solstråle og en krevende håndfull. Under klatreturene deres er hun indirekte skyld i et par leie bruddskader. For første gang i klatrekarrieren begynner Alex å begå feil: han får brist i to ryggvirvler og forstuer foten alvorlig. Noe som gjør en nærmest umulig oppgave enda vanskeligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Filmskaper Jimmy Chin i aksjon - med tau. Foto: National Geographic

Les også: Jakten på den unike bølgen

Selve utgangspunktet er vanvittig, men etter hvert som «Free Solo» forklarer hva Alex Honnold prøver å gjøre får vi en dypere forståelse av den enorme påkjenningen og livsfaren han plassere seg selv i. Han må henge mange hundre meter over bakken etter fingertuppene, vrenge kroppen i unaturlige vinkler og plassere all kroppsvekt på små ujevnheter som knapt dekker noen millimeter av tåneglene. Selv hvis vi ser bort fra den fatalistiske dødsforakten er dette en fysisk kraftprestasjon som virker direkte overmenneskelig. Alex gjør sitt ytterste for å minimalisere risikoen; saumfarer El Capitan-veggen for faremomenter, kartlegger de vanskeligste meterne i detalj og legger enormt mye arbeid inn i forberedelsene. Men alt som trengs er en løs stein, et vindkast eller en flaksende fugl, så er det takk for seg. Det er en kalddusj å se opptak av friklatrere som har mistet livet de siste årene, og flere omkom i løpet av toårsperioden «Free Solo» ble laget (vi blir heldigvis spart for opptak av dødsfall).

Les også: «Sonja»: Isdronning uten sikkerhetsnett

Det er tilsvarende sobert å se nære venner av Alex bryte ut i fortvilet gråt fordi de er urolige for at han kommer til å bli drept under bestigningen. Filmen er laget av ekteparet Jimmy Chin og Elizabeth Chai Vasarhelyi, som selv er klatrere og nære venner av Alex Honnold. Noe som forklarer hvordan de har klart å komme så nære ham, men åpner samtidig opp noen etiske dilemmaer regissørene er smertelige bevisst på. De dokumenterer en historisk hendelse som har høye odds for å ende i tragedie, og deres nærvær kan øke risikoen ytterligere. «Free Solo» er en imponerende teknisk prestasjon; filmet i 4K av et kamerateam bestående av veldig rutinerte klatrere. Det er forbløffende i seg selv at kamerateamet klart å fange opp disse scenene uten å virre i veien for Alex. Ville jo ha vært litt trist om «Free Solo» endte med at Alex falt til sin død fordi han ble distrahert av filmteamet. Det er forhåpentligvis ingen spoiler at han mot alle odds fortsatt er i live. Men bare gi ham litt tid. Alex Honnold trenger muligens å bevege seg på kanten av stupet for å føle seg levende. For resten av oss holder det i massevis å se denne nervepirrende dokumentaren.

Utvalgte visninger på Odeon Oslo og Ringen kino.