Film

Filmanmeldelse «Weathering With You»: Solskinn til salgs

Som visuell sanseopplevelse er «Weathering With You» en solskinnshistorie skapt av en mester i faget.

Dagsavisen anmelder

4

ANIMASJON

«Weathering with You»

Regi: Makoto Shinkai

Jap./Ki. 2019

Tilbake i 2017 fikk vi sjansen til å se Makoto Shinkais mesterlige tegnefilm «Your Name» på norske kinoer, som endte opp med å bli den største kassasuksessen i japansk filmhistorie. Sånt skaper enorme forventninger, og det kan virke som om Shinkai er litt tynget av presset. «Weathering with You» holder seg tett opp til formelen i forrige film; dette er nok en metafysisk kjærlighetshistorie om naturkatastrofer, om to ungdommer som sliter med sosiale problemer i dagens Japan. Den håndtegnede animasjonen dras opp på et nytt nivå, med en detaljrikdom som gjenskaper Tokyo så realistisk at man formelig kan lukte maten og føle luftfuktigheten.

Les også: Filmanmeldelse «Papicha»: Om menn som allerede hater alt

Det er vanskelig å forestille seg det enorme arbeidet som er lagt inn i «Weathering with You». Sekstenåringen Hodaka har rømt hjemmefra, og håper på å starte et nytt liv i Tokyo, men ender opp som hjemløs innen han tar kontakt med den eneste personen han kjenner i Tokyo: Keisuke Suga. En frynsete rabagast som reddet Hodaka fra å drukne på fergeturen over til storbyen. Mr. Suga driver «K & A»; et freelancebyrå som spesialiserer seg på å skrive artikler om overnaturlige fenomener.

Han tilbyr Hodaka en jobb som redaksjonsassistent; lønnen er latterlig lav, men mat og losji er inkludert. Så en bra deal for Hodaka, som mangler begge deler. Den eneste som ellers er ansatt i byrået er journalisten Natsumi, som Hodaka tror er elskerinnen til Mr. Suga, men senere viser seg å være niesen hans. Hun jobber med en artikkel om de urbane mytene rundt «værpiker», som ifølge gammel folketro er velsignet med evnen til å forandre været. Ved en veldig hendig tilfeldighet redder Hodaka en pike fra å bli utnyttet på det groveste av en luguber sexklubbeier i Shinjuku-distriktet. Hun viser seg å være attenåringen Hina; en godhjertet gladjente som ga Hodaka mat da han var hjemløs. Enda viktigere: hun kan forvandle regnvær til strålende solskinn med hjelp av intens bønn.

Les også: Filmanmeldelse «Da 5 Bloods»: Spike Lee utforsker blodet på USAs hender

Japan trenger virkelig hennes nådegaver i disse tider; Tokyo er rammet av det verste regnfallet i moderne historie, og det har høljet ned hver dag i over to måneder denne sommeren. Siden Hina akkurat har mistet jobben på McDonalds foreslår Hodaka at de starter en liten nettbedrift, der de tilbyr Hinas magiske solskinnskrefter til folk som trenger finvær til bryllup og tilstelninger. Men mørke uværsskyer truer i horisonten.

«Weathering with You» gjør sitt ytterste for å piske opp sterke følelser; med et stort fokus på intens platonisk romantikk, tårevåte øyne og utagerende følelsesutbrudd som virker veldig melodramatiske for oss i vesten. Filmen sliter allikevel med å vekke den samme lidenskapen som «Your Name», og manuset er mer ujevnt. Det er en vidtspennende historie Shinkai forteller her; med et stort rollegalleri (som inkluderer gjestespill fra hovedpersonene i «Your Name») og enda større temaer. «Weathering with You» er fast forankret i Shintoisme, folketro, Gaia-teorien og japansk folklore – men plugger seg samtidig inn i dagens tidsånd. Shinkai har uttalt at han ble inspirert til å lage filmen på grunn av ekstremværet i Tokyo, og uroen over at Donald Trump ble valgt til president i USA.

Les også: «Maquia»: Overveldende fantasy-verden

Jeg er allikevel ikke helt sikker på hva han prøver å si her, annet enn at vi bare bør overse de menneskeskapte klimaforandringene og satse alt på kjærligheten. Hvorvidt det er et rørende fremtidsoptimistisk budskap i krisetider eller tegnefilmhistoriens mest ambisiøse skuldertrekk-emoji er åpent for debatt. Enkelte elementer; som hovedpersonens vage forhistorie og referansene til snodige, akvatiske skapninger som deiser ned i bakken sammen med regnfallet i Tokyo, føles underutviklet og dårlig forklart. Trolig fordi det ikke var nok plass til å utforske dem i filmen, som med sine nesten to timer allerede er Makoto Shinkais lengste (han publiserte senere en roman og en mangaserie som går mer i dybden).

Les også: «Children Of The Sea»: Akvatisk festfyrverkeri

Så nei, «Weathering with You» har ikke en like sterk historie som forgjengeren, og er langt fra like gripende – et inntrykk som forsterkes av at de to filmene har såpass mange likhetstrekk. Men der har du faren med å lage en film som er så universelt elsket som «Your Name»: det som etter alle andre målestokker ville ha vært en tegnefilmtriumf sliter med å nå opp til den samme standarden.