Film

Filmanmeldelse: «The Trial of the Chicago 7»: Med USA på tiltalebenken

Det velspilte ideologiske rettsdramaet «The Trial of the Chicago 7» fra 60-tallets USA kaster dystre skygger inn over nåtiden.

Dagsavisen anmelder

4

DRAMA

«The Trial of the Chicago 7»

Regi: Aaron Sorkin

USA, 2020

Dette faktabaserte rettsdramaet har sirkulert rundt i Hollywood så lenge at på et tidspunkt skulle Steven Spielberg regisserte filmen med Heath Ledger i en av hovedrollene. Ledger døde dagen før manusmøtet med Spielberg i 2008, og siden den gangen har folk som Paul Greengrass og Ben Stiller snust på prosjektet. «The Trial of the Chicago 7» ble for noen år siden bredt omtalt i boken «The Greatest Movies You’ll Never See: Unseen Masterpieces by the World’s Greatest Directors» (sammen med Kubricks «Napoleon» og Chaplins «Return from Helena»).

Men så fikk vi takket være Netflix omsider se filmen allikevel. Til slutt tok manusforfatter Aaron Sorkin over prosjektet; en Oscar-vinner kjent for «The Social Network», «Moneyball» og «Steve Jobs» - men fortsatt enda mer kjent for kabelseriene «The West Wing» og «The Newsroom».

Les også: Filmanmeldelse: «Kunstneren og tyven»: Filmer som dette gir meg troen tilbake på menneskeheten

Man kan kritisere Aaron Sorkin for å skildre det amerikanske samfunnet sånn som han drømmer om at den kan være, fremfor å vise hvordan det egentlig er. Særlig «The West Wing» gjenstår som en naiv-idealistisk fantasi om hva det amerikanske demokratiet kunne ha vært i alternativ tidslinje, som nå er så langt unna dagens USA at det gjør fysisk vondt. Sorkin jobber i disse dager med øvelsene på en HBO-spesial som gjenforener rollefigurene i «The West Wing» i tide til presidentvalget, men før den tid tar han oss med på tidsreise tilbake over femti år i tid. Til en hverdag der president Lyndon B. Johnson sender tusenvis av unge menn til sin død i Vietnamkrigen, mens Martin Luther King Jr. og Robert F. Kennedy blir myrdet hjemme i USA.

Anmeldelsen fortsetter under bildet. 

###

Joseph Gordon-Levitt. Foto: Selmer Media

Les også:Filmanmeldelse «Undine»: Sjønymfe på grunna

Da som nå en tid preget av håpløshet, politisk turbulens, rasisme, politivold og maktovergrep. Men på sekstitallet slapp de i det minste å forholde seg til en dødelig pandemi og økonomisk ruin oppi alt sammen. I 1968 braket fredsdemonstranter og rasende politistyrker sammen under demokratenes landsmøte i Chicago. Lyndon Johnsons daværende riksadvokat slo fast at politiet var skyld i voldsomhetene, men det akter slett ikke hans republikanske arvtager Richard Nixon å akseptere. Så den føderale advokaten Richard Schultz (Joseph Gordon-Levitt) loses inn på kontoret til den nyoppnevnte riksadvokaten John Mitchell (John Doman), og få slengt en tykk mappe i fanget.

Nixon-administrasjonen har håndplukket åtte venstreradikale fredsaktivister som skal straffeforfølges til skrekk og advarsel. Mitchell mener at «the shitty little fairies» fortjener å tilbringe de neste ti årene av sine liv i fengsel, sånn at de kan lære seg litt folkeskikk. Alle skal tiltales for brudd på Rap Brown-loven, beskyldt for å ha konspirert over statsgrenser med formål om å provosere frem vold. En obskur lov skapt av høyreekstreme politikere for å kneble afroamerikanske borgerrettsforkjempere, som ingen frem til nå har blitt dømt til å bryte.

Les også: Anmeldelse: Ingvar Ambjørnsens nye Elling-bok: «Yoko Ono er en sjarlatan»: Årets blogger

Richard Schultz er en stram herremann med Nixon-sympatier, men selv han føler at dette er en tvilsom sak. Men samtidig en høyprofilert prestisjesak advokater som ham drømmer om, og Schultz er ikke i en posisjon til å takke nei til en sånn sjanse. De tiltalte inkluderer «Yippies»-grunnleggerne Abbie Hoffman (Sacha Baron Cohen) og Jerry Rubin (Jeremy Strong): to innrøyka, intellektuelle frikere med en sunn skepsis for autoriteter – som blir rettsakens sarkastiske klasseklovner. Deres rake motsats er studentlederen og fredsaktivisten Tom Hayden (Eddie Redmayne) og hans venn Rennie Davis (Alex Sharp), som har ambisjoner om å forandre systemet innenfra.

Også på tiltalebenken er den livslange pasifisten David Dellinger (John Carroll Lynch), en middelaldrende familiefar som bokstavelig talt er en speiderleder. Sistemann er Black Panther-grunnleggeren Bobby Seale (Yahya Abdul-Mateen II), som bare befant seg i Chicago noen timer for å holde en tale, og ble slengt inn i saken fordi riksadvokaten håpet på at en sint afroamerikaner ville skremme juryen.

Anmeldelsen fortsetter under bildet. 

###

Foto: Selmer Media

Les også: Journalister støtter Assange: – Det er ikke overraskende

Forsvarsadvokaten William Kunstler (Mark Rylance) oppdager raskt at hele saken er en politisk motivert travesti, som sklir ut til et skikkelig rettssirkus. Selv om «The Trial of the Chicago 7» ble skrevet for tretten år siden og spilt inn i fjor har historien påfallende paralleller til det siste årets uroligheter i USA. Så Aaron Sorkin hadde flaks med timingen, og er helt på hjemmebane her. Dette er nok en film dominert av smartinger som slenger sylskarpe replikker til hverandre, diskuterer motstridende ideologier og prøver å overgå hverandre i vittig verbalakrobatikk.

Han har fylt filmen til randen med severdige karakterskuespillere. så det er en glad overraskelse at den satiriske oppvigleren Sacha Baron Cohen stikker av med hele filmen som en annen satirisk oppvigler: Abbie Hoffman. Han matches bra av 82-åringen Frank Langella, som er frydefullt hatverdig i rollen som dommer Julius Hoffman. En partisk, inkompetent, selvhøytidelig tåpe som ikke engang gidder å legge skjul på sin forakt for de tiltalte. Han var angivelig enda verre i virkeligheten.

«The Trial of the Chicago 7» er i utgangspunktet en så saftig og engasjerende historie at det føles skuffende at Aaron Sorkin slipper sine verste impulser løs helt til slutt; med en konstruert triumf i rettsalen som bare føles manipulativ, falsk og hul. Ekstra falsk for dette er en av de få elementene i filmen som er oppdiktet av Sorkin. Synd, for frem til den tid er dette et engasjerende, velspilt rettsdrama som har flere relevante ting å si om problemer USA fortsatt sliter med over femti år senere.

«The Trial of the Chicago 7» har norsk kinopremiere 2. oktober, og vil være tilgjengelig på Netflix fra 16. oktober.