Film

Festivalen hvor størrelsen betyr alt

Klassiske Hollywood-epos har selskap av et par helt nye filmer når årets 70mm-festival begynner denne helgen.

I kveld starter den 13 dager lange feiringen av 70 mm-filmen, formatet fra 1950-tallet som var filmbransjens svar på konkurransen fra det nye massemediet fjernsynet. Dette er festivalen for den som liker film på større og bredere lerret. 70 mm-formatet var dobbelt så stort som det publikum var vant til den gang, og det byr også på et bilde som er klarere, skarpere og dypere enn 35-millimeteren.

På Cinemateket får filmfans sjansen til å se filmene slik de ble opplevd på kino i sin tid hver kveld i nesten to uker framover.

Helt ny sci/fi

Årets festival inkluderer 15 filmer, deriblant den helt nye «Interstellar», Christopher Nolans nær tre timer lange science fiction som fortsatt vises på kino i Oslo. En annen nyere tittel er «The Master», Paul Thomas Andersons tre ganger Oscar-nominerte drama fra 2012. med Philip Seymour Hoffman og Joaquin Phoenix i hovedrollene.

Som seg hør og bør byr festivalen også på en rekke Hollywood-storfilmer fra den tida da 70 mm var det nye store fra Amerika.

Episk nostalgi

Festivalen åpner i kveld med den klassiske musikalen «South Pacific». som vant Oscar for beste lyd i 1958. Dette var også den første 70mm-filmen som ble vist i Europa den gang da, og det er 55 år siden den hadde premiere på Colosseum i Oslo.

Andre musikaler er «Oklahoma!» fra 1955, og den dels norske «Song of Norway».

Av andre obligatoriske filmopplevelser på festivalen er «Cleopatra» og David Leans «Doktor Zhivago» og «Lawrence of Arabia».

Helaftens «Krig og fred»

Med i det Hollywood-dominerte programmet har festivalen også lagt inn en mektig, sovjetisk 60-tallsopplevelse. Neste søndag vises «Krig og fred», en over åtte timers lang filmforestilling med norske undertekster, som har fire innlagte pauser enkel matservering inkludert.

I tillegg til 15 filmer, blir det også foredrag om 70 mm-filmen neste helg.

Mer fra Dagsavisen