De utrolige.

En utrolig animasjonsfilm

FILM

«De utrolige»

Regi: Brad Bird

USA 2004

«Oppdrag Nemo» var en milepæl i animasjonsstudioet Pixars utvikling mensannelig om de ikke står for en ny milepæl allerede i den etterfølgendefilmen. «De utrolige» («The Incredibles») er en overdådig lek medanimasjonsmediet og en hyllest til 1950-tallets superhelt-tegneserier sombare lar seg gjennomføre i en slik sammenheng. Det er blitt et fargerikt ogeksplosivt actioneventyr for de litt større barna (7-årsgrensen bør tasbokstavelig) ispedd store mengder intelligent humor og estetiskeoverskuddsstanker som gjør filmen til et lite mesterverk på veien mot detperfekte – et mål som i seg selv er stadig foranderlig innen den digitaleanimasjonen.

At «De utrolige» er blitt en såpass god film skyldes det originale plottet.Historien begynner med forhistorien om superheltenes glanstid i denhåpefulle etterkrigstiden med fokus på vår helt Herr Utrolig som den mestslagkraftige og elskede av alle superheltene som redder den amerikanskestorbyens individer fra små og store katastrofer. Det er ikke et entydigpositivt bilde og etter noen litt for ivrige redningsaksjoner blir HerrUtrolig saksøkt som takk noe som fører til superheltenes kollektive fall.Alle som en blir de omplassert i et statlig program og gitt nye identitetersom vanlige mennesker noe som er vanskelig å svelge. Tross alt er defortsatt supre i kropp og sjel og dette tærer såpass på den enkelte ateksempelvis familien Utrolig nærmest er dysfunksjonell.

Herr Utrolig er nå forsikringsagenten Bob. Han er noen titalls kilo tyngredeprimert og på randen til et superkollaps. Kona Helen den pensjonertesuperhelten Elastica holder styr på mann og barn også de forsynt medavarter av foreldrenes spesielle evner. Men selv hennes fornuft om ikke åavsløre deres glamorøse fortid må gi tapt når Herr Utrolig får et hemmeligoppdrag som han tror er en legitim håndsrekning fra myndighetene.Idoldyrking kan som kjent være en skummel geskjeft ikke minst for den somdyrkes og Herr Utrolig får merke at en gammel fan er blitt en «stalker» medhelt spesifikke mål.

Filmen er en oppvisning i digital animasjonsteknikk og utviklingen bare fra«Oppdrag Nemo» er påfallende når det gjelder tredimensjonale forestillingerog sømløse actionsekvenser. Det er også påfallende at denne filmen harmennesker i alle roller ikke fisker eller dyr med menneskelige trekk. Ogselv om det er snakk om karikaturer er «De utrolige» et skritt i retning en«normalisering» av animasjonsfilmen som er spennende. Derfor lar det seggjøre å legge mer substans inn i selve historien. Dette er ikke bare en jaktfra A til Å det er film som tar opp i seg familiære problemstillinger ogeksistensielle spørsmål både innad i familien og angående et stadig merregulert samfunn. Gleden av utfoldelse kveles ved at et kontrollerendebyråkrati slår ned på kreativiteten og rundt dette spinner så regissør ogmanusforfatter Brad Bird en historie der 1950-tallsdesign og estetisketegneserietablåer er viktige bestanddeler.

De med nok ballast kan finne tydelige henvisninger til utvalgtesuperheltserier mens hele det generelle populærkulturelle fantasibildet fra50- og 60-tallet basert på teknologisk utvikling og framtidsfrykt erfinkjemmet i jakten på inspirasjon. Summen er en strålende og mer voksenanimasjonsfilm som balanserer humor spenning og rå action på en fin måte.Det skulle derfor ikke forundre meg om denne fascinerende antiheltfamilienogså dukker opp i en snarlig oppfølger.

Johan Golden Lisa Tønne og de andre norske stemmene er for øvrig godttilpasset og instruert i forhold til originalfilmen.

Filmen settes opp på kino i både norsk og engelskspråklig versjon.