Film

«Born2Drive»: Gir bånn gass

Imponerende bilscener setter fyr på en ordinær dokumentarfilm om et ekstraordinært talent bak rattet.

Dagsavisen anmelder

4

DOKUMENTAR

«Born2Drive»

Regi: Daniel Fahre

Norge, 2019

Sjelden har vi sett en norsk dokumentarfilm så trimma og styla som «Born2Drive», men så har den da også et sett hestekrefter under panseret som gir den potensielt god fart inn i et kinosegment som ikke er for bortskjemt med filmer på fire hjul. Sett bort fra at «Born2Drive» i utgangspunktet handler om en 15–16 år gammel norsk rallycrosskjører, så frir den til fartsglade med kjøre- og actionscener som ikke står noe tilbake for de vi har sett i høyoktane fiksjonsfilmer som «Børning» eller «Fast And The Furious». Kameraproduksjonen blant annet under en rekke løp fra virkeligheten med unge Oliver Solberg i aksjon, framstår som filmens beste fortrinn. Den filmatisk styla og innimellom klisjémettede illusjonen av adrenalin, drama og fart pumper opp det som i virkeligheten er dramatisk nok når 600 hk sparker under topplokket, i det som er rallycross på sitt ypperste. Siden dette er en film der spoiler ikke betyr det samme som å gi bort sentrale poeng i handlingen, kan vi trygt minne om at på denne banen er familien Solberg nærmest enerådende.

Les også: «Shoplifters»: Et finstemt og gripende mesterverk (+)

Petter Solberg er en legende og verdensmester innen motorsport, og sønnen er som filmtittelen anslår født til å bli det samme. «Born2Drive» følger Oliver Solberg gjennom de sentrale månedene fra han som 15-åring får lisens til å konkurrere på bane, og hvor han snart sikter seg mot de store mesterskapstitlene mot konkurrenter som både i alder og muskler er langt eldre. Filmen gir innblikk i en usedvanlig sympatisk familie på tre som til tross for at det døgnet rundt handler om motor ikke er redde for å vise hvilke følelser som er i sving når store ting står på spill. Det er vinn eller forsvinn, det er sykdom, hardt arbeid, blodig alvor og erkjennelsen av hvor høyt nivået er på toppen, noe Oliver får erfare når han begynner på motorsportens eliteskole i Le Mans i Frankrike.

Daniel Fahre har med filmen om Oliver Solberg dukket ned i nok et fenomen med ungdom som har vanvittig appell på et bredt og folkelig plan. Hans forrige film «Sammen om drømmen: Marcus og Martinus» vant Amanda for beste dokumentar. «Born2Drive» handler også i høy grad om drømmer, og om å være sammen om å drømme. Denne gangen er det gutten som fra han kunne sitte på et bilsete har drømt om å bli like god som faren til å kjøre bil, og farens gjengjeldelse av den samme drømmen. Det sterke samholdet særlig de to imellom, blir ved siden av «thrilleren» rundt Oliver Solbergs vei mot den nordiske rallycrossfinalen selve motoren i historien.

Les også: «The Favourite»: En bløtkake full av rottegift (+)

For både sønnen og ekteparet Petter og Pernilla Solberg framstår akkurat disse månedene som ekstra dramatiske. Det ligger derfor mye voksen tematikk også utenfor banen i denne «flue på veggen»-filmen, som åpenbart har måttet inngå kompromisser og ta hensyn til at det dreier seg om en 15-16-åring på vei mot superstjernestatus. Filmens fineste scener berører det mentale presset som spinner som hjul på våt asfalt. De blir aldri for nærgående, samtidig er nærmest alt av omgivelser skrellet bort til fordel for kjernehistorien. Dermed berører heller ikke filmen noen åpenbart kritiske aspekter rundt de etiske og miljømessige sidene ved motorsporten, og holdningene rundt. Når røyken fra svidde dekk legger seg står vi igjen med en film om familiesamhold og vinnerkultur, men som dokumentar betraktet er den langt mer medhårs og overfladisk enn si en dokuserie som «Team Ingebrigtsen». Rallyscenene derimot, trimmet med Johannes Ringens musikkspor, vil trekke bilinteresserte ut av de rusende bilene på parkeringsplassen og inn i kinosalene.