Film

«Booksmart»: Smart rølpekomedie

Den friske high school-komedien «Booksmart» lar ikke den politiske korrektheten gå på akkord med humoren.

Dagsavisen anmelder

5

KOMEDIE

«Booksmart»

Regi: Olivia Wilde

USA, 2019

«Booksmart» kan sammenlignes med suksessen «Superbad» (2007), men verden har sannelig beveget seg langt siden den gang. Filmen tar åpenbart hensyn til den nye Z-generasjonen av amerikanske studenter, som sikkert ville ha blitt helt forferdet over mange av high school-komediene foreldregenerasjonen vokste opp med på åtti- og nittitallet. Filmer som en gang var allment ansett som uskyldig underholdning, framstår i dag som et oppsamlingsheat av «problematiske» elementer: sexpress, overgrep, rabiat homofobi, rasisme, klysete oppførsel og grov mobbing. Det er vanskelig å tenke seg at noen kunne ha nyinnspilt for eksempel «Porkys» («Het ungdom»), «The Last American Virgin» («Unge svermere») eller «Hardbodies» i dag uten at de automatisk ble forvandlet til syrlige satirer om såkalt «giftig maskulinitet». Så ja, tidene forandrer seg stadig.

«Booksmart» har oppdatert formelen for en mer «woke» tidsalder, og unngår de tvilsomme elementene i sjangeren uten at det går på bekostning av den hedonistiske moroa. I likhet med «Superbad» er dette en platonisk kjærlighetshistorie mellom to nerdete bestekompiser, som akter å ta en siste fest før sommerferien forandrer alt. Eller i dette tilfelle: en første fest. Bestevenninnene Amy (Kaitlyn Dever) og Molly (Beanie Feldstein) har viet all sin tid til akademiske studier, mens de ofret sosiale fritidsaktiviteter, fest og fyll til fordel for gode karakterer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

De er allment ansett som prektige skolelys, som smisker skamløst med klasseforstanderen frøken Fine (forhenværende «The Daily Show»-korrespondent Jessica Williams), og er så utmattende snusfornuftige at selv overlæreren Brown (Jason Sudeikis) prøver å unngå dem. Molly har allerede peilet inn en karriere som USAs yngste kvinnelige høyesterettsdommer, mens den feministiske aktivisten Amy akter å tilbringe sommerferien med å lage organiske tamponger i Botswana.

På aller siste skoledag går imidlertid Molly igjennom en eksistensiell krise, etter å ha oppdaget at flere av partypropellene på skolen har kommet inn på prestisjefylte universiteter som Harvard og Stanford. Betyr det at hun har ofret all moro uten grunn, og frarøvet seg selv de essensielle opplevelsene under studietiden?

Les også: Kjedelige scener fra et ekteskap (Dagsavisen+)

Molly overbeviser Amy om at dette er deres siste sjanse til å kvitte seg med «flink pike»-stempelet, bevise at de innerst inne er skikkelig festlige og kondensere all livserfaring ned til en intens helkveld. Herfra vikler venninne seg inn i et salig kaos, som inkluderer sterke hallusinogener, lesbisk hardporno, grov skjending av en kosepanda, arrestasjon for ordensforstyrrelse og nærkontakt med en velmenende seriemorder.

Heldigvis har «Booksmart» tilstrekkelig sterk personlighet til å skille seg ut. Flesteparten av nøkkelpersonene foran og bak kamera er dessuten kvinner, noe som i seg selv er en sjeldenhet. Dette er regidebuten til skuespilleren Olivia Wilde, som gir «Booksmart» visuell oppfinnsomhet og en forrykende energi. Med god drahjelp fra et livlig musikkspor av Dan «the Automator» Nakamura, som inkluderer låter av Run the Jewels, Anderson.Paak og LCD Sound System.

Wilde har dessuten besatt rollene helt perfekt; Kaitlyn Dever og Beanie Feldstein har en naturlig bestevenninnekjemi, og bra komisk timing – men selv de minste bifigurene får sin sjanse til å skinne. Særlig Billie Lourd (datteren til salige Carrie Fisher) utmerker seg som skrullete rikmannspike, mens stjerneskuddet Diana Silvers (sist sett i kinoaktuelle «Ma») markerer seg som Amys sarkastiske, potensielle kjæreste Hope.

Les også: Ikke like bra uten de banangule bajasene (Dagsavisen+)

«Booksmart» takler Amys fomlete sexdebut på en bedårende autentisk måte, uten å gjøre det til noe poeng at hun er tiltrukket av jenter. Olivia Wilde har stor sympati for alle disse ungdommene, og det føles forfriskende at absolutt alle er så velmenende, inkluderende og godhjertede her. Molly og Amy er de eneste med forutinntatte meninger om folkene rundt seg, men ønskes velkommen med åpne armer av alle etter at de løsner litt på snippen. Dette er en skikkelig sympatisk, hjertevarm og ikke minst oppriktig gøyal oppvekstskildring, som plugger seg rett inn i tidsånden uten å la den politiske korrektheten gå på akkord med humoren.

«Booksmart» har likevel en såpass frisinnet attityde at den har blitt lagt for hat blant religiøse nettroll og høyreekstreme krefter i USA, som blant annet har forvandlet brukeranmeldelsene på IMDB til rent atomavfall. Jeg antar at bare det å se smarte jenter som har det litt moro føles som en eksistensiell trussel for sånne patetiske stakkarer.