Film

Blodig hjemmebesøk

Årets store halloween-tema er åpenbart «home invasion»: thrillere som kjenner sin besøkstid, der intetanende stakkarer får hjemmene sine invadert av onde mennesker.

Dagsavisen anmelder

GRØSSER

«You’re Next»

Regi: Adam Wingard

USA, 2011

De er fortrinnsvis ikledd skumle masker, og utstyrt med skarpslipte stikkvåpen. Denne uka får vi to sånne filmer: «You’re Next» og «The Purge» (tre hvis vi regner med de onde åndene og spøkelsene som besøker familien Lambert i «Insidious 2»). Førstnevnte er helt klart den billigste og beste av dem: en beskjeden indie-film laget av og med et kollektiv av USAs fremste, unge «mumblecore»-filmskapere. «You’re Next» ble vist på ymse sjangerfestivaler et par år tilbake, men etter at distributøren Lionsgate kjøpte opp rettighetene har det tatt litt tid før dette godbiten har nådd ut på kino. Vel, den er verdt ventetida. Tett fortalt, makabert morsom og til tider fordømt spennende; akkurat den typen sjangerfilm vi vil se til halloween!

Familien Davidson er samlet for første gang på lang tid i de velstående foreldrene Aubrey (skrikedronningen Barbara Crampton) og Pauls (Rob Moran) romslige landsted i Missouri, for å feire deres bryllupsdag. Collegeprofessoren Crispian (AJ Bowen), er førstemann til å ankomme, sammen med sin unge, australske kjæreste Erin (Sharni Vinson). Dagen etter ruller resten av klanen inn: sammen med sine respektive kjærester, ektefeller og partnere. Vi møter lillesøster og pappajente Aimee (Amy Seimetz), broren Felix (Nicholas Tucci) og den arrogante alfahannen Drake (Joe Swanberg). Alt dette kunne ha vært opptakten til et velobservert familiedrama, rent bortsett fra at vi i prologen så at naboen ble slaktet av ukjente gjerningsmenn - som malte «You’re Next» i blod på stuevinduet. Så her er det skumle saker på gang. Allerede under middagen starter kjeglingen mellom den usikre professoren Crispian, og den nedlatende storebroren Drake. Mens familiekonfliktene eskalerer blir en av gjestene plutselig skutt rett i hodet med en armbrøst, og så starter moroa.

En gjeng mordere beleirer landstedet: ikledd creepy dyremasker. Utstyrt med øks, machete, kniver og armbrøst. Beintøffe Erin har langt over middels ferdigheter når det gjelder å forsvare seg selv, og tar raskt kontroll over situasjonen, men hun er ikke forberedt på hvem som egentlig står bak denne hjeminvasjonen, og hva motivasjonen deres er. Folka bak «You’re Next» har åpenbart studert sjangeren godt, så det er lett å se at saker som «Ils», «The Strangers», «Straw Dogs» og selv «Funny Games» har vært store inspirasjoner. Det er unektelig spesielt at såpass mange foran kamera selv er filmskapere, og det dessuten noe utenom det vanlige at en lavbudsjettproduksjon som «You’re Next» får bred kinolansering verden rundt. Kult! Dette er en skikkelig underholdende skrekkrull/thriller/morbid komedie, men jeg vil nødig hype den opp altfor mye. Du må nok ha litt over middels entusiasme for indie- og sjangerfilmer for å sette pris på «You’re Next» (det hjelper sikkert også hvis har sansen for saker som Ti Wests «House of the Devil», «The Innkeepers» og Adam Wingards «A Terrible Place to Die»), men for oss som setter pris på skrekk og svart humor er dette en stor opptur.