Film

«Bien Maja – honninglekene»: Bzzzzzzzzz

Den nusselige biepiken Maja summer inn på sommerkinoene for å underholde de aller minste igjen.

Dagsavisen anmelder

3

ANIMASJON

«Bien Maja – honninglekene»

Regi: Cleary/Delfino/Stadermann.

Ty./Au. 2018

Sist gang vi så denne barne-TV-kjenningen på kino var tilbake i 2015, med «Bien Maja på eventyr». Da undertegnede anmeldte den filmen klarte jeg å irritere distributøren ved å påpeke at Bien Maja var skapt av antisemitten Waldemar Bonsels. Så jeg akter slett ikke å gjøre det igjen nå, og vil samtidig passe på å understreke at «Honninglekene» er hundre prosent fri for nazisme. Den første boken om Bien Maja ble skrevet tilbake i 1912, og hun har forandret seg betraktelig på de siste hundre årene. Den dataanimerte utgaven av Maja har heldigvis fint lite med opphavet å gjøre, og føyer seg fint inn i mengden av fargerike kosefilmer for barn i førskolealder. «Bien Maja – Honninglekene» er positive livsleksjoner for de minste: om lagarbeid, lojalitet og at venner er viktigere enn å vinne.

Man kunne kanskje ha trodd at alt Maja har opplevd av eventyr allerede er godt dekket i de 130 episodene av TV-serien hennes, som vises i Norge på NRK (og som i fjor skapte litt baluba etter at noen oppdaget en penistegning i bakgrunnen i en av episodene!). Heldigvis har Maja levd et usedvanlig innholdsrikt liv, særlig til å være en liten pike som tilhører en utrydningstruet insektart med gjennomsnittlig levealder på rundt seks uker. Den egenrådige, impulsive og ustanselig entusiastiske gladjenta klarer denne gangen å skapte en diplomatisk krise, etter at den hovne hertuginnebien krever halvparten av all honning produsert i bikuben hennes. Maya syntes at det er grådig urettferdig, og drar rett til storby-bikuben Buzztropolis for å ta en alvorsprat med hertuginnen.

Mon tro om Maja klarer å overvinne fordommer, trosse alle odds og redde honning-lageret til bikuben sin? Skulle ikke forundre meg. Her hjemme er filmen kyndig dubbet med hjelp av blant andre Siri Nilsen, Jens Kristian Hval Groven og Unn Vibeke Hol. Dataanimasjonen er litt smidigere og detaljert denne gangen, selv om figurmodellene fortsatt er enkle. Det er ikke nubbsjans at en lavbudsjettproduksjon som «Bien Maja – Honninglekene» utmerker seg i forhold til sine amerikanske konkurrenter, men hvis vi snakker europeisk sparebluss-dataanimasjon havner dette er sted midt på skalaen. I likhet med forrige film er det minimalt å hente her for voksne publikummere, men «Honninglekene» har et høyere tempo, er overstått på 85 minutter og vil sikkert glede de minste. Noe stort mer enn det kan vi kanskje ikke forlange?