Film

«A Simple Favor»: Bruker skjønnheten som skarpladd våpen

Et kinky mordmysterium iscenesatt med fjærlett hånd.

Dagsavisen anmelder

4

KOMEDIE

«A Simple Favor»

Regi: Paul Feig

USA - 2018

Paul Feig har tidligere regissert «Bridesmaids» (2011), «Spy» (2015) og nyinnspillingen av incel-favoritten «Ghostbusters» (2016). De to førstnevnte var i alle fall skikkelig gøyale, selv om Feig ofte fulgte i fotsporene til sin kollega Judd Apatow, og baserte i overkant mye av humoren på å la skuespillerne improvisere frem moroa selv. Sånt har en tendens til å skape udisiplinerte, ujevne filmer, men «A Simple Favor» er et markant stilskifte for Feig - og en mye strammere historie. En humoristisk noir-krim basert på debutromanen av Darcey Bell, som solgte filmrettighetene før boken engang var publisert. Dette føles som en suffle-versjon av noe Gillian Flynn kunne ha skrevet; «Gone Girl» gjenfortalt som en romantisk komedie, eller eventuelt en «Sharp Objects» der selvskadingen er byttet ut med kakeoppskrifter. Et kinky mordmysterium iscenesatt med fjærlett hånd; fylt opp av svindyrt designertøy, fransk sekstitalls-pop og en skarp sans for humor. En solskinns-noir som aldri blir særlig spennende, men til gjengjeld er gjennomført underholdende. Paul Feig legger seg på en tone som føles forfriskende eksotisk i disse tider; nærmere Hitchcocks mest lettbente dessertfilmer enn noe laget de siste femti årene.

Les også: «Creed II»: Sylvester Stallones siste Rocky-slag

Det er absolutt ingenting som tilsier at Stephanie Smothers (Anna Kendrick) og Emily Nelson (Blake Lively) skulle bli gode venner. Stephanie kanaliserer all sin nervøse energi og usikkerhet inn i sin offisielle rolle som flittig alenemor og mammablogger. Hun har en måtelig populær YouTube-kanal der hun deler eksotiske resepter og husholdningstips, mellom oppdateringer om glansbildelivet sitt. Den typen forknytt «flink pike»-mamma som alltid er først til å melde seg frivillig til skoleprosjekter, og alltid baker de beste kakene. Det er dermed ingen overraskelse at Stephanie er aktivt mislikt av de fleste foreldrene, som kniser hånlig bak ryggen hennes.

Emily er hennes rake motsetning; en velstående kyniker ikledd Ralph Lauren-dresser, som starter dagen med en martini før hun drar på jobb som PR-sjef for et motefirma. Det eneste i verden Stephanie og Emily har til felles er at de har barn som går på samme skole, og en dag etter skoletid foreslår Emily at de tar en drink mens ungene leker sammen. Stephanie er så blendet av hennes glamorøse selvsikkerhet at hun nesten blir litt forelsket; mens Emily ser sitt snitt til å få en gratis barnevakt. Bak all fasadebygningen er Stephanie en ensom, engstelig sjel som gjør sitt beste for å holde seg aktiv etter at hennes ektemann og stebror omkom sammen i en bilulykke – og hun har sine mørke, tabubelagte skjeletter i skapet. Allikevel ingenting i forhold til Emily, som plutselig en dag forsvinner sporløst mens Stephanie passer sønnen hennes.

Les også: «Harajuku»: Å være ung er for jævlig

Stephanie bestemmer seg for å løse mysteriet på eget initiativ, mens hun samtidig gjør et forsøk på å ta over det glamorøse livet hennes. Herfra serverer «A Simple Favor» er koldtbord av overraskende vendinger, noen mer oppfinnsomme enn andre. Man kan med rette beskylde Paul Feig for å være litt for forelsket i overfladisk livsstilporno; dekadent designtøy, kostbare luksusleiligheter og lekre måltider. Men han er åpenbart mer forelsket i filmer fra en svunnen tid. Dette er hva som på godt norsk kan kalles en «throwback»; som er full av referanser til gamle klassikere som «Diabolique», «The Thin Man»-serien og «Charade». «A Simple Favor» har samtidig en moderne attityde som gir de kvinnelige hovedrolleinnehaverne stor plass, og lett passerer Bechdel-testen etter de første minuttene. Vi har sett Anna Kendrick spille variasjoner av denne rollen flere ganger før, men vi må tilbake til «Up in the Air» (2009) for å finne en film som har tatt like bra vare på de komiske talentene hennes.

Blake Lively er trolig vant til å bli undervurdert på grunn av utseendet sitt, og bruker skjønnheten sin som et skarpladet våpen denne gangen. Jeg vil ikke påstå at intrigen i «A Simple Favor» er direkte vanntett, og historien blir i overkant tøysete mot slutten, men som retro-fiksert jentefilm er dette en ren fornøyelse.

Les også: Nyinnspillingen av skrekklassikeren «Suspiria» er en ren fiasko