Film

Fire timer. Det var tiden det tok et dødelig flammehav å utslette lokalsamfunnet

Hvert år mister tusenvis av mennesker hjemmene sine i Californias katastrofale skogbranner. I dokumentaren «Rebuilding Paradise» møter vi menneskene i tragedien.

LOS ANGELES (Dagsavisen): Fire timer. Det var tiden det tok et dødelig flammehav å utslette lokalsamfunnet Paradise nord i California. Klokken hadde så vidt passert åtte om morgenen den 8. november 2018, da de første meldingene om ild og røyk tikket inn hos det lokale brannvesenet. Skogbrannfare var man vant til der oppe, det var en del av hverdagen.

For ti år siden måtte nesten ti tusen Paradise-innbyggere evakuere da Humbolt-brannen herjet, men siden hadde det lille lokalsamfunnet vært forskånet for slike naturkatastrofer. Kanskje var det derfor man ikke tok arbeidet med å sørge for å bygge skikkelige evakueringsveier så alvorlig. Man visste også at det gamle strømnettet som strakte seg over området kunne antenne den knusktørre bakken, men det hadde jo gått bra så langt. At man plutselig skulle stå overfor det dødeligste infernoet i California på hundre år, var derfor vanskelig å forestille seg for mange. Det hadde nesten ikke regnet denne høsten, og kraftig vind sørget for at flammene spredte seg på rekordtid. Hus, skoler, butikker og legekontor, alt ble til aske.

Før de siste flammene var slukket, hadde 95 prosent av byen brent ned til grunnen. Brorparten av de 26.000 innbyggerne mistet alt de eide. 85 mennesker omkom. Flere ble funnet i bilene sine, desperate brannflyktninger som aldri rakk frem til tryggheten.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

(FILES) In this file photo taken on November 9, 2018 firefighters push down a wall while battling against a burning apartment complex in Paradise, north of Sacramento, California. - US President Donald Trump on January 9, 2019 said he is cutting emergency federal aid sent to help California after devastating wildfires unless the Democratic-led state gets its "act together.""Billions of dollars are sent to the State of California for Forrest fires that, with proper Forrest Management, would never happen," Trump tweeted, initially misspelling the word forest before repeating the tweet with the word corrected."Unless they get their act together, which is unlikely, I have ordered FEMA to send no more money. It is a disgraceful situation in lives & money!" he said, referring to the Federal Emergency Management Agency. (Photo by Josh Edelson / AFP)

Brannmenn kjemper for å redde en overtent bygning under branntragedien i Paradise i 2018. Foto: AFP

Les også: Filmanmeldelse: «Kunstneren og tyven»: Filmer som dette gir meg troen tilbake på menneskeheten

- Ord blir fattige. Det gjør noe med deg å være omgitt av så mye ødeleggelse, forteller filmregissør Ron Howard via Zoom under et pressemøte for filmen «Rebuilding Paradise».

Som resten av California hadde Oscar-vinneren og regissøren av filmer som «Apollo 13», «A Beautiful Mind» og «Frost/Nixon», sett de dramatiske bildene fra Paradise på lokale nyhetssendinger. Tankene gikk til svigermoren hans som hadde bodd der de siste fire årene av sitt liv. Slektninger som hadde hus i nærheten. Howard hadde lenge ønsket å lage en dokumentarfilm om et aktuelt tema, men hadde ikke funnet noe som føltes riktig. Brannen endret dette. Ti dager senere ankom han det som var igjen av Paradise.

– Det var utrolig sterkt å snakke med lokalbefolkningen, som akkurat hadde vært igjennom sitt livs mareritt. Jeg oppdaget at for dem som var berørt av brannen, var det en befrielse å snakke om den. De ønsket å dele det de hadde opplevd, forteller han.

Howard skjønte fort at filmens kjerne ikke var flammenes ødeleggelser, men menneskene som hadde overlevd krisen og som nå var tvunget til å bygge opp livene sine igjen. Det blir stadig flere slike historier i California.

Les også: Anmeldelse «Welcome to Chechnya»: Viser en barbarisk virkelighet

Skogbrannmarerittet

«The Golden State» har vært plaget av skogbranner i en årrekke. De siste 20 årene har de imidlertid utviklet seg til å bli katastrofale. De ti største brannene i Californias historie har funnet sted etter tusenårsskiftet. Bare i år har skogbranner svidd av nesten 8000 kvadratkilometer av Californias landskap. Det er rekord. Hetebølger, en dramatisk minking av nedbør om høsten, og sterk, varm vind bidrar til problemet. Det er ingen tvil om at klimaendringer sakte, men sikkert er i ferd med å gjøre en betydelig del av California til et farlig sted å bo.

– At kloden blir varmere er en direkte årsak til skogbrannproblemene, forteller klimaforsker Park Williams til New York Times.

Så langt i år har over 10,500 californiske hjem blitt tilintetgjort av ild. Bak denne statistikken skjuler det seg mange ødelagte liv. For Howard var det viktig å illustrere hva slike skremmende opplevelser gjør med folk, og hvordan de strever i etterkant.

– Mange sliter med post traumatisk stress etterpå, og jeg lurte lenge på om tittelen «Rebuilding Paradise» egentlig var litt for optimistisk. Midt oppi all elendigheten ble vi likevel vitne til innbyggere som gjorde alt de kunne for å hjelpe naboene sine. Folk som jobbet beinhardt for å gjenskape et lokalsamfunn som vil være levedyktig i fremtiden. De menneskene ble historien vår, forteller han.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Det gjør noe med deg å være omgitt av så   mye ødeleggelse, forteller filmregissør Ron Howard, som har laget dokumentarfilmen «Rebuilding Paradise», om menneskene som overlevde storbrannene i California som la byen Paradise øde. Begge foto: National Geographic Channel

Fra «Rebuilding Paradise». Foto: National Geographic

Les også: Ny film om Billie Holiday: Et liv som var så vondt som det kunne være

California Exodus

Mange Californiere reagerer som lokalbefolkningen i Paradise, og gjenoppbygger tettsteder som er brent ned, selv om skogbrannfaren øker. Mellom 1970 og 2009 ble 49 prosent av utbrente bygninger i California rekonstruert.

– Vi ser at etter skogbranner eller andre naturkatastrofer, så er det en forventning om at livet skal gå tilbake til normalen. Gjenoppbygging blir det derfor oppmuntret til, forklarer Miranda H. Mockrin, forsker hos United States Forest Service, til New York Times.

Klimaforskere mener likevel dette er en lite bærekraftig utvikling, da man spår at skogbrannfaren bare vil øke i årene som kommer. I år registrerte man den varmeste temperaturen målt på jorden noensinne, 54.4 grader i Death Valley, California. En oppgang i tordenvær gjør at lyn oftere antenner skogbunner og tørt gress, selv om menneskelig uforsiktighet også ofte er årsak til brannene. Uansett resulterer de i enorme mengder røyk som velter ut i atmosfæren og legger seg som et giftig teppe over storbyer og tettbygde strøk. For dem som bor på Vestkysten har helsefarlig luft blitt en vanlig del av sensommeren. Millioner av mennesker skalker lukene og holder seg innendørs, mens de følger med på luftkvalitets-apper for å se når det er trygt å gå ut. Kredittselskapet Corelogic anslår at 2 millioner amerikanske hjem er bygget i utsatte skogbrannsområder, og 76 prosent av disse befinner seg i California.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

The Cox Family in front of their trailer in Magalia, CA in REBUILDING PARADISE. (National Geographic/Lincoln Else)

Fra «Rebuilding Paradise». Foto: National Geographic

Les også: – Folk er redde, og føler at alle endringer skjer på deres bekostning

Empati

Til tross for dette går boligprisene fortsatt opp i den folkerike staten, men nå har man begynt å snakke om «The California Exodus», en massefraflytting. For første gang siden 2010 flyttet det flere folk fra California, enn det flyttet inn. Mye av utvandringen skyldes at det generelt sett er veldig dyrt å bo i kyststaten, så folk emigrerer til Texas, Nevada eller Arizona hvor det er billigere å leve. Men selv om økonomi er den største årsaken til at folk forlater California, er det allerede tegn til at noen også er klimamigranter.

– California begynner å bli ubeboelig, advarte The Atlantic i en artikkel om hvordan skogbranner i kombinasjon med vanvittige leiepriser skyver folk ut av staten eller ut på gaten.

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Shawna Powell, Cal Fire Northern Region Peer Support Battalion Chief, stands in front of a Paradise Fire Department fire truck Paradise, CA in REBUILDING PARADISE. (National Geographic/Sarah Soquel Morhaim)

Fra «Rebuilding Paradise». Foto: National Geographic

Les også: Fra minus 32 grader til Sundance for Ane

– California er blitt forvandlet til en brennende, pandemi-utfordret og dyr stat, skrev Washington Post, som også intervjuet familier som for første gang har begynt å lure på om de burde flytte.

Likevel, det er ikke bare USAs vestkyst som står overfor en enorm utfordring når det kommer til fremtidig klimamigrasjon. Det kommer til å bli et verdensomspennende problem, hvis utviklingen vi ser nå fortsetter. Det tar man også opp i «Rebuilding Paradise», selv om filmskaperne ikke ønsket å ta motet fra folk. Det var en balansegang, forteller produsent Sara Bernstein.

– Vi setter brannen i Paradise inn i en større sammenheng på slutten av filmen, og jeg håper det får folk til å tenke. Målet var også å skape empati for dem som får livet snudd på hodet på grunn av slike naturkatastrofer. Det er mange lokalsamfunn som strever på samme måte som Paradise. Vi håper du får hjerte både for våre venner der, og alle andre som kommer til å oppleve lignende tap i fremtiden, for dem er det mange av.

Ron Howard (til venstre) skjønte fort at filmens kjerne ikke var flammenes ødeleggelser, men menneskene som hadde overlevd krisen og som nå var tvunget til å bygge opp livene sine igjen.

Filmskaper Ron Howard til venstre. Foto: National Geographic

Mer fra Dagsavisen