Film

«Håp» er norsk Oscar-håp

Maria Sødahls film «Håp» er valgt ut som Norges Oscar-kandidat i kategorien Beste internasjonale film.

Filmen handler om Anja, spilt av Andrea Bræin Hovig, som midt i en aktiv karriere får en livstruende kreftdiagnose servert på lille julaften. I løpet av juleuken avdekker sykdomsforløpet et skrantende forhold og setter dermed en kjærlighetshistorie i sentrum av fortellingen.

«Håp» er skrevet og regissert av Maria Sødahl, og den er basert på filmskaperens personlige erfaringer.

– Jeg er overstadig lykkelig og stolt på vegne av mine fantastiske skuespillere Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård. Vi skal gjøre vårt beste for å sette Norge på kartet i både Europa og USA, sier Sødahl i en pressemelding.
Kortliste

Filmen ble denne uken også nominert til European Film Awards og er så langt solgt til over 40 land.

– Første gang jeg leste manus, tenkte jeg at denne kan vinne Oscar. Nå er vi et skritt nærmere, og det føles fantastisk, sier produsent Thomas Robsahm.

På kortlisten var i tillegg til «Håp» filmene «Disco», regissert av Jorunn Myklebust Syversen, og «Selvportrett» i regi av Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallin.

«Barn», som tok storeslem på Amanda-utdelingen og nylig vant Nordisk råds filmpris, glimret med sitt fravær på kortlisten.

Dette skrev Dagsavisen om «Håp»: Sødahl finner lys i mørket (Dagsavisen+)

Begrunnelsen

Juryen har tro på at tematikkens evige aktualitet og filmens modige og sterke tilstedeværelse kan bringe «Håp» langt i konkurransen.

«Filmen «Håp» er en sjeldent intim og original beretning om en familie som gjennomgår en altomfattende krise. I skyggen av brå og alvorlig sykdom hyller filmen livet og kjærligheten i møtet med det verst tenkelige», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Den norske Oscarkomiteen, som består av åtte personer fra forskjellige deler av filmbransjen, har gjort grundige vurderinger av 33 filmer opp mot Oscarakademiets nye koronatilpassede regelverk.

– Med en pågående epidemi er det spesielt viktig å tenke nytt og kreativt for å nå fram til de Oscar-medlemmene som skal se og stemme på filmene, heter det i en pressemelding fra Norsk filminstitutt (NFI).

Instituttet understreker at alle filmene har vist stor forståelse for hva det innebærer å være norsk Oscar-kandidat og har lagt fram gode planer for kampanjene.

Dette sier Sødahl selv om filmen: – «Håp» handler om livet, ikke døden

Utsatt Oscar-utdeling

«Håp» skal nå kjempe med filmer fra hele verden om først å komme på Oscarakademiets kortliste på ti filmer og deretter bli en av de fem nominerte. Sist ble 92 filmer sendt inn.

Neste års Oscar-utdeling er utsatt som følge av pandemien og vil bli avholdt 25. april 2021 i Los Angeles.

Tidligere har norske filmer som «Kon-Tiki» (2013), «Elling» (2001) og «Veiviseren» (1987) blitt nominert. Til sammen har fem norske filmer blitt nominert. «Kongens nei» var på akademiets kortliste i 2016.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.