Film

Strømmekanalene bugner av kvalitetsfilm. Her er 40 tips til gode filmer du kan se akkurat nå

Fra norsk ungdomsdrama på Oslos østkant til Oscar-vinnere i alle kategorier. Dette er Dagsavisens tips til noen av de beste filmene på leie- og strømmetjenester som Get, Netflix, HBO, Viaplay, NRK og SF Anytime.

Dagsavisen anmelder

Alle kinoene i Norge er stengt som følge av koronatiltakene, men for den som vil se film er strømmemarkedet åpent. Sjeldent har det vært så mange gode filmer som nå, på de ulike kanalene som tilbyr abonnement og til leie for prisen av en kinobillett hos filmjeienettstedene.

Flere av filmene vises på flere plattformer, så sjekk også Nettkino.no for norske filmer, Blockbuster.no, iTunes og GooglePlay med flere.

Her er 40 tips fra Dagsavisens filmredaksjon:

SF Anytime (Get)

«Parasitt»

###

Oscar-vinneren Parasitt fra Sør-Korea utvidet verdensbildet da den ble en ikke-vestlig suksess på kino. Nå er den ett av de beste valgene på hjemmemarkedet etter at kvalitetsdistributøren Arthaus slapp den tidligere enn planlagt sammen med en rekke andre titler på Nettkino.no og SF Anytime (utvalgte filmer).

Les anmeldelsen: Anmeldelse av «Parasitt»: En av årets beste filmer

«Alle utlendinger har lukka gardiner»

Norsk ungdomssuksess på kino kan nå strømmes, Å stå på terskelen til voksenlivet og få ferten av egen seksualitet er forbundet med smerte, erkjennelse og glede, uansett hvem du er og hvor du befinner deg. En saftig og sannferdig oppvekstfilm med Oslo øst som bakteppe. Anmeldelse «Alle utlendinger har lukka gardiner»: Rått og upolert om oppvekst og seksualitet

«For Sama»

Noe av det sterkeste som er laget om krigen i Syria, en ung mors filmbrev til sin lille datter filmet gjennom fem år fra hjertet av Aleppo. Oscarnominert dokumentarfilm som fikk 6-er i Dagsavisen: Filmanmeldelse «For Sama»: Et nært portrett av Aleppos sønderbombede hjerte

Les også om denne nydelige dokumentarfilmen: Filmanmeldelse «Woman»: Møt 2.000 kvinner fra alle kulturer, aldersgrupper og livssituasjoner

«The Hunt»

Masseskyting, knugende skog og svart humor blandet i en thriller som etter at USA igjen ble rammet av et skytedrama fikk Donald Trump til å nesten forårsake at filmen ble skrinlagt.

Les også: «Parasite» varsler starten på en ny verdensorden innen filmbransjen

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

The Hunt. Foto: UIP

«The Farewell»

Denne velobserverte, usentimentale, selvbiografiske dramakomedien har sanket over 30 filmpriser verden rundt. Vel verdt. Lulu Wang har tatt utgangspunktet i sitt eget liv som amerikansk-kinesisk innvandrer, og utfordringene med å ha hver fot plantet i totalt forskjellige kulturer. Anmeldelse «The Farewell»: Den gode løgnen

«Flukten fra Øst-Tyskland»

Tanken på frihet gir fantasien fritt spillerom. Inspirert av en historie fra virkeligheten er dette den ville historien om de som sydde en ballong som fluktmiddel fra kommunismens Øst-Tyskland.

Les også: Ding dong, luftballong

«Knives Out»

Rian Johnsen har laget en herlig, snakkesalig og «klassisk» krim med Daniel Craig i rollen som detektiven Benoit Blanc som utnevner en ung pårørende (Ana de Armas) til mordofferet til sin assistent. Hercule Poirot-fans bør kjenne sin besøkelsestid. «Knives Out»: Skarpslipt mordmysterium

«Seberg»

En biografisk spillefilm basert på livet til den amerikanske skuespilleren Sean Seberg, som spilte i flere amerikanske og franske filmer, blant dem Godards «Til siste åndedrag». Hun kom i FBIs søkelys og det antas at hun ble utsatt for en svertekampanje i Hollywood etter at hun møtte og forsvarte Black Panther-aktivist. Med Kristen Stewart i hovedrollen.

«The Invisible Man»

Ny vri på H.G. Wells romanklassiker, med Elisabeth Moss i nok en god rolle:Anmeldelse «The Invisible Man»: Elisabeth Moss utstråler psykisk sårbarhet og et snev av galskap

«Emma»

Jane Eyres velkjente historie «Emma» frir til alle som liker overdådige kostymer og kjærlighetsintriger, men kunne hatt litt mer snert.

Les også: Sulten på teater? Her er 12 teatre som viser digitale forestillinger

«IHuman»

Tonje Hessen Schei har laget en besnærende og tankevekkende dokumentar om kunstig intelligens og hvordan teknologien omgir oss alle.

 Les også: Kvinner dominerer dokumentar-våren

«A Rainy Day In New York»

Woody Allen er omstridt i våre dager. «A Rainy Day In New York» glir nokså ubemerket inn blant hans lettere filmer fra de siste årene. Bygda møter New York og jenta møter eldre intellektuell filmregissør. Interessant kun fordi det er Woody Allen.

«Spionen»

Interessant tidsbilde og et godt portrett av den norske skuespilleren Sonja Wigert, som under krigen havner midt i en maktkamp som gjorde at hun ikke skulle bli renvasket som spion før langt inn i vår tid. Litt skjematisk, men filmens store fortrinn er Ingrid Bolsø Berdals virkelighetsnære portrett av en fascinerende skikkelse.

«Håp»

En usedvanlig sterk og håpefull film om sykdom, forhold og det å gripe mulighetene enn så små de er, med utgangspunkt i en alvorlig kreftdiagnose. Med utgangspunkt i eget liv har filmregissør Maria Sødahl ved hjelp av hovedrolleinnehaverne Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård laget en råsterk, gripende og allmennmenneskelig film.

«Barn»

Dag Johan Haugeruds sterke blikk på sine medmennesker ut fra hvordan et lite miljø i Groruddalen rykkes ut av komfortsonen da en 13-åring skader en medelev slik at han dør. Hva skjedde der ute på fotballbanen, hvordan reagerer de enkelte, fra foreldre til skole til den nære omkretsen. En lavmælt raptus om barn og anstendighet og hvordan vi forholder oss til hverandre i et sammensatt samfunn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Fra "Barn". Foto: Motlys

«Joker»

Dystopisk vri på Joker-skikkelsen som vi kjenner fra Batman-universet. Her får vi en mildt sagt mørk inngang til Jokers opprinnelse, satt inn i en samfunnsbetent ramme. Joaquin Phoenix fortjente hvert gram i Oscar-statuetten han fikk for rolleprestasjonen.

Les også: «Joker»: Vi skaper de monstrene vi fortjener 

«Once Upon A Time In Hollywood»

Quentin Tarantino lagde I fjor en av sine aller beste filmer, om sin egen filmby i brytningstiden mellom den gamle vesten og den nye tiden, med Manson-familien i randsonen og Brad Pitt og Leonardo DiCaprio i fantastisk tospann. Les anmeldelsen: «Once Upon A Time... In Hollywood»: Den bittersøte slutten

«Jules & Jim» og «Stolen Kisses»

To virkelige klassikere regissert av Francois Truffault har funnet veien til strømmemarkedets motorvei, så for den som ønsker er det bare å senke tempoet og la seg omslutte av den franske mesterens subtile og virile klo.

Disse filmene vises også på leiekanalene som Blockbuster og Nettkino: 

«Tunnelen»: Norsk thriller som bergtar

Anmeldelse «Fjols til fjells»: Like flat som kram snø under en tråkkemaskin

NRK

«Kule kidz gråter ikke»

Sterk og sår ungdomsfilm som på en troverdig måte forteller historien om tenåringen Anja som får leukumi, skildret med humor, alvor, sorg og tøff holdning til såvel omgivelser som sykdom. En ungdomsfilm som går utenpå det meste i sin nære beskrivelse av et tabuemne.

Les også: Morsom og rørende ungdomsfilm

«Asterix og byplanleggeren»

Det føles helt riktig å søke til den lille galliske landsbyen som holder fortet mot verdensmaktene akkurat nå. Nylig døde Asterix-skaperen René Goscinny, og NRK strømmer to av filmene - som er en helt ok skygge av tegneseriealbumene. I tillegg til «Asterix og byplanleggeren» kommer «Asterix og vikingene»

«Som far så sønn»

Den japanske regissøren og Gullpalme-vinneren Hirokazu Kore-eda er en mester på familieånd av det brutte slaget, her om en forbyttelse ved fødselen som for følger flere år senere. Les også: «Shoplifters» vant Gullpalmen i Cannes

«Fritt vilt»

Det er påsketider, og Roar Uthaugs norske sjangerperle av en horrorfilm viser nettopp hvorfor vi bør holde oss unna høyfjellshoteller. I hvert fall de som er forlatt og halveis nedbrent fra før. Et lystig lag unge skuespillere tas av dage på opprskriftsmessig vis, men noen har kommet tilbake i fullt monn, som Ingrid Bolsø Berdal, Rolf Kristian Larsen og Viktoria Winge.

Les også: Skuespiller Viktoria Winge om zombier, rock, korona og fotografi

«The Sqaure»

Svenske Ruben Östlund fikk sitt virkelige gjennombrudd med denne bitende sarkasmen rundt kunstverdenen og menneskets behov for å gå inn i de mest ubehagelige situasjonene. Vant Gullpalmen og en rekke andre internasjonale filmpriser. Les anmeldelsen her: Biter der det smerter mest

HBO Nordic

«Volver»

HBO Nordic har flere Pedro Almodovartitler inne for øyeblikket, blant annet denne perlen med Penelope Cruz i sitt livs rolle, et melodrama med et ensemble der hun er en av seks hovedrolleinnehavere, alle inspirert av den spanske regissørens dragning mot italiensk neorealisme-film.

Les også: Pedro og kvinnene

«How To Talk To Girls At Parties»

En fillm som har brukt tid på å nå norske strømmekanaler. severdig på grunn av at Neil Gaiman («Sandman») har skrevet novellen som filmen er basert på, basert på egen oppvekst omdannet til en science fiction-historie fra britisk punkmiljø med Elle Fanning i hovedrollen, regissert av John Camreron Mitchell.

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Elle fanning som punkspire i How To Talk To Girls At Parties. Foto: Cannes Film Festival

«Locke»

En undervurdert film som stadig fkere ser klassikerpotensialet i, med Tom Hardy alene bak rattet i en bil filmen gjennom, mens hans samtaler på mobiltelefonen bretter ut et helt liv og et stort og vondt øyeblikk. Intens, foruroligende og mesterlig.

«The Tale»

Den biografiske spillefilmen og Oslo Pix- vinneren «The Tale» omhandler misbruk på en sterk, original og sjeldent blottstilt måte, med en glitrende Laura Dern. «The Tale»: Unik og ubehagelig om overgrep

«Mannen uten minne

Aki Kaurismäki lager vidunderlige filmer et eller annet sted mellom det hardbarka realistiske og det drømmende. «Mannen uten minne» er hans mesterverk, poengtert, håpefull og vakker. Om en mann etter å ha blitt overfalt erklæres død på sykehuset. Men når alle maskiner er koblet fra våkner han i sykesengen, og tas vare på av mennesker som deler det lille de har. En dypt humanistisk film fra Nordens store melankoliker.

«Foxcathcher»

Urovekkende, lummer film om den virkelige historien bak den amerikanske OL-bryteren David Schultz og hans veljgjører, regissert av Bennett Miller. Med Channng Tatum som bryteren og Steve Carrell i en sjelden dramarolle der han er bokstavelig talt farlig god.

«Pianolærerinnen»

Stort dystrere enn det er i Michael Hanekes filmer blir det ikke, og dette mesterverket med Isabelle Huppert i rollen som den følelsesmessig grenseutforskende musikklæreren er ikke noe unntak. En film om seksuell vold på det indre plan og søken etter kompensasjon for en dyp uro og ensomhet. Les også: Isabelle Hupperts beste rolle

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Isabelle Huppert. Foto: Arthaus

«Final Portrait»

Den fine karakterskuespilleren Stanley Tucci ser man gjerne i roller som advokat eller rådgiver. Nå har han tatt turen bak kamera i et lidenskapsprosjekt om kunstneren Alberto Giacomettis møte med en amerikansk kritiker i hans siste fase av såvel livet som kunsnerskap. Med Geoffrey Rush og Armie Hammer.

«Dallas Buyers Club»

Et aids-drama basert på fakta, om legemiddelnæring, forretningsdrift og homofobi på 1980-tallet. Men også en underholdende, energisk og positiv film som unngår klisjeer, sentimentalisme og billig føleri. Den ramsalte tonen er helt i tråd med hovedpersonen Ron Woodroof, mesterlig spilt av Oscar-vinner Matthew McConaughey.

Netflix:

«The Irishman»

Martin Scorsese Martin Scorseses eksistensielle gangster-epos tåler sammenlikningene med «Goodfellas» og «Casino». Mesteren inntar strømmealderen med  Robert De Niro, Al Pacino og Joe Pesci i hovedrollene.

Les også: «The Irishman»: Et kunstverk malt i blod

«Marriage Story»

Et smart og humoristisk, men også sårt skilsmissedrama som viser at Netflix er i ferd med å bli en av de mest toneangivende «filmstudioene». Noah Baumbach har regien, og Scarlett Johansson og Adam Driver spillerdet opprivende ekteparet mens Laura Dern er uforlignelig skilsmisseadvokat.

«Chihiro og heksene»

I 2001 blåste denne filmen en frisk animert storm inn i en kinosfære som i vestlig sammenheng var dominert av amerikansk animasjon. Den vant Gullbjørnen i Berlin, og banet vei for at flere filmer av Miyazaki - «den japanske Disney» - og hans Studio Ghibli fikk et større publikum, blant dem «Min nabo Totoro», «Prinsesse Monoke» og «Kikis budservice». Flere av dem vises nå på Netflix. Les også: Ghiblis vakre svanesang

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Foto: Arthaus

«Call Me By your Name»

En sensuell-melankolsk oppvekstskildring og kjærlighetshistorie, basert på den kritikerroste debutromanen av Andre Aciman. Velobservert, velspilt og troverdig i sin skildring av den erotiske spenningen mellom en tenårig gutt og hans mannlige elsker, spilt av henholdsvis Timothee Chalamet og Armie Hammer.

Les også: – Sosiale medier dreper flørten

«The Killing Of A Sacred Deer»

Før Yorgos Lanthimos ble tilnærmet konvensjonell med Oscar-yndlingen "The Favourite", lagde han skrudde dramaer som skaper tildels stor humor i ubehaget. «The Killing of a Sacred Deer» kan ses som et «grøsserdrama», et seigt stjernespekket (Nicole Kidman, Colin Farrell) mareritt han slett ikke akter å vekke noen fra, som jevnlig lysnes opp litt med absurd, surrealistisk, nattsvart humor.

Viaplay

«Ut og stjæle hester»

Hans Petter Moland har derfor klart det «umulige» når han i arbeidet med filmen basert på Per Pettersons roman, har fanget hovedpersonenes innerste tanker i et rikt, sanselig og intenst organisk billedspråk. Flere av Molands aller fineste faste skuespillere bærer filmens så vel ytre som bakenforliggende hendelser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Ut og stjæle hester. Foto: Filmweb

«Kvinne på krigsstien»

Islandsk komedie av det mørke slaget om en klimaforkjemper som lever et dobbeltliv, og som får enda mer å tenke på når hun får vite at hun skal adoptere et barn. Underfundig Nordisk råds filmpris-vinner fra regissøren bak «Om hester og menn».

Les også: «Kvinne på krigsstien»: Islandsk klimaaktivist blåser til strid

«Us»

Jordan Peele slo for alvor gjennom med «Get out», og oppfølgeren «Us» er et klassekritisk studie i tråd med hans øvrige filmer som beskriver et annet USA under den tilsynelatende kontrllerte overflaten. Med Lupita Nyong’o.

Les også: Sin egen verste fiende

Disse norske filmene vises også på Viaplay: 

«Sonja»: Isdronning uten sikkerhetsnett

Blindsone: Det vi ikke snakker om

«Skjelvet»: Skakende god