Film

Korona stanser blockbusterne, disse storfilmene må du vente lenge på

En rekke av de kommende store Hollywood-filmene legges på is. Blant titlene som utsettes på grunn av koronaviruset er den nye «Fast And Furious»-filmen. Ny premiere blir så sent som i april 2021.

Den siste og niende filmen i den umåtelig populære og farstfylte serien «Fast And Furious», også kalt «F9», skulle opprinnelig krasje inn i kinoene kommende mai. Etter at korona-utbruddet tvinger kinoer til å stenge ikke bare i Norge, står nå 2. april 2021 som ny premieredato for «Fast And Furious 9» også på norske Filmwebs oversikt over kommende filmer. Med andre ord vil det gå over et år før Vin Diesel, John Cena, Charlize Theron og Michelle Rodriguez finner veien til kinomørket igjen.

«F9»-teamet legger til at selv om nyheten om utsettelsen vil skuffe mange, så vil flyttingen av premieren «gjøre det mulig for hele vår globale familie å se filmen samtidig».

Vin Diesels «Bloodshot» skulle for øvrig hatt norsk kinopremiere fredag 13. mars, men blir i likhet med alle andre premierer satt på vent minimum 14 dager mens kinoene her i landet er pålagt å holde stengt.

Les også: Her er Marvel-filmene i rekkefølgen for når de faktisk foregår

James Bond

Flere av de store amerikanske produksjonene som var satt opp med verdensomspennende premierer i vår og sommer, velger å utsette på grunn av korona-viruset. Den første som fikk ny premieredato var den nye James Bond-filmen «No Time To Die», den siste i rekken med Daniel Craig som agent 007. Filmen ble blant annet innspilt i Nittedal i Norge etter tilskudd over den norske insentivordningen. Allerede 4. mars varslet selskapet MGM og produsentene at de skjøv premieredatoen fra opprinnelige 2. april til 1. november, blant annet etter at fans hadde uttrykt bekymring for filmens skjebne hvis koronaviruset fortsatte å spre seg.

I kjølvannet av «No Time To Die»-utsettelsen har dominoeffekten rammet Hollywoods mektige studioer og produsenter, og flere vil følge etter når det ene landet etter det andre stenger alle kinoer for å hindre ytterligere spredning av koronaviruset, i tillegg til at de store internasjonale festivalene neppe kan la seg arrangere.

Les også: «Norsk» James Bond-film presenteres

Artikkelen fortsetter under bildet.

B25_25314_R

James Bond (Daniel Craig) in 

NO TIME TO DIE, 

a DANJAQ and Metro Goldwyn Mayer Pictures film.

Credit: Nicola Dove

© 2019 DANJAQ, LLC AND MGM.  ALL RIGHTS RESERVED.

Daniel Craig i «No Time To Die»​Foto: SF Studios/MGM

Disney er det siste av selskapene som nå varsler at de tar sin nyversjon av «Mulan» av plakaten, og det etter at filmen har hatt sin offisielle premiere i Los Angeles. Disney har ikke kommet med en ny premieredato ennå, annet enn at de fortsatt ser muligheten for en 2020-utsendelse. «Mulan» er Disneys foreløpig siste film i serien av såkalte «live action»-oppdateringer av animajsonskatalogen, og selskapet melder ifølge bransjenettstedet Deadline at det vil være poengløst å lansere den med mindre det kan gjøres globalt.

Les også: Scenedrift i krise: – Vanskelig å ta de rette avgjørelsene

Deadline påpeker at Norge, Danmark, Polen og enkelte stater i Midtøsten er blant landene som nå har stengt alle kinoer, og at Sverige og Finland varsler at det samme skjer der. I tillegg kommer ikke minst Italia, Sør-Korea og Kina, som for «Mulan»s del vil være ett av de viktigste markedene med tanke på filmens handling og den kinesiske skuespilleren Liu Yifei i hovedrollen som krigerjenta Mulan.

Filmen som skal ha kostet 200 millioner dollar var opprinnelig satt opp med norsk premiere 25. mars. Andre titler er blitt utsatt i enkelte markeder, om ikke på verdensbasis, som «Sonic The Hedge Hog» som ble mildertidig utsatt i blant annet Kina.

Ifølge bransjebladet Variety er Paramount-studioets «Trolls - verdensturné» den eneste filmen fra de store Hollywood-studioene som fortsatt skal ha amerikansk premiere de kommende ukene. Den er også satt opp som «påskefilm» her i Norge med premiere 3. april, men det er høyst usikkert om kinoene faktisk er åpne og om hvorvidt også den flyttes fra sin opprinnelige premieredato på verdensbasis.

Les også: Anmeldelse «Alle utlendinger har lukka gardiner»: Rått og upolert om oppvekst og seksualitet

Artikkelen fortsetter under bildet:

Disney's MULAN..Mulan (Yifei Liu)..Photo: Film Frame..© 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

«Mulan» kan ikke lanseres uten at det kinesiske kinomarkedet er åpent. Foto: Disney

Det knyttes også spenning til om den nye og stjernebeslåtte Marvel-filmen «Black Widow», med Scarlett Johansson i hovedrollen og med scener innspilt i vestlandsbygda Sæbø, kommer til å varsle utsettelse. Filmen står fortsatt oppsatt med norsk premiere 29. april, men mye tyder på at den blir utsatt i takt med at produksjonsselskapene frykter store underskudd når mange av de store globale kinomarkedene ligger brakk. Den romantiske komedien «The Lovebirds», som med Issa Rake og Kumail Nanjiani er blant flere mindre titler som også må finne ny dato, og BBC har tidligere meldt at britiske «Peter Rabbit 2» er utsatt fra sent mars til august.

Les også: Hysj, hysj, stille som mus!

Også en rekke av de kommende horrortitlene fra USA, som regissør/skuespiller John Krasinskis oppfølger «A Quiet Place Part II» med Emily Blunt og Cillian Murphy, utsettes fra opprinnelig premiere 20. mars. Den får følge av en annen horrorfilm det knyttes store forventninger til, «Antlers», som er produsert av Oscar-vinner Guillermo Del Toro. Filmen med Keri Russel i hovedrollen skyves nå inn i det uvisse. Det samme gjelder problemfilmen «The New Mutants», skrekkfilmen med mutanter som er innestengt på et sykehus. Den er blitt utsatt hele fem ganger siden den opprinnelige premieren i 2018, og det har også vært snakk om at den skulle gå rett til en strømmekanal. Nå skulle den endelig ha kinopremiere – også i Norge – 3. april, men går altså nok en gang en usikker skjebne i møte.

Mer fra Dagsavisen