Film

«Sønner av Danmark»: Intens rystende fremtidsvisjon

Politisk thriller med skikkelig slagkraft.

Dagsavisen anmelder

5

DRAMA

«Sønner av Danmark»

Regi: Ulaa Salim

Danmark, 2019

«Sønner av Danmark» har rammeverket til en intens thriller, men den irakiskdanske regidebutanten Ulaa Salim utforsker tunge politiske temaer her. Da han startet arbeidet med manuset under filmstudiene, var historien en dystopisk fantasi om en tidsalder der de ekstreme stemmene har blitt normalisert, som nå er ubehagelig nære virkeligheten. Dette er en fremtidsvisjon som ikke akkurat har fått varm mottagelse blant de høyrepopulistiske kreftene i Danmark; folketingpolitikeren og kulturordføreren Alex Ahrendtsen i det mørkeblåe Danske folkeparti stemplet filmen som «livsfarlig propaganda» og hevdet at den «oppfordrer til vold og selvtekt».

Det burde være unødig å påpeke at han er full av varmluft, tøv og tøyseprat, men at «Sønner av Danmark» gjør folk som Ahrendtsen nervøse sier sitt om filmens betydelig kraft. Og muligens en del om hvordan den eksponerer de ytterste konsekvensene av hatretorikken til opportunistiske politikere som ham.

Les også: – Jeg så hvordan grensene ble flyttet for hva vi aksepterer av hatretorikk

Filmen har en snedig struktur som gjør det litt vrient å si noe inngående om hva som egentlig skjer her, rent bortsett fra at den er bygget opp av to halvdeler som møter hverandre på midten. Ulaa Salim frakter oss fire år inn i fremtiden, etter at Danmark rystes av en terrorbombing som tar 23 liv ved Nørreport-stasjonen i København.

I tiden etterpå har frykten tatt overhånd i samfunnet, og det nyopprettede fascistpartiet Nasjonal Bevægelse har fått rekordoppslutning. Den fremmedfiendtlige, høyreekstreme partilederen Martin Nordahl (Rasmus Bjerg) ilder opp grumset i den danske folkesjelen med løfter om å oppheve statsborgerskapene til innvandrere, og kaste alle muslimer ut av landet. At han har en fortid som nynazist ser ikke ut til å være noen belastning, og Nordahl ligger godt an til å bli Danmarks neste statsminister. Hatet han sprøyter ut under valgkampanjen ilder opp snauskallene i nynazistorganisasjonen Danmarks Sønner, som angriper innvandrere i stadig større skala.

Den irakiske 19-åringen Zakaria (Mohammed Ismail Mohammed) føler seg maktesløs over rasismen som omringer ham. Nynazister maler slagord i griseblod utenfor boligblokken han bor i sammen med sin irakiske mor (Asil Mohamad Habib) og lillebror (Ivan Alan Ali). På nyhetene hører vi om innvandrere som blir mutilert med etsende syre, mens Martin Nordahl spyr ut fordommene sine i beste sendetid. Zakaria føler at noe må gjøres, og den respekterte naboen Hassan (Imad Abdul-Foul) har noen tanker om saken. Hvis Zakaria virkelig er opptatt av å skape forandring kan Hassan tilby ham en viktig oppgave; å snikmyrde Nordahl før han kupper makten i Danmark. Mer skal det ikke til før en urban tenåring blir radikalisert til å begå en terrorhandling.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Zakaria sendes ut på skytetrening sammen med Hassans mystiske medhjelper Ali (Zaki Youssef), som får stadig større samvittighetskvaler med å sende den naive guttungen ut på et livsfarlig oppdrag. Etter hvert som vi blir bedre kjent med Ali, tar «Sønner av Danmark» noen uventede retninger som forandrer filmen drastisk. Ulaa Salim leker med forventningene våre, og holder oss i konstant uvisshet. Man kan beskylde Salim for å smøre litt tykt på her, og han tar i bruk noen grep som kan bli i overkant melodramatiske – mens den klassiske musikken sveller opp, mødre gråter og småbarn dør.

Les også: «Tunnelen»: – Vi holdt stand mot Hollywood

Dette er ikke akkurat en film med sterke kvinneskikkelser; damene må nøye seg med å smøre matpakke og se bekymret ut i bakgrunnen mens mennene koker i sin egen testosteron. «Sønner av Danmark» er i sterk grad en ung manns film, som er drevet av engasjement, kompromissløshet og en vilje til å virkelig røske opp – men den er samtidig ekstremt selvsikkert iscenesatt på forholdsvis lavt budsjett, og holder en intens nerve hele veien til den rystende finalen.

Les også: Vi har en sterk TV-vinter i vente