Film

Ding dong, luftballong

Publikumsvennlig oppgjør med den kalde krigen.

4

Drama

«Flukten fra Øst-Tyskland»

Regi: Michael Herbig

Tyskland, 2018

Denne faktabaserte familiethrilleren stakk av med publikumsprisen under filmfestivalen i Haugesund, og ble en stor kassasuksess hjemme i Tyskland. Skal man først ta et oppgjør med overgrepene som ble begått i DDR under kalde krigen, da er det vanskelig å gjøre det stort mer publikumsvennlig enn dette.

«Flukten fra Øst-Tyskland» forteller den sanne historien om hvordan to østtyske familier i 1979 flyktet over til vest i en diger luftballong, og det er jo litt gøyalt i seg selv. Filmen er dessuten regissert av Michael Herbirg, som i hjemlandet har gjort seg kjent som gjøglete sketsjkomiker under kallenavnet Bully. «Flukten fra Øst-Tyskland» er Herbigs første seriøse drama, og dette er ikke akkurat en historie man kan gjøgle med.

Mellom 1976 og Berlinmurens fall i 1988 prøvde rundt 38.000 mennesker å flykte fra Øst-Tyskland og over til vestsiden. Nærmere fem hundre av dem ble drept. De ble ansett som forrædere av DDR-regimet, og grensevaktene fikk streng beskjed om å stanse fluktforsøk med alle midler. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) er allikevel fast bestemt på å få familien ut av kommunistdiktaturet, selv om levestandarden i hjembyen Pössneck ser ut til å være forholdsvis høy.

Han planlegger å starte et nytt liv i vest sammen med kona Doris (Karoline Schuch) samt sønnene Frank (Jonas Holdenrieder) og Andreas (Ben Teichmann). De pønsker på en plan i samarbeid med venneparet Günter (David Kross) og Petra Wetzel (Alicia von Rittberg), som selv har to småbarn.

Siden det er umulig å slippe forbi grensen skal de prøve å fly langt over den, men det er ingen enkel oppgave å konstruere en diger luftballong som kan frakte åtte personer over atten kilometer. Mens Günter svetter for å tråkle sammen den enorme luftballongen med en symaskin i kjelleren, tripper Frank utålmodig foran værmeldingen i påvente av en sterk vestavind som kan dytte dem over grensen.

Det første fluktforsøket ender i katastrofe, og plasserer dem alle i søkelyset til den målbevisste STASI-oberstløytnanten Seidel (Thomas Kretschmann). Enda verre: Doris glemte igjen blodtrykksmedisinen sin da de forlot den ødelagte luftballongen, så det er bare et spørsmål om tid før STASI klarer å spore dem opp.

Mens Wetzel-familien reiser rundt i Vest-Tyskland for å kjøpe nok stoff til å konstruere en ny luftballong tårner problemene seg opp; den tenårige sønnen Frank forelsker seg i den søte nabojenta Klara (Emily Kusche), som er datteren til den innpåslitne STAST-byråkraten Erik Baumann (Ronald Kukulies).

Forsøkene på å få hjelp fra den amerikanske ambassaden i Vest-Berlin mislykkes, og paranoiaen øker. I virkeligheten gjorde familiene tre fluktforsøk før de endelig lykkes, men tidsforløpet er kondensert litt i filmen.

Kanskje Michael Herbig føler det er på sin plass å feire førtiårsjubileet til dette spektakulære fluktforsøket, mens han påminner oss om at ingen murer er ugjennomtrengelige – og eventuelt gir meksikanske fremmedarbeidere litt inspirasjon.

Nyeste fra Dagsavisen.no: