Film

Muffens med mumier

Når mesterdetektivene kjeder seg som mest, får de hjelp av selveste Tutankhamon.

Dagsavisen anmelder

4

FAMILIEFILM

«Operasjon Mumie»

Regi: Grethe Bøe

Norge, 2019

For eventyrets skyld velger vi å se bort fra det litt utenkelige i at en stor internasjonal Egypt-utstilling om Tutankhamon kommer til den Tvedestrand-liknende småbyen med det krimklingende navnet Elvestad. Det gir uansett en gylden anledning til et aldri så lite mysterium som Tiril og Oliver må forsøke å løse med alt de eier og har av teft, nysgjerrighet og alle hjelpemidlene en moderne detektiv besitter. Nesten alle, i hvert fall.

Idet de oppdager at den store Egypt-utstillingen er under oppføring, blir de vitne til at en av arbeiderne ramler ned fra stigen. Vaktene og andre mumler forferdet om «forbannelsen». For Tiril og Oliver blir det imidlertid klart at det antagelig ikke er en ulykke, og at slike gravforstyrrende forbannelser kanskje bare er noe man kan lese om på konspiratoriske internettartikler om Howard Carters funn av den verdensberømte barnekongemumien i 1922. Spørsmålet de unge mesterdetektivene må finne ut av er hvem det er som steller til ugagn blant de svært verdifulle Egypt-relikviene.

«Operasjon Mumie» følger opp «Operasjon Mørkemann» (terningkast 5 i Dagsavisen) og er hentet fra Jørn Lier Horsts barnekrimserie om Detektivbyrå Nr. 2. Og hvem kan motstå et mysterium der det skjer noe muffens med mumier, den store ikoniske dødsmasken i rent gull, skumle museumsarbeidere og en scenograf (Rolf Kristian Larsen) som gjenskaper Tutankhamons gamle gravkammer med «99,9 prosents likhet». Det er duket for en blanding av «Natt på museet» og klassisk krim der logikk og gåter er en vel så viktig ingrediens som spenning og situasjonskomikk.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Regissør og medmanusforfatter Grethe Bøe har funnet en oppskrift som er både sympatisk og velsmurt, med kvalitet i alle ledd og nok av referanser til at også (krimglade) voksne kan gå en familiefilm i møte og vite at de ikke nødvendigvis kommer til å gjespe kjeven ut av ledd. Det solide inntrykket forsterkes også av gode skuespillerinstruksjoner når det gjelder barnerollene, og Tiril (Emma Pedersen Kilane) og Oliver (Thomas Farestveit) opptrer med sjarm og en naturlig letthet foran kamera og i møte med voksne skuespillere som Anneke von der Lippe (museumsbestyreren), Rolf Kristian Larsen (scenografen) og Pål Sverre Hagen (lensmannen), mens Eldar Vågan gjentar rollen som lun bestefar. Og Åtto, bikkja som på ingen måte er i stand til å løpe fra et mysterium.

«Operasjon Mumie» er kvalitetsspenning for barn hvor nysgjerrigheten og etterforskningen driver handlingen. Selv om den i litt for stor grad dyrker det pedagogiske og er proppet med forutsigbarhet, vil kjernemålgruppen sikkert sitte ytterst på stolen for å få med seg nyansene når den ene etter den andre av de mistenkte plukkes ned fra tavla. Oliver må dessuten lære på den harde måten at i en så graverende sak må alle granskes, selv om de framstår som svært hyggelige. Moralen i filmen er enkel, men Grethe Bøe og Lier Horst gjør det ikke overtydelig. Visuelt er dessuten «Operasjon Mumie» et løft, og lider ikke under «godt nok for barna»-tankegang, helt i tråd med hvordan denne filmserien åpenbart tar både barna i filmen og deres publikum på alvor. Det hjelper selvsagt at sørlandsnaturen brukes i all sin velde, og at Tiril og Oliver åpenbart lider av en type lakenskrekk som gjør at de reker strandelangs på nattetider i nydelig sommerlys.