Film

Skulle tvinges til nakenscene

– Jeg har aldri delt denne historien før, sier Penélope Cruz om hvordan et amerikansk filmstudio forsøkte å tvinge henne til å gjøre en nakenscene da hun knapt var 20 år.

CANNES (Dagsavisen): Dette forteller Penélope Cruz under et intervju med Dagsavisen og en liten gruppe andre journalister på en takterrasse med utsikt over hele Cannes. Hun er her som hovedrolleinnehaver i «Everybody Knows», som deltar i konkurransen om Gullpalmen, og for første gang forteller hun noe som slett ikke alle har hatt kjennskap til, men som har definert hele hennes karriere.

Jenter som er nye i denne bransjen trenger å høre denne typen historier fordi de antagelig vil oppleve noe liknende, sier Cruz med henvisning til metoo-skandalene som etter Harvey Weinstein-avsløringene ikke minst har rammet Hollywood og filmfestivalen i Cannes, de delene av filmindustrien mange drømmer om.

Les også: – Metoo-arbeidet vil ta lang tid

Fikk tilbud

Det var etter at hun hadde spilt i spanske Bigas Lunas «Skinke, Skinke» (1992), at en svært ung Cruz fikk et tilbud fra et amerikansk filmselskap om å spille i en stor film.

Jeg kommer aldri til å si hvem det var, sier Penélope Cruz, som fløy over fra Spania til Los Angeles for å prøvefilme til rollen

Jeg hadde ikke jobbet i USA, og det å kunne gjøre det var veldig stort for meg. Jeg hadde lest manus på forhånd og dro over, og da jeg kom fram ble jeg bedt om å signere noen papirer. Der hadde de lagt inn en klausul om at jeg måtte gjøre en nakenscene. Jeg spurte om hvorfor de ikke hadde sagt det til meg 24 timer tidligere, så hadde jeg sluppet å komme? «Nei, jeg visste du ikke ville gjøre en nakenscene så derfor ville jeg si det til deg ansikt til ansikt», var svaret jeg fikk.

Cruz forteller at hun satt med fire menn fra studioet og regissøren, og fikk vite at med mindre hun skrev under papirene ville de nekte henne å prøvefilme. Penelope Cruz valgte å stå på sitt.

Jeg sa at jeg vil ikke skrive under, og jeg vil ikke gjøre prøvefilmingen, og jeg startet å ringe alle jeg kjente og agenten min for å la dem få vite at det jeg ble utsatt for var utilbørlig. Det hjalp ikke. Men jeg skrev selvsagt ikke under, og unødvendig å si, men jeg gjorde ikke den filmen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Livsavgjørende

Jeg var veldig ung, rundt 20 år, og av private årsaker var jeg ikke klar for å gjøre nakenscener på det tidspunktet i livet. Følelsen da jeg satt på flyet og kikket ut av vinduet var livsavgjørende. Jeg hadde verdigheten i behold og jeg visste at akkurat dette øyeblikket og denne følelsen ville jeg være stolt av hele livet.

Siden har hun hatt gode opplevelser i såvel amerikansk som spansk og annen europeisk film, og har spilt store roller i både suksessfulle kunstfilmer og store kommersielle blockbustere. Kjente titler er «Volver», «Pirates Of The Carribean», «Vicky Christina Barcelona» og «Kaptein Correllis mandolin». Nå spiller hun mot ektemannen i Javier Bardem i Oscar-vinner Asghar Farhadis nye film «Everybody Knows», som åpnet Cannes-festivalen i år, og som kommer på norske kinoer til høsten.

Dette var den første store prøvelsen i mitt liv, og de ga meg styrken jeg har hatt med meg videre. Jeg kunne dra tilbake til familien min og vite at jeg ikke ble i Los Angeles i seks måneder og lage en film på bakgrunn av at jeg ble dårlig behandlet.

– Jeg fikk denne styrken fra foreldrene mine og de folkene rundt meg som oppdro meg. Det er folk jeg beundrer og de ga meg den virkelige skolen.

Les intervju med Joachim Trier: Presidenten under palmene

Les også: «Everybody Knows»: Faretruende nær klisjeene

Nyeste fra Dagsavisen.no: