Film

Midtlivskrise for barnehagebarn

Som nok et sørgelig bevis på at Pixar solgte sjelen da de ble kjøpt opp av Disney: her kommer tredje del i «Biler»-sagaen.

Dagsavisen anmelder

3

ANIMASJON

«Biler 3»

Regi: Brian Fee

USA, 2017

Man kan saktens spørre seg hvorfor «Biler» er den eneste av Pixars filmer som har fått to oppfølgere (foruten «Toy Story», som står klar med film nummer fire i 2019). Skal selskapet på liv og død gjenta seg selv fremfor å skape nye ting, så ville det jo ha vært hyggeligere hvis de valgte en av de severdige filmene – som for eksempel «Up» eller «Inside Out». Svaret er dessverre like enkelt som deprimerende: Disney har solgt merchandise tilknyttet «Biler»-universet for over ti milliarder dollar! Dette er dermed mer et leveringssystem for snikreklame enn en kinofilm, drevet av kyniske markedskrefter og ikke kreativitet. Så her er «Biler 3», med en masse nye bilmodeller barna kan kjøpe i nærmeste lekebutikk så fort filmen er over. Lykke til, småbarnsforeldre. Husk: dere bidrar til å skape filmer som dette hver bidige gang ungene får lekebiler, trillekofferter, undertøy, sengesett, ryggsekker, solbriller, pysjamaser, tøfler, fargeblyanter, sykler, bokhyller, lunsjbokser, juletrepynt, krus eller puslespill med «Biler»-motiver. Men la oss ikke bare være negative surpromper. «Biler 3» er et sprang fremover i forhold til den sjelsknusende forgjengeren «Biler 2» (2011), ikke minst fordi plageånden Taue-Bill (Pixars rødnakkede motsvarighet til Jar Jar Binks) er dyttet tilbake i bakgrunnen der han hører hjemme.

Fokuset er tilbake på racerbilen Lynet McQueen, som har blitt en legendarisk skikkelse etter å ha vunnet Piston Cup-løpet sju ganger. Nå begynner han imidlertid å bli skviset ut av yngre krefter. Lynet er sjanseløs mot den arrogante jyplingen Jackson Storm, som har trent seg opp med hjelp av høyteknologiske hjelpemidler. Under sesongens siste løp presser Lynet motoren for hard, og ender opp i en voldsom bilulykke. Fire måneder senere er han frisk (eventuelt reparert) og klar for et comeback, men selvtilliten har fått en smell. Lynets sleske nye sponsor Sterling tilbyr et toppmoderne treningsstudio fullt av tredemøller og racing-simulatorer som kan få ham tilbake i konkurranseform. Sterling ville foretrekke at McQueen trakk seg tilbake og viet tiden til å hauke merchandise (advarsel, filmen begynner å bli selvbevisst!), men gir ham en siste sjanse til å vinne før karrieren er over for godt. Lynets nye trener Cruz Ramirez insisterer på å behandle den middelaldrende mesteren som en geriatrisk «Trim for eldre»-pasient, mens hun bærer på hemmelige drømmer om å bli en racerbil selv. Tar ikke lang tid før McQueen oppdager at han foretrekker å trene som sin avdøde mentor Doc lærte ham, og at lykken ikke nødvendigvis er å vinne – men å hjelpe andre. Så ja, dette er en klassisk midlivshistorie, rettet mot barnehagebarn.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Jeg har tidligere skrevet mye om mine teorier at hele «Biler»-universet egentlig er et postapokalyptisk mareritt der maskinene har utryddet menneske, og nå prøver å finne sine sjeler ved å imitere ofrene som engang styrte dem. Men la oss for all del ikke gå ned i det kaninhullet igjen. Der venter bare uhygge, frustrasjoner og dundrende hodepine. Småbarn som ikke vet bedre vil sikkert sette stor pris på «Biler 3» uansett - og til tross for alle innsigelser er dette fortsatt et klippestødig, teknisk håndverk av høy Pixar-klasse. Dette er første film i serien ikke regissert av John Lassiter, som har overlatt jobben til debutanten Brian Fee. Han prøver å piske opp den samme nostalgiske sentimentalismen for det amerikanske «hjertelandet» som den første «Biler»-filmen, men klarer ikke å vekke så mange andre følelser enn likegyldighet. Den amerikanske originalen inneholder imidlertid flere vemodige stemme-gjestespill fra salige Paul Newman, tatt fra kasserte opptak han gjorde til den første filmen. De norske stemmeleggerne inkluderer Espen Sandvig, Jenny Skavlan, Petter Skjerven og Eldar Vågan. Filmen settes opp på kino her hjemme med både norsk og original tale, samt i 3D og flatt format. Så valgmulighetene er definitivt til stede. Foreldre kan eventuelt også velge å isteden se en av de bra Pixar-filmene, og spare seg selv for mye mas om leketøy. Et lite lyspunkt er at «Biler 3» ligger godt an til å bli den minst lønnsomme filmen i Pixars historie, og leketøyssalget basert på serien har sunket dramatisk. Noe som forhåpentligvis betyr at Pixar-teamet kan vie mer tid og krefter til å skape nye ting, fremfor å bare melke kyniske kroner av det samme gamle.