Film

Galgen-humoristisk om krigens grusomheter

Spanske Fernando Leon de Aranoa blander lakonisk humor og krigens grusomheter i sin første engelskspråklige film.

Dagsavisen anmelder

4

DRAMA

«A Perfect Day»

Regi: Fernando Leon de Aranoa

Spania – 2016

Historien er basert på en roman av Paula Farias, og utspiller seg «et sted på Balkan» i 1995. Her prøver en gjeng hjelpearbeidere i «Aid Across Borders» å bistå lokalbefolkningen, mens tungrodd byråkrati, FNs militærpersonell, opportunister og partisanere gjør sitt beste for å sabotere dem. Den puertoricanske sikkerhetssjefen Mambru (Benicio del Toro) er travelt opptatt med å fiske opp liket av en veldig grovbygget mann fra en dyp brønn, som supplerer drikkevann til landsbyboerne i området. Men så ryker repet, og liket deiser rett ned i brønnen igjen. I normale fall ville det være en smal sak å finne et nytt tau, men dette blir bare begynnelsen på en lang, slitsom dag full av frustrerende trøbbel. Den amerikanske kollegaen B (Tim Robbins) kommer til unnsetning sammen med den uerfarne, idealistiske hjelpearbeideren Sophie (Melanie Thierry), og tolken Damir (Fedja Stukan).

Villmannen B har allerede skremt vettet av franske Sophie med sitt slepphendte forhold til egen sikkerhet, mens han kjører rett over døde kuer og minefelt for å nå frem i tide. Han har også en svakhet for å spille rock på full guffe over bilradioen, noe som fyller hele filmen med musikk fra The Buzzcocks, The Ramones, Gogol Bordello og Marilyn Manson (la gå at et par av låtene her først ble sluppet flere år etter 1995). Lou Reed er også representert, men merkelig nok ikke med «Perfect Day». På veien plukker de opp niåringen Nikola (Eldar Reisdovic), som vil ha en ny fotball, og drar ut for å finne et sted som kan selge dem tau. Viser seg å være en utfordring i et turbulent område der tau vanligvis brukes til å lynsje motstandere. De har 24 timer på seg før liket forgifter drikkevannet og brønnen må stenges. Stemningen blir ikke bedre etter at gjengen får selskap av Mambrus tidligere elskerinne Katya (Olga Kurylenko), som har ankommet Balkan for å evaluere hjelpearbeidernes innsats. Katya er i utgangspunktet ikke særlig velvillig innstilt, og har definitivt ikke tilgitt Mambru for å ha forført henne uten å fortelle at han har en kjæreste som venter hjemme. Jeg vil ikke akkurat påstå at kvinnerollene her er særlig sterke, men det er muligens ment som en syrlig kommentar om machokulturen som preger krigssoner.

Krigen i Bosnia nærmer seg slutten, med nede på bakkeplanet bryr fint få seg om FN-resolusjoner og diplomatiske avtaler. Uskyldige blir fortsatt drept, kyniske opportunister prøver fortsatt å slå mynt på lidelsene, veiene er minelagte, unger løper rundt med håndvåpen og situasjonen uoversiktlig. Mambru skal reise hjem om en knapp uke, så for ham representerer denne metaforiske jakten på tau hele karrieren som hjelpearbeider. En konstant kamp for å rulle tunge steiner opp bratte bakker, bare for å se at de umiddelbart ruller rett ned igjen. Gode intensjoner møter ikke annet enn motstand, men fra tid til annen får de litt uventet støtte fra naturkreftene. «A Perfect Day» er pepret med vittig dialog, men galgenhumoren her er ikke et utslag av livstrøtt kynisme. Fernando Leon de Aranoa gjør et stort poeng av at humoristisk sans ikke bare er en omgangsform, men den eneste måten å komme seg igjennom disse meningsløse lidelsene med vettet i behold. Tim Robbins får de morsomste replikkene, i en rolle som ser ut til å ha vært skapt for Bill Murray. Dette er en litt ujevn film av beskjedent format, som kommer noen år i seneste laget. Hovedpersonenes manglende evne til å komme noen vei tærer litt på tålmodigheten, men det er jo også poenget. Hvor enn i verden man befinner seg, og hvor mye man enn vil gjøre en positiv innsats, så står det alltid en byråkrat klar til å spenne bein på deg.