Film

Stjerner preger 
europeisk filmpris

Den franske filmen «Blå er den varmeste fargen» og belgiske «Alabama & Monroe» preger nominasjonslisten til Den europeiske filmprisen.

Når de nominerte til det europeiske svaret på Oscar-prisen, European Film Award (EFA) ble offentliggjort i helgen, ble det klart at ingen av de norske filmene på den opprinnelige «langlisten» har nådd opp blant det europeiske filmakademiets egne medlemmer. Dermed er det opp til publikum å bedømme om en norsk film blir utropt på prisutdelingen i Berlin i desember, der det også deles ut publikumspriser.

Årets Cannes-vinner

Ikke uventet er årets Cannes-vinner «Blå er den varmeste fargen», regissert av Abdellatif Kechiche og med norsk premiere denne uka, å finne blant de nominerte til beste europeiske film. Den konkurrerer med italienske Giuseppe Tornatores «The Best Offer», spanske «Blancanieves», tyske «Oh Boy!», den belgiske «Alabama & Monroe» som går på norske kinoer for øyeblikket, og nok en italiensk film, Paolo Sorrentinos «The Great Beauty».

De samme filmene er gjengangere i kategorien Beste regissør, men her melder også franske François Ozon seg på med «I de beste hjem» i konkurransen.

I kategorien beste komedie finner vi regissører som Pedro Almodóvar, og danske Susanne Bier, som konkurrerer med sin nye film «Den skaldede frisør». Dette er den eneste nordiske nominasjonen i de tunge kategoriene, mens svenske «Spise Sove Dø» er nominert til Beste nykommer. Den danske dokumentarfilmen «Act Of Killing», som har norsk delprodusent, er nominert i kategorien Beste dokumentarfilm.

Kinoaktuelle filmer som «Hannah Arendt» (med Barbara Sukowa) og «Alabama & Monroe» (med Veerle Baetens) preger kategorien beste kvinnelige skuespiller, som skal kjempe med Keira Knightley i «Anna Karenina» og Naomi Watts i «The Impossible», i tillegg til Luminita Gheorghiu i årets Berlin-vinner»Child’s Pose».

Jude Law favoritt

Jude Law topper på sin side den mannlige priskategorien, også han fra «Anna Karenina», mens en favoritt vil være Fabrice Luchini fra Ozons thriller «I de beste hjem». Begge disse filmene er sammen med «Alabama & Monroe» også nominert for beste manus av det europeiske filmakademiets over 2000 medlemmer, som består av både regissører, manusforfattere, produsenter, kritikere og festivalarrangører. Nominasjonene ble offentliggjort under filmfestivalen i Sevilla lørdag kveld, og prisshowet går av stabelen i Berlin 7. desember, der den spanske regissøren Pedro Almodóvar og skuespillerlegenden Catherine Deneuve mottar æresprisene.

mode.steinkjer@dagsavisen.no