Film

Norsk film topper listene i USA

«Oslo, 31. august» topper statistikken som den best besøkte norske filmen i Frankrike. I USA ligger den på en rekke topp-10-lister. Filmen er kritikernes favoritt.

Joachim Triers «Oslo, 31. august» hadde stor suksess i Norge i fjor høst. Filmen har høstet en rekke priser og har havnet på mange av de mest prestisjefulle amerikanske listene over årets beste filmer. Amerikanske kritikere fra New York Times, Indiewire, Associated Press, Vulture og Timeout Chicago er bare et knippe som har filmen blant sine favoritter. «Oslo, 31. august» er i selskap med filmer som «Amour», «Life of Pi» og den siste James Bond-filmen «Skyfall».

- Det er veldig hyggelig, filmen ligger på masse topp-10-lister i USA og Frankrike. I Frankrike er det solgt 150.000 billetter, det ser ut til at det blir den mest sette norske filmen noensinne, sier Joachim Trier, overveldet og glad.

- Filmen har fått sjenerøse kritikker og tilbakemeldinger i samtlige land der den er vist. Jeg setter pris på det, for jeg lurer ofte på hva folk liker. Anders (Danielsen Lie) får mye skryt for rollen, jeg blir spesielt begeistret når han trekkes fram, sier Trier.

Det er forresten ikke bare kritikerne i USA som er begeistret for «Oslo, 31. august». Den amerikanske forfatteren Bret Easton Ellis («American Psycho») skriver på Twitter «Tidligere i dag så jeg den flotte norske regissøren Joachim Triers «Oslo, 31. august», en altoppslukende film om avhengighet og tap.» Og den legendariske filmkritikeren Roger Ebert skryter av filmen i sin anmeldelse i Sun Times.

Nye prosjekter

Joachim Trier arbeider med flere prosjekter for tida og pendler mellom Norge og USA. Han tar en pause i arbeidet for å feire jul her hjemme.

- Jeg jobber med et amerikansk prosjekt med tittelen «Louder than bombs». Det er et familiedrama med handlingen lagt til østkysten litt nord for New York. Eskil Vogt er medmanusforfatter. Jeg er også i gang med et norsk prosjekt, men det er helt i starten, sier Joachim Trier.

- Hvem skal spille i filmene. Du kan sikkert velge på øverste hylle etter den fine mottakelsen du har fått i USA?

- Vi får se utover våren. Jeg går ikke ut med navn før jeg vet hva som skjer, det er mye som skal klaffe når du skal velge skuespillere. Det er en uhyre kompleks materie å lage film, det tar flere år å få en film opp å stå. Tålmodighet er en dyd når du arbeider med film. Jeg brukte fire år på «Reprise» mens «Oslo, 31. august» ble laget i løpet av ett år. Da hadde vi bestemt oss for at den skulle lages raskt og billig. Vi fikk mye god støtte, forteller Trier som har holdt på med den kommende filmen «Louder than bombs» i noen år.

Joachim Trier fikk gode kritikker allerede mens han studerte ved filmskolen National Film and Television School i London. Han skapte tre kritikerroste kortfilmer som han også har fått priser for.

Fransk TV

- Det er fint for norsk film at Joachim Triers film gjør det så bra i utlandet. I Frankrike skal den vises på «Telerama» og settes opp på nytt over nyttår. Filmen har tydelig slått an blant toneangivende kritikere, sier Sigve Endresen, filmregissør og produsent i Motlys, og legger til at «Oslo, 31. august» trolig blir nominert til en pris i Frankrike. Cesar-prisen er franskmennenes svar på Oscar.

- Filmen har høstet lovord siden den ble vist på Cannes-festivalen. Den er senere vist på en rekke festivaler og det er mange som har sagt til meg at det er den beste filmen de noen gang har sett, sier Endresen.

mona.larsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen