Film

Prinsessen som ikke
 ville vokse opp

En karakterdrevet tragikomedie som både gjør godt og vondt.

KOMEDIE

«Young Adult»

Regi: Jason Reitman

USA - 2011

«Young Adult» utforsker noen av de samme temaene som Jason Reitmans «Up in the Air», bare fra et kvinnelig perspektiv. Manuset er av enfant terrible Diablo Cody, som også samarbeidet med Reitman på «Juno». Mavis (Charlize Theron) er en mer uspiselig utgave av George Clooneys Travis Bingham fra «Up in the Air». Begge er utad vellykkede personer, som lever tomme og meningsløse liv - men Mavis er imidlertid mye mer miserabel, deprimert og forfyllet. Denne tidligere skjønnhetsdronningen lever isolert i en anonym boligblokk i Minneapolis, med en vanskjøtt Paris Hilton-bikkje som eneste selskap. Offisielt skriver Mavis en populær bokserie for tenåringer, men for det meste tilbringer hun dagene i bakrus foran TV-en mens hun ser på forferdelige reality-serier med Kardashian-søstrene. Hovedpersonen i romanserien hennes er en lett forkledd utgave av Mavis‘ narsissistiske, umodne selvbilde. Skolens mest populære skjønnhet, som dyrkes av alle - men som sliter med at folk er så blendet av skjønnheten hennes at de ikke forstår hvor smart og god hun egentlig er.

Mavis er selv alt annet enn god, og passerte «populær skjønnhet» i bakspeilet for flere år siden. Hun er fraskilt, frustrert, totalt amoralsk, skikkelig smålig - og veldig ufordragelig. Men så fortapt i sine egne vrangforestillinger at det allikevel er lett å sympatisere med henne. Krisen kommer for alvor når Mavis får tilsendt en e-post med et babybilde: hennes gamle high school-kjæreste Buddy Slade (Patrick Wilson) har fått barn med kona Beth (Elizabeth Razer). Dette tar Mavis som et klart tegn på at Buddy er klar for å gjenoppta forholdet deres, så hun kjører hele veien tilbake til den rurale hjembyen sin i Minnesota, for å vinne tilbake sin sanne kjærlighet. Tar inn på hotell, doller seg opp, åler seg inn i livet til Buddy. Planen går sånn passelig bra. I mellomtida begynner Mavis å drikke sammen med den handikappede nerden Matt (Patton Oswalt). Disse umake tvillingsjelene bygger opp et interessant vennskap, i den grad Mavis er i stand til å være venner med noen andre enn seg selv. «Young Adult» er til tider virkelig morsom, til tider skikkelig trist. Mavis oppfører seg etter hvert så pinlig at man krymper seg i kinosetet, og hennes sporadiske øyeblikk av selvransakelse er raskt overstått.

Hun er muligens en litt overdreven personlighet, men filmen føles allikevel helt plausibel. Jeg kjenner damer som henne! Dette er slett ikke Charlize Theron som en gjøglete «Bad Teacher», hun gjør en skikkelig kraftprestasjon, bygd opp av nyanser og velobserverte detaljer. «Young Adult» har også en fenomenal rolle for en av klodens morsomste stand-up-komikere: Patton Oswalt. Han gjorde også en skikkelig sterk innsats i indie-dramaet «Big Fan», men den var det jo ingen som så. Oswalt ser ut til å spille en utgave av seg selv her: en sarkastisk, selvironisk nerd med stor sans for Star Wars, action-figurer og sterksprit. Men under overflaten skjuler det seg en tragisk karakter med et ulmende følelsesliv, og Oswalt gjør en virkelig gripende innsats. Han gjør seg fortjent til en Oscar-nominasjon her, men «Young Adult» er en altfor besk og usentimental film til å appellere til akademiets aldrende medlemmer. Men den burde appellere til alle som kan sette pris på Reitmans kompromissløse retningssans, og kan respektere at han ikke akter å gi oss en lettfordøyelig happy slutt.