Fikk «Øker mest»-pris etter stortap

Etter at besøkstallet raste med 120.000, fikk Henie Onstad Kunstsenteret «øker mest»-prisen.

 

Organisasjonen Norsk Publikumsutvikling har hvert år siden 2014 delt ut «NPU-prisen» til «nyskapende satsinger som øker publikums oppslutning og engasjement». I 2017 fikk Henie Onstad Kunstsenter NPU-prisen i klassen «øker mest». Prisen ble delt ut i november 2017. Da hadde kunstsenteret nettopp konstatert et publikumstap på over 120.000 sammenlignet med 2016, etter sommerutstillingen «Carsten Höller: Henie Onstad Sanatorium». Det dårlige publikumsbesøket førte til HenieOnstad-senterets største underskudd noensinne, på over 12 millioner kroner. Utstillingen varte fra mai til september, og overfor Dagsavisen i går påpekte senterets direktør Tone Hansen at besøkssvikten var klar på et tidlig tidspunkt.

Les også: Rekordsmell for Henie Onstad

– Dramatisk fall

– Prisen ble tildelt for utvikling over tid, ikke for resultat i inneværende år. Det var ikke klart hvordan 2017-resultatet ville utvikle seg da vi satte opp de nominerte, forklarer direktør i NPU Ingrid Handeland.

– Men jeg har lagt merke til nedgangen for 2017. Det er et dramatisk fall, sier hun.

– Vi var selvsagt ikke klar over den besøksnedgangen Dagsavisen dokumenterer da vi kåret vinneren, svarer juryleder Egil Bjørnsen, daglig leder i den danske Udviklingsplatformen for Scenekunst.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Svingt

– Jeg vil som leder av NPU-juryen ikke konkludere at Henie Onstad-senterets siste tall er en indikasjon på at de har sluttet med å arbeide målrettet og strategisk i sitt fokus på publikumsutvikling, ei heller at de ikke lengre har suksess, understreker Bjørnsen.

Besøkstallene for Henie Onstad kunstsenter har svingt mellom 34.000 og 73.000 de siste ti årene, utenom rekordåret 2016: Da satte senteret publikumsrekord etter vandreutstilling med japanske Yayoi Kusama, med et besøk på 178.000.