Ranja Bojer savner oppgjør fra Margbok. FOTO: GURO BOTHEIM/MIDTNORSK FORFATTERSENTRUM

Fikk ikke vite at forlag var konkurs

Flere forfattere etterlyser oppgjør fra forlaget Margbok. Ranja Bojer fikk ikke engang beskjed om konkursen.

– Forferdelig av Margbok, konstaterer forfatter Ranja Bojer fra Trondheim.

Hun er blant forfattere som nå savner oppgjør for utgivelser på forlaget Margbok, som forrige uke slo seg konkurs. Bestyrer for konkursboet har bekreftet at en rekke forfattere er på listen over kreditorene.

Les også: – Alvorlig, men ordning består

– Latterlig

Ranja Bojer er foreløpig ikke blant dem, fordi hun aldri fikk beskjed om noen konkurs.

– Jeg visste ikke noe om at Margbok var slått konkurs. Det er helt latterlig at de ikke har gitt meg noen beskjed, sier Bojer.

Hun debuterte med romanen «Alt annet enn sannheten» på Margbok høsten 2014. Hennes bok er blant de fire titlene inkludert i Kulturrådets krav mot Margbok, for tilbakebetaling av midler for bøker nullet av innkjøpsordningen.

– Jeg har ikke fått noe penger fra Margbok for boken min. Jeg synes det er forferdelig. Pengene mine skulle jeg fått, uavhengig av Kulturrådets behandling av boka. Jeg skjønner ikke at de tør drive på denne måten, sier Bojer.

Sist hun hørte fra forlaget, var i fjor vår.

– Jeg visste at de var i økonomiske problemer. Men de lovet at jeg skulle få pengene mine. Det verste er at det ikke har vært noen kommunikasjon. Jeg har skrevet utallige e-poster uten å få noe svar. Den siste e-posten jeg fikk fra forlagssjefen var i mai 2015. «Jeg skal holde deg orientert», skrev han. Det har han ikke gjort.

– Jeg var i kontakt med Forfatterforeningen om de manglende utbetalingene. Jeg fikk inntrykk av at både Kulturrådet og Forfatterforeningen ville strekke seg langt for å hjelpe Margbok på rett kjøl. Det er jo positivt, men forlaget har opptrådt utrolig uprofesjonelt.

Les også: Fikk verken prispenger eller kontrakt

– Holdt for narr

– Jeg har ikke fått noen penger fra Margbok. Det er veldig uheldig. Men jeg tror ikke jeg orker å melde meg som kreditor i boet. Det er vel ikke noe å hente, konstaterer Roberto Garaguso. Han ga ut lyrikkboka «Eg ser framleis huset du budde i» på Margbok i 2015. Det er en av bøkene som Kulturrådet krever refusjon for. 60.000 av midlene fra kulturrådet var øremerket forfatterhonorar, som Garaguso ikke har sett noe til.

– Det verste var den manglende kommunikasjonen. Det var måneder med mailer, sms-er og telefoner som ikke ble besvart.

Også i 2014 unnlot Margbok å betale forfattere honorarer av midler allerede utbetalt fra Kulturrådet.

– Å gjøre dette to ganger, er å holde forfattere for narr, fastslår Garaguso.

Forlagssjef Jens Harald Eilertsen har ikke svart på Dagsavisens henvendelser i denne saken.

Les også: Skylder Kulturrådet en halv million