Patti Smith er allerede klar for Norwegian Wood neste sommer, med albumet «Horses» i sin helhet. FOTO: NTB SCANPIX

Festivalsommeren starter nå

I går ble Patti Smith klar for Norwegian Wood-­festivalen til sommeren. Flere festivalprogram begynner allerede å ta form. Kampen om de største artistene og det store publikummet har spisset seg til.

Sommeren 2015 kan virke et stykke unna midt i julehandelen, men festivalsesongen er allerede godt i gang. De store festivalene har begynt å presentere programmene for neste år. Tidligere enn noen gang før. Norwegian Wood har to av sommerens fire hoved­attraksjoner på plass allerede: Mark Knopfler 10. juni og Patti Smith 12. juni. I tillegg er også Jackson Browne klar for 13. juni, men denne dagen er det i tillegg enda større navn i vente.

- Vi ønsker alltid å gå ut med navn så tidlig vi kan, så folk kan sette av datoene, sier festivalsjef Mie Skard i Norwegian Wood. Det hjelper vel også å ha noen navn på programmet for dem som vil gi bort billetter i julegave?

- Det tror jeg absolutt. Mange vet at det kommer kvalitetsartister til oss, men det hjelper veldig godt å ha artister på plass.

 

Kamp om store norske

- Vi ser en tendens til at flere bekrefter artister tidligere. Det er tett med programslipp allerede nå. Før ventet mange til en stund etter nyttår. Flere og flere ønsker å ha artister på plass på et tidligere tidspunkt, sier Jonas Prangerød i Øyafestivalen. Som allerede har lagt ut sin første rekke med navn, og følger på med flere denne uka.

Denne uka begynner også Vinjerock å presentere sitt program for neste sommer. Årets største norske navn, Highasakite, kommer til festivalen i Jotunheimen, det samme gjør Tønes. Billettene legges ut fredag, og går det som sist kommer de til å være borte i løpet av den samme formiddagen.

- Det er ikke et mål i seg selv å være først ute, men å få de store nye norske artistene, sier festivalsjef Julie Forchhammer.

- Ønsker man Highasakite kan man ikke lenger planlegge dette i mars neste år. Vi må være tidlig ute for å få tak i dem. Det er mange norske festivaler, så de er begrenset hvor mange hver artist de kan spille på. I alle fall de som skal spille i utlandet også.

- Det ser ut som norske artister ikke lenger fyller ut festivalprogrammene, men er mer ettertraktede i seg selv?

- Vi har en norsk profil uansett, men det er hyggelig med alle de nye som kommer til. Unge artister som vi må jobbe seriøst for å få tak i, det lover godt for framtida, mener Forchhammer.

Hans Magnus Ryan, Bent Sæther og Kenneth Kapstad er dagens utgave av Motorpsycho. De to første var med på innspillingen av «Demon Box» for 21 år siden.  FOTO: FREDRIK BJERKNES

Motorpsycho spiller på Slottsfjelfestivalen: FOTO: FREDRIK BJERKNES

Internasjonal konkurranse

Slottsfjellfestivalen i Tønsberg har allerede presentert publikumsfavorittene Emilie Nicolas og Onkel P & De Fjerne Slektningene på programmet sitt, og en eksklusiv konsert med Motorpsychos «Demon Box».

- Mange norske artister er avhengige av festivalene. De spiller hver helg hele sommeren, fra juni og ut august, og da er det bare 12 helger å gjøre det på. Da blir det konkurranse om å få tak i dem, sier festivalsjef Christoffer Rød fra Slottsfjell. Han sier at salget har vært veldig godt så langt, men siden de foreløpig bare har lagt ut pass til hele festivalen, så det er vanskelig å måle grunnen til at mange har kjøpt slike pass allerede.

- Vi ser tendenser til at artister blir stadig tidligere annonsert. For utenlandske artister er vi en liten brikke i et stort spill, på et internasjonalt marked. At disse artistene blir tidligere klare er et resultat av knallhard konkurranse i andre land. Her hjemme er det i større grad samarbeid og et vennlig miljø, mener Rød.