Kultur

Festivalsesongen starter her

I går viste Øyafestivalen fram opplegget for neste års flytting til Tøyenparken. Som ser ut til å gi publikum både bedre plass og bedre sikt.

- Jeg er glad det kommer til å være sommer når jeg spiller her, sier Nadine Shah, en av de første som er klare for Øya-festivalen neste år. Den britiske sangeren har nylig gitt ut sitt første album. Hun kom til Oslo i går, mellom to konserter som oppvarmingsartist for Depeche Mode, for å presentere Øya på Tøyen. Selv er hun fra Newcastle, bestefaren hennes er norsk, men dette er hennes første besøk her i landet. Kaldt nok nå, men Shah syntes parken med sine lange bakker ser ut som et perfekt sted for en festival å flytte til.

- Antallet billetter i salg vil ikke øke merkbart. I forholdet til kvadratmeter har vi bedre plass, men det første året vil vi ha en festival med like stort publikum, like mye innhold og like mange scener som før. Så ser vi om området har potensial til en forsiktig vekst i årene etterpå, sier Jonas Prangerød fra Øyafestivalen.

Stort område

Øyafestivalen er blitt Norges største gjennom sine 12 år i Middelalderparken. De kommende årene må festivalen flytte på grunn av Jernbaneverkets utbygging av Follobanen gjennom Gamlebyen. Valget falt på Tøyenparken, der barnefestivalen Miniøya har holdt til i flere år allerede. De som har vært der vil kjenne igjen litt av logistikken, bare i mye større omfang. Hovedscenen blir liggende nederst i den store bakken mot Finnmarksgata, samme sted på Miniøya. Hvordan blir sikkerheten nedover i bakken når stemningen stiger og mørket faller på?

- Dette området er veldig mye større enn området ved hovedscenen på Enga i Middelalderparken. Såpass mye større at vi får plass til hele publikummet vi hadde på Enga før hellingen begynner. Det er velegnet både for dem som vil stå nede på sletta, og de som vil nyte konsertene på avstand. Vi har heller ikke lenger trær og busker som er til hinder i synsfeltet, sier Prangerød.

- Rundt alle scenene vil det være noe bedre plass. Selv om vi ikke øker den totale publikumskapasiteten, vil kapasiteten på hver enkelt scene bli større. Utendørsscenene har en helling oppover, som vil gi bedre sikt til et større publikum, og en bedre opplevelse. Middelalderparken har vært litt trang noen steder, sier Prangerød.

Det kommer en teltscene med plass til 5.000 på plassen der sirkusene pleier å holde til. Dette betyr at Finnmarksgata blir stengt mens festivalen pågår, og trafikken må kjøre rundt Botanisk Hage.

- Vi har hatt et godt samarbeid med politiet og busselskapene, for å få til en omkjøring i den uka, sier Prangerød.

Øya uten vann

Øyafestivalen kommer til å holde til på Tøyen i overskuelig framtid, selv om meningen fortsatt er å flytte tilbake når utbyggingen av Follobanen er ferdig.

- Det er vanskelig å slå fast når, men vi har en drøm om å komme tilbake til en større Middelalderpark. De neste årene er det viktig å lage en så god festival som mulig på Tøyen, sier Prangerød.

- Og nå blir det Øya helt uten vann rundt?

- Ja, nei, det er kommet noen forslag om å bytte navn, men Øya-begrepet er såpass godt forankret i minnet og i bevisstheten til folk at vi får se på festivalen som en illusjon av en øy, sier Jonas Prangerød. Navnet på festivalen stammer fra den spede starten på Kalvøya i 1999.

Nye navn

- Vi håper å ha en eller to headlinere på plass de neste ukene, sier Jonas Prangerød. De ti første navnene til festivalen ble presentert i går. Størst foreløpig er gruppa Neutral Milk Hotel, et av 90-tallets største kultband, som ble oppløst i 1999, og nylig kom sammen igjen. Og sånn føyer seg godt inn i Øyas profil.

- Vi ønsker å presentere noen pionerer, selv om det ikke er noe poeng i seg selv at de er gjenforente. Vi skal både se framover, og kaste et blikk bakover, sier Prangerød som ellers kunne presentere en rekke navn av nyere dato.

Vi merker oss syriske Omar Souleyman, som lørdag fikk svært god omtale for sitt nye album her i avisen, og Jonathan Wilson, som også har gitt ut en av høstens best mottatte album med «Fanfare». De første norske navnene på plakaten er Hanne Kolstø, som gir ut et nytt album denne uka, og SpiderGawd, en «supergruppe» med Bent Sæther og Kenneth Kapstad fra Motorpsycho, Rolf Martin Snustad fra Hoppalong Knut og Per Borten fra en rekke andre trondheimsband. Daniel Kvammen og Emilie Nicolas er to helt nye norske navn som kan komme til å være langt større når festivalen starter.

Øyafestivalen arrangeres fra 5. til 9. august. Billettsalget starter i dag.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen