Eirin Berge (20) og Kjartan Hverven (19) håper Øyafestivalen kan bli i sentrum, når festivalen må flytte ut av Middelalderparken.

Festival 
på flyttefot

For nest siste gang samler titusener seg i Middelalderparken under Øyafestivalen.

- Dumt om festivalen må ut av sentrum, sier Eirin Berge, som ankom Øyafestivalen i går ettermiddag for å se Sondre Lerche åpne festivalen.

 Fra 2014 må Norges største musikkfestival flytte i flere år på grunn av utbygging av Follo-banen.

Jernbaneverkets arbeid i området er planlagt ferdig først i 2019. Utbyggingen av Follo-banen betyr at Jernbaneverket kommer til å benytte Middelalderparken som riggeplass i flere år framover. Fra og med 2013 vil også kulturetaten hegne inn alle ruinene i parken, slik av bevegelsesfriheten på området vil reduseres betraktelig. Konsekvensen av dette er at Øyafestivalen må flytte, men så langt vet ingen hvor. Øya ble arrangert i Middelalderparken for første gang i 2001, og har siden vokst til å bli Norges største musikkfestival. Over 11.000 er innom festivalen hver dag, og alle billetter er for lengst utsolgt.

 

Vil være nær sentrum

- Vi har visst om planene en stund, forteller pressesjef for Øya, Jonas Prangerød.

- Flere alternative steder har vært på blokka, men vi har ennå ikke kommet fram til et område som vi tror vil fungere like godt som den beliggenheten vi har nå, sier han.

En av Øyafestivalens største fordeler har vært festivalens nærhet til Oslo sentrum. Det har gitt festivalen mulighet til å knytte seg opp mot Oslos konsertscener og musikkmiljø. På kvelds- og nattetid foregår festivalen på klubbscener rundt i Oslo, når konsertene i Middelalderparken er over.

- Det er veldig viktig for oss å bevare Øyafestivalen som en helhetlig sentrumsfestival. Noen konserter fungerer langt bedre i en trang klubb enn på en svær gresslette, sier Prangerød.

Nettopp nærheten til byen virker viktig for publikummerne Dagsavisen møter på festivalområdet.

- Det fine med Øya er nettopp det at man kan komme seg fra sentrum til festivalen til fots, sier Christina Svalestad (26).

Hun er på Øya med Remi André Nordby (29). De to tror Øyafestivalen vil miste noe av særegenheten ved å flytte fra Middelalderparken.

- Jeg har sett at andre steder i Oslo sentrum har vært foreslått som alternativer, men jeg tror festivalledelsen vil få et voldsomt problem med naboer og sånn. Det finnes ikke så mange store gressletter midt i Oslo, for å si det sånn, sier Nordby.

 

Ingen alternativer

Øyafestivalen leier området i Middelalderparken av kulturetaten i Oslo kommune. Kulturetaten opplyser at de ikke rår over andre tilsvarende utearealer i sentrum som passer for Øyafestivalen. Ekebergsletta er ett et av forslagene som har kommet opp i samtaler mellom kommunen og Øya om ny plassering av festivalen.

Eirin Berge (20) og Kjartan Hverven (19) synes Ekebergsletta er et brukbart forslag.

- Ekeberg ligger jo fremdeles nærme byen, selv om det er langt fra like tilgjengelig som Middelalderparken. Dessuten kunne man kanskje ha laget campingområde til festivalen der oppe, foreslår Hverven.

Eirin Berge er skeptisk til campingforslaget.

- Jeg har vært på Hove, der festivalen er tilknyttet campingområde. Det blir så utrolig mye mer rølp av den campingen! Noe av det fineste med Øya er at alle kan være her. Gamle, unge og barn. Her slipper man ravende publikummere som har sittet hele dagen på campingområdet og drukket, sier hun.

Øyafestivalen har nå ansatt konsulentselskapet Hjellnes Consult for å hjelpe til i arbeidet med å finne et nytt sted å arrangere festivalen.

 

Vil tilbake

- Hjellnes Consult jobber med denne typen problemstillinger til vanlig. Utover høsten skal vi snakke mye med dem. Det er ikke bare sånn at vi kan slenge oss opp på hvilken som helst slette. Langt ifra alle områder i Oslo innfrir de kravene vi har. Men vi regner uansett med at det blir festival de neste årene, fastslår Prangerød.

Når Follo-banen er ferdig utbygd, håper han at Øyafestivalen får komme tilbake til Middelalderparken.

- I alle presentasjoner av utbygginger og planer har det vært lovet at parken skal bli større. Med enda større gressområder og bedre løsninger for rigging- og bakområder er det klart vi vil tilbake hit, sier Prangerød.