Nye takter

Ferry om glamour og fornøyelser

I kveld synger Bryan Ferry på den første dagen av Norwegian Wood-festivalen. I går åpnet han utstilling med bilder fra sine gamle plateomslag på Tjuvholmen.

- Det er fint å se bildene som henger her, og vite at jeg har vært med på noe som var så bra. Og at bildene fortsatt betyr så mye, etter så lang tid, sier Bryan Ferry til Dagsavisen.

Ulastelig antrukket

Bryan Ferry er en av de store personlighetene i britisk popmusikk fra de siste 40 årene. Før jul ble han utnevnt til Commander Of The British Empire (CBE) av Dronning Elizabeth. Han er klar for Norwegian Wood-festivalen i Frognerbadet for tredje gang, etter å ha vært der som soloartist i 2000, og med et gnistrende Roxy Music i 2005.

Før konserten i dag åpnet Ferry i går utstillingen «Bryan Ferry Photographs» i Oslo. På «nomadegalleriet» The Apartment, denne gangen på Tjuvholmen. Han skrider inn i lokalet, som vanlig ulastelig antrukket på en måte som får en stakkars journalist til å føle seg som en boms ved siden av.

I tillegg til å ha laget en rekke gode plater utmerket Roxy Music seg med en gjennomført tankerekke bak plateomslagene sine. Nesten alltid med kunstferdige, glamorøse bilder av mer eller mindre kjente fotomodeller. Den tidligere kunststudenten Ferry tok hånd om designet av coverne selv.

- Det første omslaget førte til det andre, og så til en hel serie. På den tida var plateomslagene gjerne bilder av bandet selv, som sto der og så tøffe ut. Vi ville lage noe som var mer glamorøst. Det var hele ideen med Roxy Music. Det passet til musikken vår. Estetikken var den samme, mener Ferry. Og damene?

- Vi jobbet med et stor team av fotografer og stylister. Modellene var venner av dem, forklarer han.

Noen av dem var også kjærester med Ferry, og kvinnen bak hjelmen på «Avalon», Lucy Helmore, giftet han seg med.

På sine soloplater har Ferry ofte posert på omslagene selv, men på fjorårets «Olympia» tok han opp igjen den gamle tråden fra Roxy Music, med et portrett av Kate Moss på coveret. I tillegg til fotoet fra plateomslaget viser også The Apartment en serie med bilder av Moss fra det samme fotoopptaket. Hvert foto med titler hentet fra sangene fra albumet. Noen av bildene har aldri vært vist offentlig før, sier Ferry.


Mest berømte

- Jeg brukte lang tid på å lage albumet, så jeg ville ha et spesielt omslag. Kate Moss er kanskje den mest berømte modellen i verden. Det var flott å få henne med. Det viste seg at hun var en stort tilhenger av Roxy Music. Hun hadde alltid hatt lyst til å være på et sånt omslag.

Dagsavisen forteller Bryan Ferry at det står en gigantisk statue av Kate Moss i Oslo. Vær ikke forundret om han påtreffes i Operapassasjen i løpet av dagen.

Norske remikser

Utstillingen på Tjuvholmen er kurert av Bryan Ferrys sønn Isaac. Det var han som fortalte faren om den flinke norske DJen som kaller seg Todd Terje. Todd Terje har siden laget flere remikser av låtene til Roxy Music, versjoner som flagges høyt på Ferrys eget nettsted. «Love Is The Drug» ble attpåtil gitt ut på vinyl, med en remiks av «Avalon» av Lindstrøm og Prins Thomas på B-sida. Og i går var Todd Terje et naturlig valg som DJ på åpningen av utstillingen.

- Han er en av de beste, mener Bryan Ferry. Som ser fram til å spille i Frognerbadet igjen i kveld. Med blant andre Roxy Musics trommeslager Paul Thompson, og Chris Spedding på gitar.

- Jeg gjør bare noen få konserter i år, siden jeg holder på med et nytt album, sier Ferry.

Han tror ikke at Brian Eno kommer til å hjelpe til denne gangen, og han har heller ikke tro på flere gjenforeninger med Roxy Music med det første. Nå er det hans egen opptreden som gjelder.

- Jeg liker alltid å spille i Oslo, men jeg har stått der ute i regnet før. Bare været nå blir bra ...

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen