Kultur

Feirer fraværende Waits

Et stjernelag av norske musikere vil søndag feire 65-årsdagen til Tom Waits, i godt selskap med ­skuespillerne fra kritikerroste «Woyzeck».

Tom Waits har ikke stått på en norsk scene siden 1985 - selv om han har sterke fans her til lands, og Norge er det eneste land i verden der han har hatt en plate på listetoppen. Men gode krefter strømmer til for å hylle ham likevel.

- Lett å få fylt scenen?

- Ja, virkelig. Tom Waits er jo en musikernes musiker som alle har et forhold til. Spørsmålet fra dem vi har invitert er som oftest: Hvor mange sanger kan vi framføre, sier Jakob Berg i bandet Blow, som sammen med Jon Erik «Beatles» Høgvold er initiativtakere til «Ol‘65»-arrangementet på selveste bursdagen, 7. desember, på Rockefeller i Oslo.

Svaret på antall sanger er for øvrig én.

 

Nest best?

- Er et slikt evenement det nest beste, siden Waits nærmest har vist seg umulig å få til Norge?

- Jeg tror ikke en ny Waits-konsert her på berget er uoppnåelig. Norge er det eneste landet der han har hatt en plate på toppen av salgslistene, han har mange norske forfedre, og så langt er det fire byer i landet som har egne publøp oppkalt etter ham. Dette er Tom Waits klar over, hevder Berg.

- Det gjelder bare å finne det riktige stedet, han er nøye med lokalene han spiller i, og hvis dette klaffer med hans neste plateslipp og turné, så får vi ham hit. Men i mellomtiden synes vi det er flott å høre noen av Norges beste artister gjøre sine tolkninger av sine favorittlåter. Da bidrar vi jo til å holde Norge inne på Tom Waits‘ verdenskart.

Til Aftenposten uttalte Waits i et telefonintervju i fjor at han kjenner til at «Mule Variations» fra 1999 toppet salgslistene:

- Jeg vet at jeg har mange fans i Norge, og har hørt at jeg hadde en plate der som solgte mer enn Michael Jackson.

 

Kjærestealternativ

Erlend Ropstad, en av de mange klar for å synge Waits‘ pris, er klar i talen om hvorfor Waits betyr så mye for ham personlig:

- Det er ikke humor før det er alvorlig, det er ikke trist før det morsomt og det er ikke vakkert før det er stygt. Tom Waits er det beste alternativet til å ha en kjæreste når du er ung.

Guro von Germeten, som gikk fra å være vordende operasanger til å skrive sin første Weill- og Waits-inspirerte mordballade og aldri har sett seg tilbake, sier dette om hvorfor det er Waits som gjelder:

- Som mesteren selv ville ha sagt: «Well, it‘s either kiss me or kill me, that‘s how I see it».

Sammen med musikere som Pål Angelskår, Thom Hell, Marte Wulff, Lady Moscow, Rebecca Thorsen, Einar Stokke Fadnes, Mark Steiner, Signe Marie Rustad og Blow entrer de scenen - i selskap med et knippe av de sterktsyngende rolleinnehaverne i Det Norske Teatrets oppsetning av «Woyzeck» - der altså Tom Waits har besørget musikken.

 

Også teatermannen

Forestillingen er på hell og spilles bare 2. desember og 13. desember - med billetter igjen - før det er slutt.

Til Rockefeller ankommer ensemblemedlemmene Hans Rønningen, Pål Christian Eggen, Jan Grønli, Silje Storstein og Ingrid Jørgensen Dragland for å synge sine sanger teaterstykket.

- Waits er jo både musikk-, teater- og filmmann. Når vi skal feire hele kunstneren Tom Waits var det naturlig å invitere med sangerne fra forestillingen. Stykket er strålende, og vi tenkte at det var bra hvis de som kun har et forhold til musikkmannen også fikk se hva teatermannen hadde å by på. Og «Woyzeck» ga seg utslag i en av Waits‘ virkelig gode plater - «Blood Money», forklarer Jakob Berg.

Hans Rønningen, som spiller Woyzeck, gjør duetten «All The World is Green» med Silje Storstein, og sier om kjærlighetssangen:

- Den er rolig, dyster, men med håp om at det kan gå bra. Det gjør det ikke. (NTB)

Mer fra Dagsavisen