Kultur

– Farlig å sensurere bøker

At bokhandlerne fjerner bøker for å beskytte leserne, er en farlig vei å gå, mener Forleggerforeningens leder.

– Det er dypt bekymringsfullt om vi skal kreve at formidlingsleddet fjerner kontroversielle bøker.

Dette sier Kristenn Einarsson, direktør i Den norske Forleggerforening, og leder i den internasjonale forleggerforeningens Freedom To Publish-komité.

Dagsavisen skrev sist uke om hatlitteratur-rapporten fra Hope Not Hate, den største antirasistiske organisasjonen i Storbritannia. Hope Not Hate undersøkte utvalget av antisemittisk, høyreekstrem og Holocaust-fornektende litteratur i store briske nettbokhandler, og fant et hundretall titler lett tilgjengelige fra de store britiske bokhandlerkjedene.

Les saken: Norske bokhandlere selger jødehat (Dagsavisen+)

Dagsavisen fant de fleste titlene tilgjengelig fra netthandelen Bokkilden, og en rekke titler tilgjengelige gjennom akademika.no, ebok.no, ark.no og tanum.no.

Både Bokkilden, Ark.no og Akademika.no/Ebok.no varslet overfor Dagsavisen at de ville gjøre en kritisk gjennomgang av utvalget de tilbyr.

«De store bokhandlerkjedene bør holde seg unna å distribuere bøker fra åpent nazistiske og antisemittiske forlag som det her vises til», uttalte HL-senterets direktør Guri Hjeltnes. «Såpass kontroversiell litteratur bør merkes slik at forhandler kan velge å ikke tilby slike bøker» kommenterte leder for Bokhandlerforeningen Trine Stensen, som ønsket kontrollrutiner for nettutvalg.

Les også: – Bokhandlere må bruke hodet

Reagerer

Debatten har fått Einarsson til å reagere:

– Med stigende uro fulgte jeg Dagsavisens reportasjer om bokhandler og boksensur, mens jeg jobbet med lignende problemstillinger under London Book Fair, sier Kristenn Einarsson.

– For eksempel: På vårt ytringsfrihetsseminar i London fortalte en forlegger fra Iran om hvordan den statlige sensuren går gjennom oversatte bøker ord for ord før man får dem utgitt. Vi jobber med å sikre fri tilgang til bøker. Det en forlegger mener er verd å publisere, skal nå ut til leserne.

De omtalte bokhandlene eies av de fire store norske forlagshusene, Gyldendal, Aschehoug, Cappelen Damm og Vigmostad Bjørke. Einarsson understreker at forleggerforeningen ikke legger seg opp i forlagenes bokhandlervirksomhet, og at han uttaler seg fra et forleggersynspunkt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Banned Books Week

På London Book Fair sist uke deltok Einarsson i Freedom To Publish-komiteens arbeid mot sensur av bøker og forfattere. sensur og frihet til å utgi bøker. Einarsson ledet blant annet et seminar om sensur og nasjonalisme.

– Debatten i Dagsavisen rundt høyreekstreme bøker gikk i retning grensesetting, slik jeg tolket det. Nettbokhandlere opplyser at enkelte titler «er ikke synlig lenger». Det betyr vel at de ikke lenger finnes tilgjengelig? Skal det være slik at pressgrupper og medieoppslag kan påvirke utvalget i norske bokhandler? spør Einarsson.

– Hope Not Hate er sikkert en bra organisasjon, men hva om det kommer et Hate Not Hope, med en liste over bøker de ønsker fjernet som er kritiske til høyreekstreme? Om man etterkommer pressgrupper ved å gjøre disse bøkene usynlige eller utilgjengelige, er man på farlige veier, mener Einarsson. Han viser til den amerikanske aksjonen Banned Books Week, der den amerikanske bibliotekforeningen årlig publiserer lister over bøker som ulike interessegrupper har krevd fjernet fra skoler og offentlige bibliotek i USA. Med Freedom To Publish-komiteen jobber han nå med planer om en tilsvarende europeisk Banned Books Week.

– Formidlingsleddet – bokhandlere og biblioteker – er under stadig større press fra politiske og religiøse organisasjoner til å fjerne bøker fra hyllene. I USA ser vi at lista over tiårets mest sensurerte bøker toppes av Harry Potter. På topp 10-lista for 2017 finner vi for eksempel «Drageløperen», som er krevd stoppet fordi den «kunne føre til terrorisme» eller «kunne promotere islam». Bøker med LGBT-hovedpersoner er blitt sensurert fordi «ungdom kan bli forvirret». Dette viser hvor utfordrende situasjonen blir hvis man først begynner på «vi må verne leseren»-linjen.

Les også: Fant nyfascist-ideolog i hyllene

Holocaust-fornektere

Etter at Dagsavisen skrev om saken sist uke, fjernet ebok.no flere titler fra det britiske forlaget Castle Hill, inkludert bøker med titler som «Der Auschwitz-Mythos» og «Breaking The Spell: Holocaust – Myth And Reality». Ifølge Hope Not Hate-rapporten publiserer forlaget skrifter av Europas ledende Holocaust-fornektere. Einarsson er kritisk til avgjørelsen fra ebok.no.

– Det ser ut til at noen nettbokhandlere nå er i gang med å fjerne utgivelser som ikke er vurdert opp mot norsk lov. Hvis en interessegruppe ønsker at norske lesere ikke skal få tilgang til disse titlene, er det legitimt å prøve dette for retten. Men formidlingsleddet bør ikke ta avgjørelsen om å nekte kunder tilgang til bøker.

Debatten startet med at Ervin Kohn, leder i Det Mosaiske Trossamfund, karakteriserte det som «helt forkastelig» at anerkjente norske bokhandler selger det antisemittiske skriftet «Sions vises protokoller».

– Sammenligner du dette med at amerikanske biblioteker nekter barn å lese Harry Potter?

– Selvsagt sammenligner jeg ikke disse to sakene. Men jeg sier at hvis vi begynner på den veien, hvor slutter vi? Gir vi aksept for at bøker kan sensureres, hvor setter vi grensen? Derfor peker jeg mot USA, hvor vanviddet har nådd langt.

Les også: Åmås: Må være opp til bokhandlerne om de vil føre antisemittiske titler

Mer fra Dagsavisen