Kultur

Får selge annethvert sete: – Dette kom akkurat i tide

Kulturlivet gleder seg over at regjeringen opphever to seters-regelen 12. oktober. Særlig kinobransjen er fornøyd med at dette skjer akkurat i tide til premieren på «Børning 3».

Bilde 1 av 2

– Vi ble veldig glade for at regjeringen går bort fra regelen om to seter mellom hver husstand/kohort, og åpner opp for at vi kan selge annethvert sete, sier Christin Berg til Dagsavisen. Hun representerer kinobransjen, som programdirektør for Nordisk Film Kino.

– Det som er ekstra fint, er at regelen trer i kraft nettopp den 12. oktober. Dette kom akkurat i tide før kinopremieren på «Børning 3», som er den 14.! Det sikrer den filmen et mye større nedslagsfelt, sier hun.

Nervøse produsenter

Flere filmprodusenter har i høst nervøst telt på knappene om skulle sette opp sin nye film på kino, vel vitende om at strenge smittevernregler kan gjøre det til et tapsprosjekt. Et eksempel er storfilmen «Børning 3», der produsent John M. Jacobsen tidligere har sagt at han vurderte å holde igjen filmen dersom de strenge smittevernrestriksjonene fortsatte. Premieren har blitt utsatt flere ganger. Til slutt ble premieren bestemt til 14. oktober – altså to dager etter at regjeringens nye regler trer i kraft. Regjeringen sa på onsdagens pressekonferanse at det nå holder med ett sete mellom hver publikummer. Dette gir mer plass til folk, flere solgte billetter og mindre tap.

Les også: Tar stor risiko med norsk kinopremiere

– Dette har vi ventet på lenge, og det er et utrolig fint signal fra regjeringen, sier Berg.

– Vi har hele tida ment at det er trygt å sitte i en kinosal med et sete imellom. Nå føler vi at regjeringen har gitt oss medhold i dette. Vi har vist dem at vi kan overholde smittevernreglene, slik at det er trygt for folk å gå på kino, sier hun.

– Dette betyr mye for oss, og da særlig for de små kinosalene, som nå kan selge langt flere billetter. Med annet hvert sete vil kinoene kunne benytte flere seter i mindre saler enn tidligere. Vi har jo veldig mange små saler, sier hun, og medgir at dette ikke betyr så mye for de store kinosalene, siden det fortsatt blir maks 200 i salen. Utendørs er det nå lov med 600.

– Men regjeringen antydet på pressekonferansen at maksantallet innendørs kan bli økt til 600 om ikke så lenge. Det ble ikke sagt når, men uansett er dette et viktig skritt som viser at det går den riktige veien, sier Berg.

Kunne tatt 600

«Det var jaggu bra!» er Tone Østerdals umiddelbare kommentar til nye regler 12. oktober. Hun er daglig leder i Norske Konsertarrangører, som representerer over 400 festivaler, spillesteder og konsertarrangører landet rundt.

– De som har saler med fastmonterte seter er de store vinnerne her. Dette er veldig godt nytt for dem, sier Østerdal.

– Det høres kanskje banalt ut for folk flest, at «oj, nå kan du ha folk på annethvert sete», men dette har ekstremt stor betydning for konsertsteder, kulturhus og andre mindre kulturarrangører rundt om i landet. For mange betyr det at de nå kan ha aktivitet igjen, sier Østerdal, som likevel syns kulturminister Abid Raja og regjeringen kunne tatt hardere i, og tillatt forsamlinger på 600 også innendørs.

– Vi ser ingen grunn til at de ikke kunne gjort det nå. Det er ingen indikasjoner på at det er hos de profesjonelle aktørene folk har blitt smittet. Kulturarrangørene har nærmest overoppfylt kravene til smittevern, hevder Østerdal, og legger til:

– Før de åpner for 600 innendørs, så har ikke dette med to seters avstand den store betydningen for de store arrangørene, annet enn at dette er et positivt signal om at det nå går den rette veien.

Les også: Konsertarrangører krever krisetiltak: – Er myndighetspålagt å ikke drive egen næring

Vurderer risiko

Men for teatersjef Glenn André Kaada ved Rogaland Teater betyr regjeringens lettelse «mer enn noe annet».

– Dette er veldig gode nyheter for oss. Før kunne vi ha 80 i en sal som tar 355 mennesker. Nå kan vi på hovedscenen ha 170 i salen, sier Kaada, som likevel først vil studere den nye forskriften nøye når den kommer. Han vil konferere med smittevernmyndighetene, gjøre risikovurderinger og finne ut hva man gjør med mindre saler uten fastmonterte seter.

– Det viktigste er at folk skal kunne føle seg helt trygge når de går i teater. Og så er det en del tolkninger av den forskriften som vi må finne ut av, før vi spretter champagnen.

:

Mer fra Dagsavisen