- Fantastisk med festival på Tøyen

Dagsavisen har tatt en prat med festivalfolket om hva de synes om årets Øyafestival så langt. Maten er god, festivalen er barnevennlig og programmet er bra, skal vi tro festivalgjengerne og de frivillige.

Tøyenbeboerne Ragnhild Finkelsen (34) og Emma Dornerus (32) har tatt turen til hengekøyene på festivalområdet og synes det er stor stas å ha Øyafestivalen i Tøyenparken.

- Vi bor begge like i nærheten, så for oss er det bare en kort spasertur ned. Jeg synes folk i nabolaget må tåle at festivalen holder på når man bor i en storby. Det er tross alt bare snakk om en uke, og det er bra at det er litt liv i nabolaget, sier Finkelsen.

- Ja, det slutter klokka 23. Det behøver ikke være helt stille hele tida, supplerer Emma Dornerus.

Begge er samstemte i at Øyafestivalen hittil i år har vært en kjempesuksess.

- Så langt har alt vært helt fantastisk. Tøyenparken er et perfekt sted å arrangere festivalen. Det er bedre her enn i Middelalderparken, mener Dornerus.

Flere av dem Dagsavisen snakket med, mente at torsdagens Outkast-konsert seiler opp som ett av festivalens store høydepunkter.

 

Trått støvelsalg

- Sammen med Queens of the Stone Age er nok Outkast høydepunktet så langt, samtykker de to i hengekøya.

Når det gjelder lørdagens anbefalinger, mener de først og fremst at regnjakke er fornuftig. Det er meldt store nedbørsmengder, og gummistøvelselger Kristian Sørli (30) kan opplyse at støvelsalget så langt har gått trått.

- Hittil har vi solgt om lag 60 par, og bare ett i dag. Vi får se hvem som ler til slutt, for det er meldt regn, og halve Amfiet kommer vel til å regne og renne vekk, mener han.

 

Jobber for festivalpass

Frivilliggjengen forklarer at de er nødt til å jobbe to dager for å få festivalpass til to av dagene. Også de mener at Tøyenparken er velegnet for festival, og kommer med gode innsidetips for lørdagen.

- Det er finere i Middelalderparken, men det er bedre å arrangere festival her. Samtidig er maten bra i år. I morgen bør man få med seg Oslo Ess, de er alltid bra. I tillegg har vi hørt mye prat om Darkside. Det kan bli like bra som Outkast, som var kjempebra.

De trekker også fram enkelte ting som ikke har levd opp til forventningene, og går på tvers av Dagsavisens mening.

- Bill Callahan har vært den dårligste konserten så langt, han brukte jo 5-10 minutter på hver sang. Det var rett og slett kjempekjedelig, mener de frivillige.

 

Barnevennlig

40-åringen Gisle Kvanvig ligger på plenen og studerer programmet for fredag. Han forteller at han planlegger å ta med barna sine i dag.

- Man slipper den trange tarmen man har i Middelalderparken, som gir en flaske­hals når festivalen er her. Noe av det beste med Øya er jo imidlertid at de har et barnetilbud, sier han.

Kvanvigs barn er ifølge ham selv mest opptatt av musikken. De koste seg visstnok stort i fjor, og de gleder seg til å dra på festival også i år.

- I år er Bare Egils barnekonsert på programmet, og så gleder vi oss veldig til Angel Olsen, for den plata har vi hørt mye på hjemme. Det fungerer veldig godt å ha med barn her, de har jo litt ansiktsmaling og barnekonserter. Mac DeMarco tror jeg også barna kommer til å like. Om resten av programmet er så barnevennlig vet jeg ikke, men de kommer i hvert fall til å like musikken, sier Kvanvig.

 

Satser på mat

I år har festivalen satset på flere områder enn bare musikk. Blant annet har de valgt å samarbeide med restauranter fra Mathallen som lager gode festivalretter. Siden man ikke kan ta med seg egen matpakke inn på festivalområdet, er man nødt til å kjøpe maten innenfor gjerdet. Prisen på maten kan virke stiv, med 100 kroner for en burger, men PR-ansvarlig Jonas Prangerød har ikke fått noen klager så langt.

- Det er få negative reaksjoner på prisnivået, men derimot mange positive reaksjoner på maten. Og mange sier at maten er noe de gleder seg til. Jeg tok selv en runde her om dagen og sjekket prisnivået. Nivået ligger fra 60 kroner og opp til 100 på ulike matretter. Vi ønsket å ha et tak på prisnivået og har valgt å ha en toppris på 100 kroner.

Også tidligere har Øyafestivalen brukt lokale serveringssteder til å diske opp. I år har de lagt inn en ekstra innsats for å kunne tilby publikum en matopplevelse i tillegg til musikken.

- Vi ville at maten skulle være noe mer enn vanlig festivalmat og en opplevelse i seg selv. Vi samarbeider med gode lokale aktører og har valgt å ta med oss navn som publikum kjenner og bruker fra før av, forklarer Prangerød.

 

Mer enn musikk

I tillegg til konserter inneholder festivalprogrammet andre arrangementer som opplesninger med Tina Åmodt, Eline Lund Fjæren, Johan Harstad og Agathe Øksendal Kaupang.

- Jeg tror publikum synes det er gøy å få et variert tilbud siden vi har et kulturelt nysgjerrig publikum som er interessert i mer enn musikk. Selv om Øyafestivalen er og alltid vil være en musikkfestival, er det fint å kunne krydre festivalen med litt andre innslag. Jeg snakket med Audun Vinger i går, som står for mye av programmet på Biblioteket. Det har fungert veldig bra.

petter.bronstad@dagsavisen.no

 

Øya i dag, lørdag

Dagsavisen anbefaler:

Stein Torleif Bjella, 13.00. «Vonde visu» gjør sannsynligvis godt tidlig på dagen.

Hjerteslag, 13.55. Det beste nye rockebandet fra Bergen.

Angel Olsen, 14.25, Upolerte, gode og melankolske låter.

Aurora Aksnes, 16.50. En av årets store gjennombrudd på Bylarm, og en av de mest omtalte nye artistene i Norge.

Mapei, 17.30. Mikser urban hip hop med soul, pop og klubbmusikk.

Bryan Ferry, 19.25. En av de store aristokratene i britisk popmusikk, sannsynligvis med mange Roxy Music-sanger på settlista.

Royal Blood, 19.30. Rockeduo fra Brighton som får det til å sparke med kun bass, trommer og vokal.

Darkside, 20.20. Amerikansk duo med mørk og psykedelisk elektronika. Dystert og mollstemt.

King Midas, 20.30. Lyden av Oslos natteliv oversatt til popmusikk.

Todd Terje, 21.40. Klubbstemning på stor slette, fra en av mesterne av osloelektronika.

Oslo Ess, 22.00. Oslorockens mest populære gruppe fra nyere tid, forhåpentligvis i sitt ess.