Nyheter

Faithfull lanserer bok i Oslo

Marianne Faithfull topper Litteratur-husets høstprogram som favner både 
bredt og smalt.

Det er et nytt kvartal og det betyr nytt program fra Litteraturhuset i Oslo. Denne gangen byr de på rockehistorie, bibelhistorie, politisk historie og helt ferske forfattere. Slavoj Žižek, Hans Olav Brenner, Nina Hemmingsson, Edward St. Aubyn og familiefest om Alf Prøysen er noe av det du kan få med deg på Litteraturhuset i høst.

Faithfull

Den legendariske artisten og samfunnsaktøren Marianne Faithfull skal til Oslo og snakke om sin bok på Litteraturhuset. Fredag 7. november møter hun der Nazneen Khan-Østrem til en samtale.

- Vi har jo de siste årene hatt en del besøk av musikere som vi finner interessante, men som også har i seg tekster og en erfaring som det kan være interessant å snakke om for oss, sier fungerende programansvarlig Eline Skaar Kleven ved Litteraturhuset.

Til å begynne med ble Faithfull feiret som en av de store nye sangerne i popmusikken på 60-tallet. Deretter gikk det hardt for seg og hun holdt på å gå til grunne. I dag er Marianne Faithfull etablert som en av de store sangerne fra vår tid. Vendepunktet kom med albumet «Broken English» i 1979.

Det er hele 50 år siden Marianne Faithfull slo igjennom. Hun ble etter sigende oppdaget på en fest av Rolling Stones’ manager Andrew Loog Oldham. Mick Jagger og Keith Richards hadde nettopp begynt å skrive sanger, og de bestemte seg for å gi den aller første, «As Tears Go By», til 17 år gamle Faithfull, for å teste responsen. Det gikk veldig bra. Det ble et par år til med hits. Men så skar det seg og 60-årene var forbi. Marianne Faithfull bodde så i noen år på gata i London før livet tok seg opp.

Bildebok

I 1979 kom altså «Broken English». Hos Litteraturhuset er de veldig glade for besøket.

- Vi har hatt Patti Smith her, Lenny Kaye var her denne uka og vi har hatt David Lynch her. Faithfull er i Oslo og skal holde konsert dagen etterpå, forteller fungerende programansvarlig Eline Skaar Kleven ved Litteraturhuset.

Faithfull, som altså spiller på Sentrum Scene lørdag 8. november, skal lansere en ny bok, med veldig mange bilder og besøket i Oslo vil være en slags verdenslansering.

Hun kom nylig ut med sitt tjuende album, «Give My Love To London», og i november kommer altså memoarene «A Life On Record» hvor Salman Rushdie har skrevet forordet.

- Det var en kul mulighet. Det er veldig stas at hun gjør sin aller første opptreden med sin nye bok hos oss i Oslo, sier Skaar Kleven.

På Litteraturhuset skal Faithfull snakke om sitt liv som artist og som kulturaktør, rett og slett.

- Hun har en imponerende karriere bak seg og er an aktivist som har vært med på masse. Hennes selvbiografi fra 1994 var veldig sterk og kom tidlig i bølgen av selvbekjennende litteratur, sier Skaar Kleven.

For alle

Ellers er det mye annet å velge blant på programmet. Særlig vil Skaar Kleven trekke fram Edward St. Aubyn som står bak Melrose-romanene, hvor de tre første bindene kom på norsk i vår. 5. november møter han Kjersti A. Skomsvold til samtale.

- Han er blitt et stort navn i USA og Storbritannia. Nå er St. Aubyn oversatt til norsk og blir ofte sammenlignet med Karl Ove Knausgård med en litt tøff selvbiografisk stil, sier Skaar Kleven.

Utover høsten blir det en rekke arrangementer, sånn er det jo når det er hele 1.600 i løpet av året. Det er faste arrangement for barn med både Liv på lørdag, Barnelerret med filmopplevelser for små folk, musikkeventyr og sågar en egen barnemeny tirsdager og en hel Prøysen-dag for familien 2. desember. Litteraturhuset skal være for alle.

- Det er en del gode norske forfattere vi synes det er gøy å trekke fram, som Ruth Lillegraven og Lars Petter Sveen. Nina Hemmingson og Mette Hellenes blir også gøy, sier hun om tegneserieskaperne som i spann med Vanessa Baird møter Erle Marie Sørheim 26. november.

Debutanter

Hos Litteraturhuset er det viktig å favne både bredt og smalt, noe programmet gjenspeiler.

- Vi legger veldig vekt på et program der de aller fleste skal finne noe de har lyst til å gå på, men de skal ikke nødvendigvis ha lyst til å gå på alt. Vi er et hus med opp til ti arrangementer hver eneste dag og mange er blitt utsolgt, så vi har satt opp overføring med storskjerm til naborom, forteller hun som er ansvarlig for programmet.

Alle årets skjønnlitterære debutanter vil komme til Litteraturhuset over to dager i høst, 3. og 4. desember. Det er åttende gangen Litteraturhuset inviterer til lesing av bøkene og presentasjon av forfatterne. De skal ønskes velkommen inn i varmen av blant andre Geir Gulliksen og Vigdis Hjorth.

- Det er to kvelder der debutantene blir introdusert og lest grundig av etablerte forfattere. Det er rundt 50 forfattere som blir med på innvielsen. Dette er alltid populært, avslutter programansvarlig Skaar Kleven.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen