Kultur

Et helt liv til scenen

Teater basert på virkelige personer kan på sitt beste si noe om vår egen tid. Denne helgen gjester teaterstykket om Kim Friele Vega Scene.

«Kim F»

Vega Scene – Fre-søn

Hovedstadens nye scene for teaterkunst har en rekke interessante gjestespill på programmet denne vinteren. Ett av dem er «Kim F», som hadde urpremiere på Den nationale Scene i Bergen i høst, og som er et samarbeid med Teater Innlandet. Dramatikerne Audny Chris Holsen (som også har regi på stykket) og Marius Leknes Snekkevåg har satt seg fore å fortelle historien om Karen-Christine Friele (spilt av Linn Løvvik), rederdatteren fra Fana utenfor Bergen som ble den første i Norge til å stå fram offentlig som homofil, og som i sin kamp for grunnleggende rettigheter sto fremst i kampen for å få fjernet straffelovsparagrafen som kriminaliserte homofile.

Les også: Og en Oscar går til...

Stykket fikk overveiende gode kritikker etter premieren, og blant annet NRKs anmelder trakk fram at regigrepene og fortellingen var blitt noe langt mer enn en biografisk gjennomgang. «Teaterstykket om Kim Frieles liv blir en fortelling større enn Friele selv fordi den dykker ned i det som er det viktigste: Kampen for en kjærlighet som er fri.», het det i anmeldelsen av stykket, som ifølge teatret selv «handler om kampen for å få leve det livet man ønsker og troen på at verden kan gå framover». Det har den gjort for Kim Friele, som vi kjenner henne som i offentligheten, blant annet etter at hun og Wenche Lowzow var første par ut etter at partnerskapsloven ble innført i 1993. Ved å fortelle historien gjennom de 70 årene Friele har bidratt til å prege Norge, blir stykket også en politisk og sosial fortelling om et land og et folk inn mot en ny tid med nye holdninger og verdier som presset seg naturlig fram.

Les også: De homofobe uttalelsene var bare starten på Oscar-kaoset

Etter forestillingen lørdag er det Skeiv Salong på Vega Scene klokken 18, med panelsamtale om dagens homokamp og veien videre. Marius Leknes Snekkevåg deltar på samtalen, som ledes av FRI-leder Ingvild Endestad.

Mer fra Dagsavisen