Kultur

Erstatter «Kulturnytt» med nyhetskarusellen

Nedskjæringene i NRK fører til at «Kulturnytt» erstattes med NRK Alltid Nyheter og salongprat på P2s nye ettermiddagssending.

Endringene blir en realitet når NRK P2s nye sendeflate kommer på lufta om tre uker. Den 3. februar forsvinner «Kulturnytt» fra NRK P2-ettermiddagen. Programmet for nyheter og aktuell debatt på kulturfeltet erstattes med to timer samsending med NRK Alltid Nyheter, som byr på en oppdatert generell nyhetskarusell.

Les også: Slår ring om Kulturnytt

Flere endringer

I tillegg skjer det flere endringer i P2-dagen, blant annet i form av det nye timelange programmet «Salongen», som ifølge P2s kanalsjef Ole Jan Larsen skal være et verbalprogram som tar for seg dagsaktuelle hendelser med uhøytidelig tilnærming.

- Det er mange grep som gjøres. Det helt nye er «Salongen» og at vi utvider sendetida til «Spillerom», et daglig journalistisk drevet musikkprogram, sier Larsen.

- NRK P2 vil fortsatt være en kanal for kunnskap og fordypning. Vi ønsker å gjøre kanalen til et enda tydeligere fordypningsalternativ blant radiokanalene, sier han.

P2s samsending med NRK Alltid Nyheter skal pågå fra klokka 15 til 17 på hverdager. Ifølge kanalsjefen vil Alltid Nyheters sendinger også by på fordypning.

- Ja, sendingen vil dekke alle nyhetsområder, innenriks, utenriks, økonomi, politikk og kultur, med fordypning, analyse og kommentarer. Jeg har tro på at dette blir et veldig godt tilbud, og det er en god motprogrammering mot NRK P1 som har distriktssendinger i tidsrommet, sier Larsen.

Om drøyt tre uker får magasinet «Kulturhuset» ny sendetid, fra klokka 13 til 15, «Salongen» går fra 17 til 18, mens «Dagsnytt 18» vil gå som før. «Ekko» skal sendes fra 9 til 11, mens det to timer lange «Kulturhuset» skal begynne en time tidligere enn i dag. Det nye «Kulturhuset» har også blitt forsterket med journalistiske ressurser.

Nyhetskarusellen via NRK Alltid Nyheter vil derimot ikke by på like stort kulturfokus som «Kulturnytt» har bydd på.

- Det blir mindre kultur i timen «Kulturnytt» har hatt. Men det blir mye kulturstoff i «Salongen», og det blir mye kultur i nyhetssendingene, sier Larsen.

Mindre fordypning

Det er tre år siden NRK P2s programtilbud sist var gjenstand for en omlegging. Endringene denne gang skyldes NRKs nedskjæringer på 150 millioner kroner. Nyhetsdivisjonen må spare 23 årsverk av de 100 NRK vil fjerne i løpet av 2014, blant annet som følge av at Solberg-regjeringen innførte en lavere lisensøkning enn hva NRK selv har uttalt behov for.

«Kulturnytt»-profilen Birger Kolsrud Jåsund beklager at ettermiddagsprogrammet legges ned.

- Rent prinsipielt er jeg enig i at det er bedre å kutte programmer enn å kutte mer med ostehøvel. Men det er uheldig at man velger å fjerne et program vi er alene om å ha. NRK-ledelsen burde gitt Nyhetsdivisjonen økonomi til å drive «Kulturnytt» videre. Er vi heldige klarer vi å flytte ressurser til morgensendingen, og gjøre den bedre, men jeg er ganske sikker på at de tunge debattene vi av og til kjører ikke vil være der mer, sier Jåsund.

- De grepene som gjøres nå peker ikke i retning av fordypning. Vi får mer musikk, og mer nyheter som allerede går på NRK Alltid Nyheter, sier han.

Mer salongprat

NRK P2-nyheten «Salongen» er det nye programmet til «Radioselskapet»-duoen Nina Stensrud Martin og Christine Lossius Thorin, og «Hallo i uka»-komiker Jørgen Strickert. Den 3. februar er de på lufta med sitt samtaleprogram, som ifølge redaksjonssjef Cathinka Rondan er inspirert av de gamle parisiske salongers diskusjoner om aktuelle samfunns- og kulturtema. «Salongen» vil bli mer underholdningspreget enn det blir et journalistisk og debattorientert program.

- Dette blir et verbalprogram uten musikk. Det vil ta for seg samfunn, mennesker og dagsaktuelle temaer, og by på både alvor og satire. Vi skal ha med en gjest som blir med i hele programmet, og vi har Stein Torleif Bjella med som eksistensiell reporter. Det blir en rocka versjon av de parisiske salongene på 1700-tallet, sier Rondan.

NRKs innsparinger i år medfører også kutt i produksjonen av tekst-TV-nyheter, i tillegg til at «Morgennytt» forsvinner på NRK1.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen