Kultur

– Ærefullt å spille Sherlock

Sherlock Holmes løser to mysterier på radio i påsken. Thorbjørn Harr gir stemme til den berømte detektiven.

NRK Radioteatret sender to mysterier med Sherlock Holmes i påsken, «Charles Augustus Milverton» og «Den grufulle mannen». Thorbjørn Harr spiller Sherlock, mens Nicolai Cleve Broch har rollen som dr. Watson. Thorbjørn Harr synes det er stas å gi stemme til en av verdens mest kjente detektiver.

Bruker fornuften

– Det er veldig gøy og ærefullt å gi stemme til en karakter som alle har et forhold til, på godt og vondt. Sherlocks deduktive metode er fascinerende. Sherlock er en detektivhelt som bruker fornuften og som går løs på hver eneste kriminalhistorie som en gåte. Moderne detektiver er gjerne fordrukne menn med samlivsproblemer. Sherlock er ganske renskåren, og det gjør historiene tidløse, sier Harr, som også trekker fram forholdet mellom Sherlock og dr. Watson.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gjensidig avhengighet

– Sherlock er jo en overlegen type, det er helt utrolig at Watson holder ut. Men det er noe i vennskapet som gjør at begge trenger hverandre. Det er en gjensidig avhengighet mellom dem. Sherlock skulle ønske han klarte alt alene, men han vet at han er helt avhengig av Watson. For meg er det veldig gøy å spille mot Nicolai Cleve Broch som spiller Watson. Watson er like mye en hovedrolle som Sherlock. Det er Watson som er fortelleren, og vi ser Sherlock gjennom Watsons øyne.

Les også: Klassisk påskekrim på TV

Å høre teater

Harr har sansen for at radioteatret fortsatt står så sterkt. I hørespillet blir publikum tatt med tilbake til London på 1800-tallet.

– Det å høre teater og se det for seg, er helt unikt og veldig gøy. Dette er et sånn gammeldags hørespill som jeg selv ville hørt på hvis jeg var på hytta i påsken. Jeg synes det er flott at folk fortsatt samles ved radioen og hører på klassiske fortellinger.

Klassisk krim

Produsent Øystein Kjennerud er ikke tvil om at lytterne helst vil ha klassisk krim.

– Vi har en tradisjon for klassisk kosekrim i påsken. Sherlock favner alle aldre, særlig på grunn av TV-serien med Benedict Cumberbatch. De unge hører også på – og vi ser at ungdommen ofte tar med seg foreldrene inn i sine medievaner. Man skulle tro at radiomediet er passé, men folk hører fortsatt på, særlig nå som de har muligheten til å strømme.

En helt annen tid

Det å leve seg inn i en annen tid har også noe å si, tror Kjennerud.

– Tidskoloritten er viktig, det at man er inne i det engelske miljøet fra århundreskiftet. Det å pensle fram en stemning fra noe folk føler de kjenner – disse gamle stuene med en klokke som klinger i bakgrunnen, lyden av krinolinekjoler. Det er en annen tid som man liker å drømme seg bort til. Lyddesignet blir den kunstneriske brodden som får dette til å leve.

Sherlock holmes

Sir Arthur Conan Doyle skrev fire romaner om Sherlock Holmes. I tillegg skrev han også mange kortere fortellinger om detektiven. To av disse er nå dramatisert for Radioteatret. Begge er på to episoder.

«Charles Augustus Milverton»

London på slutten av 1890-tallet. Charles Augustus Milverton, en avskyelig mann, en av de aller ‘giftigste slanger’, driver pengeutpressing av kvinner. Brev med kompromitterende innhold har kommet på avveie, innhold som fører med seg selvmord og drap… Sherlock Holmes må ty til uortodokse metoder i en annerledes Conan Doyle historie. Sendes på NRK P1+ mandag 10. april og tirsdag 11. april. Sendes i reprise på P1 og P2 torsdag 13. april og fredag 14. april.

«Den grufulle mannen»

Et tog fører Sherlock Holmes og Dr. Watson til militærforlegningen i Aldershot, hvor Det kongelige Munster-regiment holder til. Kommandanten, Oberst Barclay, er funnet død i sitt arbeidsværelse, hans hustru bevisstløs på sofaen og på gulvet en kraftig klubbe av hardt treverk, utskåret i indisk stil. Rommet er låst fra innsiden… Gradvis avdekkes en grufull historie som har sitt utspring flere år tidligere, fra opptøyene i India på slutten av 1850-årene. Sendes på NRK P1+ onsdag 12. april og torsdag 13. april. Sendes i reprise på P1 og P2 lørdag 15.april og søndag 16. april.

Mer fra Dagsavisen