Kultur

Enighet i Aftenposten

Den omfattende nedbemanningen i Aftenposten skal skje ved frivillige sluttpakker og gavepensjon, er partene i Schibsted-avisen blitt enige om.

Klubbene og ledelsen i Aftenposten ble i går enige om vilkårene for den planlagte nedbemanningen av Aftenposten, som innebærer at mellom 100 og 150 av 600 ansatte i avishuset skal fjernes. Nå vil alle ansatte i avishuset i prinsippet få tilbud om sluttpakke.

D-dag

Klubbleder Knut A. Nygaard betegner gårsdagen som en D-dag for Aftenposten.

- Vi var i utgangspunktet veldig spente og ikke så lite bekymret for konsekvensene av en eventuell konflikt mellom klubbene og ledelsen. Det unngikk vi heldigvis, sier Nygaard.

I forkant av gårsdagens såkalte protokollmøte var stemningen svært spent i Schibsted-avisen. Klubbene i avisen har vært klare på at de ikke godtar annet enn frivillige løsninger. Ledelsen har på sin side ønsket å gjennomføre nedbemanning ved ufrivillige sluttpakker. Dette har vært kontant avvist fra klubbenes side.

- Nå er jeg fryktelig lettet og glad. Jeg tror den protokollen vi har fått til nå er en god avtale for alle parter. Sluttpakkene som er lagt på bordet er økt, slik at en seniormedarbeider med lang fartstid kan få opptil 22 måneders sluttpakke. Under de rådende forhold, og den forferdelige situasjonen vi er i med nedbemanning og innsparinger, er dette en merkestein og en god avtale. Dette dreier seg om sluttpakker og gavepensjoner, samt tilbud om karriererådgivning og kurs til de som slutter. Ingen blir forlatt alene på gaten, sier lederen for Aftenpostens redaksjonsklubb.

Går for fort

Schibsted vil punge ut med en sum i størrelsesorden 200 millioner kroner for å bli kvitt mellom 100 og 150 ansatte.

Nedskjæringsplanene skal være klare innen årsskiftet. I denne omgang er ikke medarbeidernes ansiennitet og kompetanse faktorer i nedskjæringsprosessen. Hvor mange som vil gå fra jobben frivillig, skal etter planen være klart i løpet av oktober. Som en del av nedskjæringene har de Aftenposten-ansatte fått utdelt skjemaer hvor de skal opplyse om yrkeskompetanse, formell utdanning og personlige egenskaper.

- Tida vil vise hvor langt vi kommer med frivillige virkemidler, så tar vi det derfra, sier Nygaard.

Aftenposten-klubben mener ledelsen går for raskt fram med nedskjæringene.

- Vi mener vi ikke trenger dette hastverket. Mye av det som foregår i Aftenposten og Schibsted-systemet skjer for fort. Vi er en bedrift og et selskap som går med store overskudd. Det er ikke noe i økonomien som tilsier at dette må skje under et slikt tidspress. Vi trenger mye mer tid enn det legges opp til med tanke på omstillingene vi står overfor, sier Nygaard.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen