Mariah Carey på scenen under turnéåpningen i Glasgow 15. mars. Det er fortsatt noen billetter igjen til konserten i Oslo Spektrum i morgen. FOTO: DANNY LAWSON/AP/NTB SCANPIX

Endelig er Mariah Carey tilbake i Oslo

Mariah Carey avlyste en opptreden i Brussel søndag. Men europaturneen går videre, og torsdag gjør hun sin aller første hele konsert i Oslo.

Mariah Carey ble ifølge en egen twittermelding rådet til å avlyse konserten i Brussel 1. påskedag, etter terrorangrepene i forrige uke. Hun reiste i stedet rett til København og feiret sin 46-årsdag der, som opptakt til konserten i byen i går. Opptredenen i Oslo i torsdag kveld er Mariah Careys første hele konsert i Norge, etter over 26 år som en av verdens aller største, og mest fascinerende stjerner. Hun sang et kort sett på Smuget i 1990, da hennes første album var helt nytt, og kom tilbake for en av de tidlige nobelpriskonsertene i 1997.

Fornyer seg

Mariah Carey har vist en forbløffende evne til å fornye seg. Fra starten som storslått balladesanger, der de fem oktavene stemmen spenner over ble brukt for alt de var verdt, til en mer løssluppen og lettsindig r & b-artist. Og ofte tilbake igjen. På denne turneen ser det ut som balladene kommer i forgrunnen. Sanger som «Against All Odds» av Phil Collins og Badfingers «Without You» kan få plass på bekostning av mer rytmisk materiale. Rapporter fra Storbritannia tyder på at den store stemmen får skinne, uten for store utskeielser i utspekulert showbusiness. Det blir likevel opptil flere kostymeskifter, for dem som er opptatt av sånt. Mariah Carey har en egen evne til å opptre i klær som hun nesten faller ut av, uten at det virker påfallende taktløst.

Les om da Mariah Carey sang på Smuget midt på dagen: På topp i evigheter

Gode minner

På konserten i morgen skal Marie Komissar, programleder og musikkprodusent i NRK P3, varme opp som DJ.

– Jeg spiller fortsatt en god del av de gamle låtene hennes ute på byen. Jeg har gode minner fra hele oppveksten om låter som «Hero» og «Fantasy», og da hun var superurban med «Heartbreaker». Og «The Roof» fra «Butterfly», den er det sikkert bare jeg som har som favorittlåt. Jeg er veldig glad i Mariah Carey når hun synger pop, men enda mer glad når hun er ordentlig r & b. Det er den delen jeg har mest sans for. Jeg har ikke ligget på jenterommet og grått over balladene. Jeg liker henne litt mer uptempo, sier Komissar.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Helt til topps

Mariah Careys allsidighet understrekes av samlealbumet «Infinity», som kom i forbindelse med 25-årsjubileet som toppartist i fjor, og som fortsatt markedsføres tungt i forbindelse med denne turneen. Den amerikanske og den europeiske utgaven av dette albumet er forskjellige. I USA inneholder albumet the real deal, med imponerende 18 låter som gikk helt til topps på listene der. 17 av dem har hun vært med på å skrive selv, og de illustrerer på en utmerket måte både spennet og spenningen i stemmen hennes, der den elegant går fra den ene til den andre ytterligheten, fra fintfølende ballader til mer påtrengende uttrykk. Den europeiske utgaven er vel slik Mariah foretrekkes for folk flest, mindre utfordrende, men desto mer behagelig og trygg å høre på. Slik ser det ut til at settlistene er blitt på denne Europa-turneen også. Man lager ikke arenakonserter for spesielt interesserte.

Berg-og-dalbane

Mariah Carey har overlevd en underlig berg-og-dalbane-tur i bransjen. Det nye århundret begynte med en platekontrakt på bortimot en milliard kroner, en påfølgende fiasko med sluttpakke på noen hundre millioner, og en ny opptur etter det dristige albumet «The Emancipation Of Mimi». «Mimi» var Mariah Careys kjælenavn, og mange av sangene var beskrivelser av hennes egne prøvelser de foregående årene. Hun sang bedre enn noen gang, med en ny modenhet og fylde i stemmen, ifølge anmeldelsen her i avisa. Hennes foreløpig siste album, «I Am Mariah – The Elusive Chanteuse» hadde også mange store stunder.

– Det er vanskelig å rette seg mot et nytt publikum hele tida, men det siste albumet har mange fine tidsriktige låter. Hun er en av de få godt voksne artistene som får det til å høres ut som hun henger med i tida. I motsetning til Madonna. Mariah Carey kan sikkert være en ekstrem diva, men musikalsk høres det ut som hun vet hva hun driver med. Dessverre fikk den siste plata lite oppmerksomhet, synes Marie Komissar. At noen av sangene fra «I Am Mariah» blir framført i Oslo er vel dessverre like lite sannsynlig som at hun kommer til å synge «All I Want For Christmas Is You».