Politikk

- En vanskelig situasjon

Catharina Munthe trakk seg i går som politisk rådgiver for kulturminister Thorhild Widvey (H), dagen før statsbudsjettet legges fram.

- Det er ingen spesiell grunn til at skiftet skjer akkurat nå, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til Dagsavisen.

Det var VG-nett som først kunne melde at Catharina Munthe, som er gift med Oslo-ordfører Fabian Stang (H), trekker seg fra sin jobb som politisk rådgiver for kulturminister Thorhild Widvey. Habilitetsårsaker, oppgir hun som grunn. Og med det er begge som sto ved Widveys side da hun tiltrådte, borte, da tidligere statssekretær Knut Olav Åmås forlot departementet for direktørstillingen i Fritt Ord tidligere i år.

Inhabil om Munch

Fordi det tidligere er blitt konkludert med at Munthe ikke kan behandle saker som Kulturdepartementets behandling av nytt Munch-museum, nytt Deichmanske hovedbibliotek og Oslo kommunes OL-søknad, har Munthe angivelig sett det som så vanskelig å fortsette i jobben at hun i går, dagen før statsbudsjettet skulle legges fram, besluttet å trekke seg.

Men departementet har allerede konkludert i saken om statlig garanti til Munch-museum, og i saken om nytt Deicmanske hovedbibliotek. I Munch-saken har departementet og Widvey allerede lekket ut at de kommer til å sette av 605 millioner kroner til en statlig garanti, og Oslo kommunes søknad om statlige midler til et hovedbibliotek, ble avvist i fjor. Det kan imidlertid tenkes at regjeringen vil bidra med midler dersom hovedbiblioteket skal bli et slags flaggskip for bibliotekutvikling videre, noe Hallstein Bjercke (V) kulturbyråd i Oslo kommune, tidligere har invitert Widvey til møte om.

Det er Kjersti Aastad, som kommer fra jobb som kommunikasjonsrådgiver for helse og omsorg, familie og kultur, og kommunal og forvaltning i Høyre, som overtar etter Munthe.

Aastad forteller Dagsavisen at hun har visst om dette i kort tid.

- Det er ingen grunn til å si noe mer enn det. Men dette er veldig spennende og en fin dag å begynne på. Er det én dag i året man virkelig får overblikk i hva Kulturdepartementet jobber med, er det nå, sier hun.

- Vanskelig situasjon

- Jeg har skjønt at hun har syntes det var vanskelig med ulike roller, sier Aastad om at Munthe trekker seg nå, etter at Munch-saken er behandlet.

Kulturminister Thorhild Widvey sier dette til Dagsavisen:

- Det er et faktum at Catharina Munthe har vært inhabil i flere av de viktige og tunge sakene vi har jobbet med i departementet på grunn av at hun er gift med Oslos ordfører, Fabian Stang. På grunn av denne inhabiliteten har jeg ikke kunnet bruke henne som rådgiver i disse sakene, og det har også vært en vanskelig situasjon for henne fordi hun ikke har kunnet delta i behandlingen i mange viktig saker.

Widvey understreker at hun er kjempeglad for at Høyre fortsatt får nyte godt av Munthes kompetanse, da hun går over til en stilling som fagpolitisk rådgiver for storbypolitikk i Høyres stortingsgruppe.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen