Kultur

En TV-høst med landsfaderen

Onsdag vises for første gang utdrag av Erling Borgens nye TV-serie om Einar Gerhardsen. Der vil vi få møte både den milde, folkekjære landsfaderen og den knallharde maktpolitikeren.

– Om jeg har fått med meg både Gerhardsens lyse og mørke sider? Ja, det mener jeg at jeg har klart, sier dokumentarfilmskaper Erling Borgen til Dagsavisen. Etter tre års omfattende arbeid er hans fire episoder lange TV-serie om den tidligere Ap-statsminister Einar Gerhardsen endelig premiereklar. Serien kommer til å gå hver søndag på NRK1 fra 15. september, men allerede onsdag vil Borgen for første gang vise offentligheten utdrag fra alle de fire episodene. Det skjer under et foredrag han skal holde under Arendalsuka.

– Men jeg kommer ikke til å røpe alle hemmelighetene riktig ennå. Det får folk se på TV til høsten, understreker Borgen.

Saken fortsetter under bildet

Populær statsminister, 1963: Einar Gerhardsen hilser på to damer av folket like etter at han informert kongen om at han og Ap-regjeringen går av (etter Kings Bay-skandalen).FOTO: NTB SCANPIX

Populær statsminister, 1963: Einar Gerhardsen hilser på to damer av folket like etter at han informert kongen om at han og Ap-regjeringen går av (etter Kings Bay-skandalen). FOTO: NTB SCANPIX

Arbeidergutten

Borgen mener med andre ord at han i TV-serien har funnet fram til hittil ukjente historier fra Einar Gerhardsens ellers så grundig dokumenterte liv. Han har også, i samarbeid med Gerhardsens barn og barnebarn. fått tilgang til hittil upubliserte familiebilder og 8 millimeter-filmer, der man kommer tett innpå familiemannen og mennesket Einar Gerhardsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Dette grepet ble også gjort i dokumentaren om Olof Palme for noen år siden. Det inspirerte meg, sier Borgen, som syns det er underlig at det ikke har blitt laget dokumentarserie om «Norges største politiker etter krigen» – før nå.

– Gerhardsen var en av hovedarkitektene bak det industri- og velferdssamfunnet som vokste fram etter krigen, sier Borgen.

– Men først og fremst: Dette er den utrolige historien om den fattige arbeidergutten og barnearbeideren fra Kristiania som ble Norges statsminister i 17 år, sier Borgen.

I serien får vi bli godt kjent med denne vesle arbeidergutten, som vokste opp til å bli en radikal politisk aktivist, som kom i klammeri med både myndigheter og politi. Han sto også sentralt i de bitre maktkampene i mellomkrigstidens arbeiderbevegels om forholdet til kommunismen.

Saken fortsetter under bildet

Erling Borgens liv har handlet svært mye om Einar Gerhardsen de siste fire årene.                                                  FOTO: LENE SØRØY NEVERDAL

Erling Borgens liv har handlet svært mye om Einar Gerhardsen de siste fire årene. FOTO: LENE SØRØY NEVERDAL

Fange i Tyskland

Under krigen ble han motstandsmann og konsentrasjonsleirfange i Tyskland. Han ble Norges statsminister i 1945, bare måneder etter at han kom ut fra Grini, og preget norsk politikk nærmest helt fram til han døde i 1987. Først som Ap-leder og statsminister, senere som mektig partipensjonist med innflytelse i Ap helt fram til 80-tallet.

Les også: Mannen til venstre ser bort på vennen Einar. Han kunne blitt statsminister. Slik gikk det ikke

– Jeg følger ham hele veien – fra fødsel til død, sier Borgen, som forsikrer at serien ikke har blitt blitt en rendyrket hyllest til den gamle kjempen. Han kommer til å ta for seg Gerhardsen som maktpolitiker, som sentral i striden om norsk medlemskap i NATO og hans rolle i Ap-statens overvåking av kommunister. Hans berømte maktkamp med partisekretær Haakon Lie er også med.

Saken fortsetter under bildet

1947: Einar Gerhardsen som småbarnsfar. Her med 10 måneder gamle Rune, som senere ble byrådsleder i Oslo.                               FOTO: NTB SCANPIX

1947: Einar Gerhardsen som småbarnsfar. Her med 10 måneder gamle Rune, som senere ble byrådsleder i Oslo. FOTO: NTB SCANPIX

«Gerhardsen-land»

TV-høsten 2019 kan altså komme til å bli preget av Einar Gerhardsen.

– Jeg håper på en politisk debatt om Gerhardsens betydning, sier Borgen, som hevder at ettersom minst halvannen million nordmenn er over 60, er det minst like mange som har et forhold til Gerhardsen og hans epoke. Selv vokste Borgen opp i det han kaller «Gerhardsen-land», en drabantbyleilighet i Groruddalen på 50- og 60-tallet, sammen med foreldrene og sin søster Marianne. (Nå mer kjent som Oslos ordfører).

– Jeg har virkelig fått et gjensyn med min egen barndom i arbeidet med denne filmen, sier Borgen.

---

Einar Gerhardsen

  • Født 10. mai 1897 i Asker som Einar Henry Olsen, død 19. september 1987.
  • Legendarisk Ap-politiker med utallige partiverv, som var Norges statsminister fra 1945-1951, 1955–1963 og 1963–1965. Skrev en rekke bøker.
  • Kjent som «landsfaderen». Gift med Werna, far til tre barn.
  • Omtales som en av hovedarkitektene bak den norske velferdsstaten som vokste fram etter 2. verdens­krig.
  • 15. september blir det NRK1-premiere på dokumentarfilmskaper Erling Borgens TV-serie om Einar Gerhardsen og hans epoke. Serien er i fire deler.

---

Mer fra Dagsavisen