Å lage en litterær vandring for Doktor Proktor var Mari Altanta Lunde og Wenche Wangens idé, men de har fått god hjelp av Wangens datter, Ella, hennes nabo og bestevenn, samt barnebarna til Lunde. FOTO: ARNE OVE BERGO

En tur i Proktors rike

Pærebrus, vaffelkjeks og fantasispray. Mari Atlanta Lunde tilbyr turister turer rundt i Doktor Proktors verden i Oslo.

- Vet dere ikke hvem jeg er? Jeg er Raspa, fra bok nummer to, «Doktor Proktors Tidsbadekar», sier Mari Atlanta Lunde, som for anledningen har på seg en svart parykk med hår til alle kanter.

 

Saluttkanoner

Hun skal lede barn og voksne inn i Jo Nesbøs romanfigur Doktor Proktors rike fra og med førstkommende lørdag, og deretter den første lørdagen i hver måned. Hun har lenge guidet folk rundt i Harry Holes verden i Oslo, men har ønsket å gjøre noe nytt. Sammen med Wenche Wangen kom ideen om en egen Proktor-vandring. Med seg på Proktor-tur har hun en trillebag med både pærebrus og vaffelkjeks, som Proktor spiser i bøkene.

- Tør dere smake på pærebrusen? Ikke vær beskjeden, ta en vaffelkjeks, sier Lunde, før turen bærer mot Akershus festning. Her er det kanoner som er godt kjent fra den første Proktor-boka, der faren til Lise, en av hovedpersonene, er ansvarlig for 17. mai-salutt fra festningen. Historien er kjent for mange: Kruttet blir borte, folket forventer salutt, og løsningen blir at en rekke soldater spiser store skjeer med Doktor Proktors prompepulver og lager sin egen type salutt stående på rekke med stussen mot byen.

 

Parykk og fantasispray

- Da er det på tide å ta på seg parykker! Kom igjen, ikke vær sjenerte, sier Lunde.

Hun jobber egentlig som lærer, og guidingen er derfor en hobby. På denne turen har hun fått med sin mann, Lasse Borgen, sin samarbeidspartner Wenche Wangen og hennes datter Ella på ni år. De har fått hver sin rolle fra boka. Lasse Borgen har fått på seg Doktor Proktor-parykk og skjegg, Wenche Wangen har en parykk med rødt hår og skal spille Bulle, mens hennes datter får lyse fletter for å være Lise. Når turene starter for alvor skal publikum få spille den rollen de vil, om det er Lise, Bulle eller doktoren selv de ønsker å være.

- Bulle og Lise bor i Kanonveien, som er her. Dere ser det ikke på veiskilt, men dere vil skjønne hvor det er når dere ser det. Ellers skal jeg spraye dere, sier Raspa, og vifter med en boks som inneholder fantasispray. På den står det: «Duftspray fra naturen. Skaper vellukt i alle rom».

- Jeg tror absolutt det er et marked for denne typen guidet tur, sier Mari Atlanta Lunde, som har tatt en pause fra rollen. - Vi har vandringer med gammel og god litteratur, men vi må også kunne snakke om aktuelle ting. Jeg tror Doktor Proktor har potensial til å tiltrekke turister internasjonalt også, sier hun.

 

Oppvarming til fjerde bok

Til høsten kommer «Doktor Proktor og det store gullrøveriet». Samtidig er både film og teaterstykke underveis. Selv om Jo Nesbø selv ikke har noe med verken Harry Hole-turene eller Proktor-turene å gjøre, vet han om dem, og forlaget Aschehoug er veldig fornøyde med at både Doktor Proktor og Harry Hole har sin egen vandring i Oslo. Cathrine Nilssen, som er markedsansvarlig for barne- og ungdomslitteratur i forlaget, mener Lundes initiativ bare er positivt.

- Proktor er blitt superpopulær utenfor Norge, og dette er en flott oppvarming til ny bok, sier hun.

- Men hvorfor er det en privatperson som kommer på ideen og ikke forlaget?

- Tja, si det. Vi har egentlig ikke tenkt på det før, men synes det er supert at hun har gjort det. Hun gjorde jo dette med Harry Hole også, og er veldig kreativ. Jeg håper også at skoler rundt omkring kan henge seg på dette, sier Nilssen.

 

Økende interesse

Selv om guidet tur innen kunst og litteratur ikke er noe nytt, har interessen for det tatt seg opp de siste fem årene, opplever Erlend Lappegard, daglig leder i Inspiratour, et firma som arrangerer turer til steder forfattere enten har fått inspirasjon eller viktige steder i deres bøker.

- Folk har alltid reist til kjente steder innen malerkunst, for eksempel, eller kjente gravsteder og lignende. Det nye er vel omfanget og at det er tilbud om organiserte turer. Det er mange som reiser i vår tid, og de reiser ofte. Det å bare ligge på en strand på chartertur, det har man gjort før. Jeg opplever at turister er mer krevende og mer avanserte med hensyn til hva de ønsker seg av innhold, sier han. Og det er særlig én litteratursjanger som har hatt en voksende interesse blant turister de siste årene.

- Folk er særlig opptatt av den litteraturen som inneholder mystikk og mysterier og krim, sier Lappegard.

 

Besøker andre steder

Marit Utaker er daglig leder i Oslo Guidebureau, som har et samarbeid med Lunde om Harry Hole-turen. Hun har også registrert den gryende interessen for litterære vandringer innen krim, og forteller at Harry Hole-turene har vært godt besøkt.

- Det er viktig å finne på nye ting, og vi har jo sett den suksessen Stieg Larsson-vandringer har hatt i Stockholm, og hvor populært det har vært med Varg Veum-vandringer i Bergen. Harry Hole-vandringene har vært veldig populære, og Jo Nesbø skriver jo veldig godt om Oslo, og andre steder i byen enn turistene ellers ville besøkt, sier hun.