Kultur

– En søyle i norsk samfunnsliv

Tidligere leder av Nobelkomiteen og styreleder i Fritt Ord, Francis Sejersted døde natt til tirsdag. Han forsto fullt ut betydningen av ytringsfriheten, mener dagens styreleder i Fritt Ord.

Bilde 1 av 2

– For Fritt Ord ble Sejersted særlig viktig fordi han hadde et gjennomtenkt forhold til ytringsfrihet i en ny tid, sier nåværende styreleder i Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn.

Francis Sejersted ble 79 år gammel, og døde i sitt hjem etter langvarig sykdom natt til tirsdag. Familien takker for den gode helsehjelpen han fikk, melder NTB.

Sejersted var medlem av Nobelkomiteen fra 1982 til 1999 og leder fra 1991. Han delte ut fredsprisen til blant andre Aung San Suu Kyi og Yasir Arafat. Senere fikk han styreledervervet i stiftelsen Fritt Ord fra 2000 til 2011.

Spisset ytringsfriheten

– Han forsto fullt ut betydningen av ytringsfriheten i en ny tid, sier Georg Fredrik Rieber-Mohn. Han forteller at Sejersted spisset Fritt Ords formålsparagraf til den del av kulturlivet som omhandler bruken av ordet.

– Debatten om ytringsfrihet begynte å tilspisse seg under hans periode, og vi fikk den første karikaturstriden i 2006. Sejersted sto også prinsippfast fram da vi ga pris til Nina Karin Monsen. Han var en grunnleggende liberal mann, minner Rieber-Mohn om.

Han var selv nestleder i Fritt Ord-styret da Sejersted ble leder.

– Jeg tok kontakt med ham da vi trengte en ny styreleder, og han var akkurat ferdig med å lede den store Ytringsfrihetskommisjonen. Han var skreddersydd til å ta over ledervervet i Fritt Ord, og jeg husker at han ikke nølte med å si ja. Vi ble raskt gode venner, og han ble en fremragende styreleder, forteller Rieber-Mohn.

LES OGSÅ: En dannelsesreisende

Sikret kapitalen

Francis Sejersted var historiker og professor ved Universitetet i Oslo i økonomisk og sosial historie. Rieber-Mohn trekker fram en rekke egenskaper som gjorde Sejersted til den markante skikkelsen han var.

– Han var en søyle i norsk samfunnsliv og i det akademiske liv. Han var også politisk en stor tenker. Hans grundige teoretiske innsikt i økonomi fikk dessuten utfolde seg i hans ivaretakelse av stiftelsens kapital. Han sørget for at vi fikk solgt vår andel av aksjer i Narvesen, noe som gjorde at stiftelsen fikk den kapitalen vi har som base i dag, og som vi bruker på en rekke ulike formål i norsk kulturliv.

Tidligere sekretær i Nobelkomiteen, Geir Lundestad, uttaler seg slik til NTB om Sejersted:

– Han var veldig god som leder av Nobelkomiteen når han fremførte budskapet. Han hadde en veldig stor sikkerhet når det gjelder form. Han så jo også ut som en nobelleder. Alt dette fløt sammen og gjorde ham til selve nobeltaleren.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Mer fra Dagsavisen