Kultur

En smak av Pakistan

Byløvene er ute etter noe etnisk og Tom har hørt rykter om en ganske ny restaurant med pakistansk meny. Dit går veien.

– Jeg var her for et par år siden da var dette en fransk restaurant sierMary idet byløvene entrer restaurant Mehfel som har tatt over lokalene tilden franske gourmetrestauranten Attaché i Kvadraturen. Mehfel serverertradisjonell pakistansk festmat har selskapslokaler i kjelleren og vil medjevne mellomrom by på dikt- og musikk-kvelder. Mehfel er urdu og betyr«forsamling».

Tom og Mary blir raskt tatt imot og får vindusbord. Lokalet er ikke av destørste men lyst og hyggelig. På veggene henger pakistansk kunst diskretog langt fra overlesset.

– Et fint lokale men det ligger kanskje litt utenfor restaurantløypa sierTom idet den hyggelige servitøren kommer med menyen. Byløvene bevilger seget glass av husets hvitvin for et nærmere studium av spisekartet som errikholdig.

Blant forrettene er dal suppe (linsesuppe) og fiskesuppe mens småretteneblant annet omfatter mixed shashlic med kongereker lam og kylling og stektekyllingvinger marinert i honning og sesamfrø.

– Det blir for mye med tre retter derfor hopper jeg over forretten sierTom som har bestemt seg for å teste pakistansk dessert. Han har blinket segut chicken tikka som hovedrett. Grillet benfri kylling marinert i krydretyoghurt. Spisekartet byr på flere kyllingvarianter blant annet med ingefærkoriander og safran. Ellers består menyen av lam og biff vegetar og trevarianter av naan-brød. Og sjømat blant annet steinbitfilet med stektemandler.

– Sjømat i Pakistan? Mary ser undrende på servitøren som iler til med åfortelle at dette ikke er typisk pakistansk mat. Der brukes mest kjøttgjerne i kombinasjon med en vegetarrett. Mary faller for en lammerett lamtikka med hvitløk-krydder. Byløvene bestiller krydret naan-brød til. Beggeønsker medium sterkt krydret mat for å unngå brann i halsen og hetetokter.Servitøren anbefaler medium pluss med et lurt smil.

I Pakistan er det fem regioner og for øyeblikket serverer Mehfal retter fraPunjab-provinsen. Med jevne mellomrom byttes noen av rettene ute med retterfra de andre regionene. Pakistansk kjøkken bruker mye marinade yoghurtingefær og koriander i rettene. Spisekartet hos Mehfel inneholder også firespesialretter men da må selskapet bestå av minimum fire personer. Denbilligste koster 699 kroner (for fire personer). Stedet har egen pølsefribarnemeny. Krydret kjøttdeig og benfri kylling er blant tilbudene til demindre menneskene.

Mens byløvene venter på hovedrettene kommer servitøren med tynt krydretsnacksbrød og to typer dipp. En med chili og en yoghurtbasert med hvitløk.

– Dette er rene forretten sier Tom og mesker seg med det tynne knasendebrødet.

Før de to rekker å komme på at de har glemt å bestille drikke tilhovedrettene er servitøren på plass med vinkartet. Ikke overveldende stortmen nok å velge i. Servitøren anbefaler husets røde vin til 230 kroner. Envin som er spesialimportert og som skal passe godt til de krydredepakistanske rettene.

Tom og Mary trenger ikke vente lenge før hovedrettene lander dandert påenkelt og pent servise. De to få hvert sitt fat med henholdsvis lam ogkylling og kan smake på hverandres retter. En skål med luftig ris og en meden godt krydret saus følger rettene som viser seg å være passe sterke.

– Lekkert sier Tom og putter nye kyllingbiter i munnen. Marys lam er ogsåsmakfullt men ikke så mørt som det burde. Det blir stille mellommunnfullene og byløvene konstaterer at rødvinen passer utmerket til rettene.

Mens de siste bitene faller på plass blir det klart for de to at de kanlirke på plass litt dessert.

Valget står mellom seks typisk pakistanske desserter og fem søtvarianter somhjemmelaget eplekake og sitronfromasj. Servitøren er på pletten og foreslårshir khorma en melkedessert med mandler og pistasier og en gajar halwa somer revet gulrot kokt i fløte med mandler og pistasier. Dessertene serveresslik at det blir lett for byløvene å forsyne seg av begge.

Annerledes men veldig godt er konklusjonen når de forsyner seg avsøtsakene. Tom og Mary er mette og fornøyde etter et rikholdig måltid tilgodt under tusenlappen.

Mer fra Dagsavisen