Kultur

En helg for anime, cosplay og kino

Ghibli-festival i Oslo ser ut til å bli et årlig evenement. Denne helgen bør alle med sans for animasjon kjenne sin besøkelsestid, mener Dagsavisens Mode Steinkjer.

Du må gjerne kle deg ut som en japansk fantasijente eller en stor «Totoro» eller en heks av det skrekkelige slaget, men det er ikke påkrevd når Odeon kino på Storo i Oslo i samarbeid med distributøren Arthaus denne helgen ruller ut sitt store program bestående av japansk animasjon fra det verdenskjente og mytiske japanske Ghibli-studioet.

Festivalens «hovedfilm» i år er «Laputa – himmelslottet», som faktisk ikke har vært å se i kinoversjon tidligere, kun på den mindre skjermen i kjølvannet av det opprinnelige DVD-slippet for et tiår siden. I fjor var det mesteranimatøren Hayao Miyazakis klassiske «Kiki's budservice» som på ny fikk bred kinodistribusjon i etterkant av festivalen. Det samme vil «Laputa – himmelslottet» få, med ordinær kinopremiere 28. juni. Også Vega Scene vil denne helgen by på utvalgte visninger av denne filmen.

​Saken fortsetter under bildet

«Laputa – himmelslottet» er animasjonsmesteren Hayao Miyazakis aller første Studio Ghibli-produksjon. Nå kommer den på kino i Norge, og aller først på som et ledd i denne helgens store Ghibli-festival i Oslo. FOTO: STUDIO GHIBLI/ARTHAUS

«Laputa – himmelslottet» er animasjonsmesteren Hayao Miyazakis aller første Studio Ghibli-produksjon. Nå kommer den på kino i Norge, og aller først på som et ledd i denne helgens store Ghibli-festival i Oslo. FOTO: STUDIO GHIBLI/ARTHAUS

Hovedbolken av filmene, signert mesteren Hayao Miyazaki, vises helgen gjennom på Odeon med start i dag. Her vil det også være en rekke relaterte og anime-inspirerte arrangementer, som Cosplay-konkurranse med Ghibli-studioets mange figurer som tema. Men viktigst av alt er at helgen vil by på Ghiblis beste stunder, og det på noe så sjeldent som kino.

Her er noen anbefalinger hentet ut fra Dagsavisens tidligere omtaler og anmeldelser av Ghibli-studioets filmer.

Les også: «'Mirai' er animasjon av ypperste klasse» (DA+)

«Laputa – himmelslottet». Regi: Hayao Miyazaki

Animasjonsmesteren Hayao Miyazakis aller første Studio Ghibli-produksjon ble opprinnelig sluppet rett på DVD i Norge. Actioneventyret «Laputa – himmelslottet» ble laget i 1986, og introduserte mange av elementene som har blitt gjengangere i Miyazaki-filmene. Luftfart, naturvern, sterke jenter, steampunk og europeisk arkitektur.

Prinsessen Sheeta faller fra himmelen og i armene til unggutten Pazu, en gruvearbeider i et alternativt Wales. Hun jages av både det militæret, agenten Muska og en hel familie med luftpirater. Alle er ute etter Sheetas magiske krystallsmykke, som kan lede veien til det mytiske himmelslottet Laputa. Dette er trolig Miyasakis mest kommersielle, actionfylte og lettfattelige Ghibli-film: full av skuddvekslinger, luftslag, kamproboter, slagsmål og eksplosjoner. Over to timer lang, og beregnet på en litt høyere aldersgruppe.

Les også: «Maquia»: Overveldende fantasy-verden (DA+)

«Vinden stiger». Regi: Hayao Miyazaki

Den japanske animasjonsmesteren Miyazaki har truet med å pensjonere seg etter omtrent hver bidige film, og «Vinden stiger» er et modent lidenskapsprosjekt som summerer opp mesterens livslange fascinasjon for flyvning, et tema som tidligere har dukket opp i blant andre «Porco Rosso», «Kikis budservice» og «Laputa - himmelslottet».

I likhet med sønnen Goros «Møte på Valmueåsen» er dette en tegnefilm som ikke har særlig mye å tilby rastløse småfrø. Jeg vil ikke engang påstå at «Vinden stiger» egner seg for barn, uansett hvor veslevoksne de måtte være. Temaene er for komplekse, stilen for realistisk, tonen for alvorlig. Her er det ingen magiske vesener, eventyrlige situasjoner, morsomme kattebusser eller lodne Totoros. Bare en ung mann som følger sine drømmer, mens Japan går igjennom enorme historiske omveltninger.

«Vinden stiger» bygger på Miyazakis egen tegneserie fra 2009, som var løst basert på livshistorien til flydesigneren Jiro Horikoshi. Vi møter Jiro som ung mann under første verdenskrig, mens han drømmer om å fly. Bokstavelig talt. Jiro flyr ut på eventyr mens han sover, og i drømmeland møter han den italienske flykonstruktøren Gianni Caproni som advarer ham om at «fly er ikke krigsredskaper, de er vakre drømmer. Mer enn noe annet dreier «Vinden stiger» seg om hva det koster å virkeliggjøre sine drømmer, og alt det harde arbeidet som er involvert i å konstruere noe håndfast ut av rene fantasier.

Les også: «Maya og hekseblomsten»: Magisk uten Miyazaki (DA+)

«Nausicaä - prinsessen fra Vindens Dal». Regi: Hayao Miyazaki 

Den japanske animasjonsmesteren Miyazakis siste film før han dannet sitt Studio Ghibli er hans første mesterverk. «Nausicaä - prinsessen fra Vindens Dal» er nesten 25 år gammel, men fortsatt en av hans mest personlige og komplekse storverk. Tusen år etter sivilisasjonens fall er jorden en giftig ødemark dominert av enorme insekter.

Restene av menneskeheten er strødd rundt i små enklaver, de fleste preget av krig og giftangrep fra den ødelagte økobalansen. Prinsesse Nausicaä tilhører de få, heldige som er bosatt i den fredelige Vindens Dal. Her lever alle i harmoni, med en vind og tett skog som beskytter dem fra giftgassene. Hun er dalens beste flyger, og har en nesten overnaturlig evne til å kommunisere med vesenene som truer menneskenes eksistens.

Historien er basert på de første to volumene av Miyazakis egen manga-tegneserie. Et epos som sammenlagt spenner syv bind, og som først var ferdig publisert ti år etter filmens premiere. Nærmere Frank Herberts «Dune» og den franske tegneserieskaperen Moebius, enn barnevennlige eventyr som «Naboen min, Totoro».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Kiki's budservice». Regi: Hayao Miyazaki 

Om de 13 år gamle heksen Kiki som er blitt så gammel at hun må flytte hjemmefra, er en av de store klassikerne til Ghibli-studioet og en av de fineste Miyazaki har laget. Kiki setter seg på kosteskaftet og bestemmer seg for at hun og hennes snakkende katt skal leve av å drive budservice.

Saken fortsetter under bildet

Fra «Kikis budservice». FOTO: STUDIO GHIBLI/ARTHAUS

Fra «Kikis budservice». FOTO: STUDIO GHIBLI/ARTHAUS

«Min nabo Totoro». Regi: Hayao Miyazaki 

En fantastisk og bokstavelig talt magisk film som passer for alle, om to små søstre som flytter inn i et gammelt hus. Her møter de snart en av Ghibli-studioets mest fantasirike skapninger, den ganske så dovne og utrolig snille skogvokteren Totoro.

«Prinsesse Mononoke». Regi: Hayao Miyazaki

En litt mer voksen film enn de andre Ghibli-titlene (settes opp med 9-årsgrense), som tar opp temaer innenfor miljøvern med fokus på kampen mot menneskenes utbytting av naturen. Den fortelles med et fantasimylder uten like, gjennom en mytisk prinsesse som regjerer over et skogsriket som sårt trenger beskyttelse.

«Chihiro og heksene». Regi: Hayao Miyazaki

Hayao Miyazaki fikk Oscar for denne filmen, om en 10-åring som sammen med familien havner på avveier og inn i en nedlagt forlystelsespark som regjeres av en ond heks. Da hun forvandler Chihiros foreldre til griser må jentungen mobilisere det hun kan av gode og merkelige krefter hun møter på sin vei.

«Chihiro og heksene («Spirited Away») ble belønnet med Oscar. FOTO: STUDIO GHIBLI/ARTHAUS

«Chihiro og heksene («Spirited Away») ble belønnet med Oscar. FOTO: STUDIO GHIBLI/ARTHAUS

Mer fra Dagsavisen