Kultur

En fest for gamle menn

– Det eneste alternativet til å spille gamle menn er å spille døde menn, fastslår Michael Caine. 82-åringen spiller passende nok i Paolo Sorrentinos nye film «Ungdom».

Når Michael Caine inntar Cannes for første gang på 50 år, går det et sus gjennom palmene på Croisetten. Selv med store personligheter som Jane Fonda og Harvey Keitel ved sin side, er det ingen tvil om hvem som denne uka er den aller største stjernen på festivalen han ikke har vært siden han kom med filmen «Alfie», en rolle som skulle bli definerende for hele hans karriere. Den gangen vant filmen en pris, men Caine måtte dra tomhendt hjem.

– Jeg kom aldri tilbake før nå, slår han fast foran presse fra hele verden, men mener at med filmen «Youth» kunne han reist hvor som helst uten å vinne priser.

Naken sorg

Tørrvittig humor, glimt i øyet og så mange års erfaring i filmens tjeneste at alt annet blekner. I filmen «Youth» – «Ungdom» – spiller Caine den aldrende dirigenten Fred som takker nei til et oppdrag fra den britiske dronningen der han sitter på et kurhotell i alpene og bearbeider vissheten om at han har få år igjen. Hans venn Mitch, spilt av Harvey Keitel, ser også tallet 80 danse foran øynene mens han forbereder det som skal bli hans siste film, hans testamente, men Mitchs faste skuespiller, spilt av Jane Fonda, er ikke nødvendigvis enig. De tre sammen med «ungdommene» Paul Dano og Rachel Weisz utgjør nå det heteste ensemblet i Cannes, regissert av italienske Paolo Sorrentino som tok verden med storm i form av filmen «Den store skjønnheten». Denne gangen har Caine vakt oppsikt sammen med Keitel lenge før onsdagens premiere i Cannes for den vågale filmplakaten der de sitter i et basseng og ser storøyd på en naken ung jente som stiger ned til dem.

– Min definisjon av ungdom er å se på det man har mistet og aldri vil få tilbake. Bildet på filmplakaten gjør meg så ulykkelig at jeg får lyst til å gråte, sier han til allmenn latter fra salen.

LES OGSÅ: Gammel mann gjør så godt han kan

Snytt for Gullpalmen

«Youth» er nok en film fra Sorrentinos hånd som handler om tid og alder, og den melder seg på i kampen om Gullpalmen mange mener han ble snytt for da han ikke fikk den for «Den store skjønnheten», som etter Cannes-premieren vant det meste som var å vinne av priser, inkludert Oscar for beste fremmedspråklige film. Nå har han laget sin første film på engelsk.

– Det er det eneste temaet som interesserer absolutt alle mennesker, om tida som går og hvor lenge vi har igjen. Ungdom gir oss frihet og frihet gir oss ungdom, sier Sorrentino, og får støtte til tesen fra skuespillerne sine.

– Alder er et spørsmål om holdning, sier Jane Fonda.

– Har man lidenskap i livet sitt slik Fred og min karakter viser i filmen, så blir man ikke gammel. Beholder du lidenskapen forblir du ung og vital, sier Fonda, men det er Michael Caine som nok en gang kan trekke trumfkortet: – Jeg for min del har en helt ny generasjon fans. Jeg blir stoppet av 12-åringer på gaten og bedt om autografen fordi jeg er Batmans butler. De aner ikke hvem jeg er, annet enn at jeg er Batmans Butler. Det holder det, sier Caine.

Ikke førsteelsker

«Batmans butler» har langt over 100 filmer på samvittigheten, og har vunnet Oscar to ganger, for «Hannah og hennes søstre» og «Siderhusreglene». Han husker godt den dagen han skjønte at hans profesjonelle liv tok en ny retning.

– Jeg sendte tilbake et manuskript fordi jeg mente at rollen jeg ble tilbudt var for liten. Da fikk jeg beskjed tilbake at det ikke var elskerens rolle jeg hadde blitt tilbudt, men rollen som elskerens far. Det var da jeg skjønte at karrieren min brått hadde endret seg. Jeg får aldri jenta mer, men jeg får fortsatt roller i det minste, sier Caine.

I «Youth» takker han nei til den britiske dronningen, det gjorde han ikke i virkeligheten.

– Jeg ble adlet av dronning Elizabeth, og da hun festet sverdene på jakken min, sa hun: «dette har du holdt på med lenge». Jeg holdt på å svare tilbake at det har du også, men tok meg i det. Da hadde jeg nok ikke blitt adlet og sverdene ville blitt brukt til å halshugge meg i stedet, fastslår Caine, som nå kan risikere å måtte dra hjem med en palmepris i hånden.

Mer fra Dagsavisen